Annons

Sparekonomens råd: ”Ha stenkoll på räntan”

Maria Landeborn, Danske bank.
Maria Landeborn, Danske bank. Foto: Allis Nettréus

Stigande räntor är inte det största hotet – bygg en buffert nu för att klara framtida amorteringar och på sikt en högre kontantinsats. Det rådet ger Danske banks sparekonom Maria Landeborn.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad

Efter tisdagens oväntat svaga inflationssiffra frågar sig allt fler bedömare om Riksbanken verkligen kommer att kunna höja reporäntan i närtid.

Danske banks sparekonom Maria Landeborn uppmanar hushåll att jämföra olika bankers boräntor för att vara säker på att inte betala för mycket.

– Det finns ingen anledning att binda boräntan. Däremot ska man ha stenkoll på vilken ränta man betalar. Om den ser onödigt hög ut jämfört med andra bankernas snitträntor så ta en diskussion med banken.

Maria Landeborn menar att många hushåll har låga boendekostnader, särskilt de som köpt bostaden innan amorteringskrav och bolånetak trädde i kraft.

– Det strängaste amorteringskravet betyder att 3 procent av lånet ska amorteras av varje år. I storstäderna kan det innebära en amortering på många tusenlappar varje månad.

Vilket råd ger du hushåll?

– Använd utrymmet i ekonomin till att spara ihop en bostadsbuffert. Idag handlar det inte främst om att kunna klara av stigande räntor, utan om att se till att ha en större egen kontantinsats, och att ha en buffert för högre amorteringar i framtiden.

Hur ska man tänka med sparandet?

– Om man ska spara under en kort tid så bör större delen av kapitalet stå på ett sparkonto trots nollräntan.

Men nollränta innebär att sparpengarna krymper?

– Man kan ta högre risk med en liten del av pengarna för att ha en möjlighet att få någon extra avkastning. Ett alternativ är att använda sig av 10-procentsregeln.

Hur då?

– För varje år pengarna ska vara investerade, så kan man ha 10 procent av kapitalet på börsen. Om pengarna ska användas om ett år kan man alltså ha 10 procent av det totala sparandet på börsen. Ska man ha pengarna om fem år kan 50 procent stå på börsen, och så vidare. Välj gärna en global indexfond med låg avgift, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons