Annons

Sparekonom: ”Vinnaren är Oscar Engelbert”

Oscar Properties vd Oscar Engelbert.
Oscar Properties vd Oscar Engelbert. Foto: Malin Hoelstad

Aktieägarna i Oscar Properties kan dra en lättnadens suck. Det var med en bred uppslutning som långivarna gav pressade Oscar Properties respit. Störst vinnare är vd och storägaren Oscar Engelbert, menar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oscar Properties slipper betala tillbaka 450 miljoner kronor i lån direkt efter sommaren. Därmed är ett av flera akuta ekonomiska hoten undanröjda för stunden.

– Den stora vinnaren är Oscar själv som lyckas hålla sig kvar som huvudägare ett tag till, konstaterar Joakim Bornold till SvD.

Grundaren och vd:n Oscar Engelbert kontrollerar 40 procent av aktierna i Oscar Properties, som enligt Holdings har ett marknadsvärde på drygt 280 miljoner kronor. Oscar Properties aktie har kollapsat på börsen och bolaget har ställt in utdelningar till aktieägarna.

Aktieägarna har än så länge valt att inte skjuta till några pengar för att rädda bolaget ur den kris som bland annat revisorerna varnat för, och som medfört att Stockholmsbörsen har placerat aktien på den så kallade observationslistan.

– Vilkoren kan låta tuffa för Oscar Properties, men de speglar den svåra situation bolaget befinner sig i. Obligationsägarna verkar blunda för svårigheter och skjuter problemet framför sig, säger Joakim Bornold.

Större obligationsinnehavare, däribland Spiltan och Mangold, som tillsammans röstar för cirka 23 procent av obligationerna, accepterade redan från början bolagets förslag till ändrade lånevillkor. Men i slutändan accepterade drygt 90 procent av långivarna de nya villkoren.

Den ekonomiska pressen på bostadsproducenten har ökat i år i takt med att det är svårt att sälja nyproducerade bostäder. Nu sträcker långivarna ut en hjälpande hand och skjuter kravet på återbetalning två år in i framtiden.

Men helt billigt är det inte. Räntan höjs och mer ska betalas tillbaka i slutändan. Men att slippa betala 450 miljoner kronor efter sommaren är en lättnad. Dock ska 112,5 miljoner kronor, en fjärdedel av lånet, betalas tillbaka i december i år. Oscar Properties får inte heller göra några utdelningar förrän lånet är till fullo återbetalt.

Oscar Properties kassa uppgick dock bara till 100 miljoner kronor i slutet av 2018 efter att amorteringar på lån bidragit till att kassan minskade under det fjärde kvartalet. Under kvartalet väntas ett inflöde av pengar från kunder som flyttar in i färdigställda bostäder. Men besked för hur året har börjat för Oscar Properties kommer först på torsdag, då bolaget kommer med rapport.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons