Annons

Experten: Spara för att leva

Är du en av två miljoner svenskar som får tillbaka på skatten i veckan? 13,7 miljarder hälls över svenskarna – men se upp så du inte går i sparfällorna med dina pengar. Här är experternas tips på vad du bör göra med återbäringen.

Under strecket
Publicerad

Spararna bör försöka göra sig av med onödiga utgifter, enligt experterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Spararna bör försöka göra sig av med onödiga utgifter, enligt experterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Spararna bör försöka göra sig av med onödiga utgifter, enligt experterna.
Spararna bör försöka göra sig av med onödiga utgifter, enligt experterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amortera, spara, investera eller konsumera? SvD har frågat tre sparekonomer om hur skatteåterbäringen bäst bör användas. En sak är experterna ense om: börja med att betala av dyra lån.

– För bästa effekt på din privatekonomi ska du göra dig av med onödiga utgifter som inte ger dig något på lång sikt. Har du lån med höga räntor som du tagit för något som inte är en investering, exempelvis ett lån för konsumtion eller en semester som nu passerat, är det exempel på sådana utgifter, säger Emma Persson på Länsförsäkringar.

Ett liknande råd kommer från Johanna Kull på Nordnet.

– Har man blancolån med hög ränta har långivaren gräddfil till pengarna. Börja med att betala av lånet med högst ränta.

De som inte har blancolån?

– Har man inga blancolån men däremot bolån med över 80 procent belåningsgrad kan det även då vara rimligt att göra en extraamortering, säger Johanna Kull.

Annons
Annons

Vad gäller just bolån uppmanar Joakim Bornold på Söderberg och Partners hushåll att se över sina bolån och var i amorteringstrappan man befinner sig.

– Det kan vara läge att försöka amortera mer på bolånet så att du senare kan sänka amorteringstakten om räntan skulle stiga. Nu finns det ju en trappa på 1, 2 och upp till 3 procents amortering, kolla om det kan vara värt att amortera ner till ett lägre trappsteg.

Efter att dyra lån har betalats av är privatekonomernas nästa råd att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter.

– Oväntade kostnader kan dyka upp när man minst anar det. Tandläkaren eller en ny kyl eller vad det kan vara, se till att du har en buffert så att du slipper dyra krediter. Skatteåterbäringen kan vara en utmärkt start. Hur stor buffert du behöver är individuellt, men en sparad månadslön är ett bra mål, säger Joakim Bornold.

Samma råd ger Emma Persson. Hon liknar sparandet vid att äga en skog.

– Med bufferten släcker du skogsbränder, med det långsiktiga sparandet planterar du nya granskott och med amorteringar röjer du och gallrar du för att ge bättre förutsättningar för träden att växa.

Vad är viktigast?

– Allt behövs för en fin och välskött skog som ger avkastning över tid, men det viktigaste är att kunna släcka en brand. Har du ingen buffert, använd skatteåterbäringen för att bygga upp den. Placera den på ett sparkonto så att du snabbt kan komma åt den om det börjar brinna, säger hon.

Johanna Kull uppmanar den som inte har blancolån och som redan har en buffert att investera pengarna.

– Är det en mindre summa kan man investera allt på en gång, är det en liten större summa kan man öka på sitt månadssparande i ett par månader. Man kan också öronmärka dessa pengar, till exempel öppna upp ett nytt ISK döpa det till pension och påbörja ett privat pensionssparande.

Är det då en helt tokig idé att konsumera upp pengarna? Sparekonomerna stänger inte dörren helt för konsumtion.

– Man ska inte leva för att spara, man ska spara för att leva! Har du utrymme för konsumtion, använd skatteåterbäringen till något du gärna vill göra, men som alltid blivit nedprioriterat, säger Joakim Bornold och fortsätter.

– När det kommer till konsumtion så är det som med investeringar på börsen – det är sällan bra att agera på känslan utan bättre att agera på förnuft. Brinner pengarna i fickan kan det vara bra att vänta en vecka eller två och verkligen tänka igenom sitt köpbeslut, är det en sak jag verkligen vill ha?, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons