Annons

Sparekonomer: Vägra gå med på högre boränta

”Man måste se till helheten innan man byter bank”, säger Frida Bratt, sparekonom Nordnet.
”Man måste se till helheten innan man byter bank”, säger Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Foto: Lars Pehrson, Singkham/Shutterstock

Du måste inte acceptera höjda räntor. Det anser flera experter efter att Nordea och Handelsbanken höjde sin korta boränta på fredagen. Här är proffsens bästa tips på hur du förhandlar ner räntan hos din bank.

Under strecket
Publicerad

Störst går först. På fredagen gick bankjätten Nordea i bräschen och höjde boräntorna för svenska hushåll med tio punkter. Något som fick räntan för ett bolån med tre månaders löptid att landa på 2,29 procent för kunderna i den finska bankkoncernen.

Handelsbanken följde strax efter och höjde med 25 punkter till 2,5 procent för lån med samma bindningstid.

Och fler banker spås snart följa i samma spår. Motiveringen är genomgående ökade upplåningskostnader efter att Riksbanken avskaffade minusräntan strax före julledigheten.

Men den förklaringen klingar ihåligt, anser flera sparekonomer som SvD talat med. Det skapar ett bra förhandlingsutrymme för den som vill behålla en lägre ränta.

– Det bankerna ’glömmer’ att påpeka är att de samtidigt får lägre kostnader för inlåningen när minusräntan avskaffats. Det är en kostnad som brukar tas ut som ett påslag på bolåneräntan, säger Frida Bratt på Nordnet.

Den som varit kund i samma bank under lång tid har därför goda förutsättningar att förhandla ner sin boränta under listpriset, anser hon:

Annons
Annons

– Bankerna måste kunna visa att man har fördelar av att vara en trogen kund och här kan man peka på att det finns marginaler att ta av, säger Frida Bratt och fortsätter:

– Man måste också kolla upp var de andra bankerna ligger innan man tar det samtalet. Om banken ändå inte lyssnar tycker jag att man ska överväga att flytta sina lån.

Det var strax innan jul som Riksbanken avskaffade minusräntan och införde nollränta.

– Trenden är ganska tydlig. Man hänvisar till ökade upplåningskostnader. Jag tror att det är stor risk att vi kommer att få se höjda räntor i fler svenska banker ganska snart, säger Johanna Kull på Avanza.

Hon anser också att man bör trycka på att bankerna inlåningskostnad sjunkit när minusräntan försvunnit.

– Konkurrensen mellan bankerna är stor. Jag hyser därför en viss förhoppning om att vi redan inom några månader kan få se att de höjningar som kommer nu inte behöver bli så beständiga, säger Johanna Kull.

Frida Bratt manar till viss försiktighet innan man tar steget fullt ut och byter bank för att få ner sin boränta.

– Byt inte till varje pris. Många banker tar ut höga kortavgifter och ibland kräver de att man även flyttar över sitt pensionssparande för att ta över lånen. Det är inte värt att få en sämre pension för att få några punkters bättre boränta. Man måste se till helheten innan man byter bank, säger hon.

Swedbank vill inte uppge hur man ser på ränteläget. Bankens pressavdelning svarar kortfattat i ett textmeddelande att man ”meddelar räntebeslut när det finns sådana att kommunicera.”

SvD lyckades inte nå SEB för en kommentar under fredagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons