Annons

Tågstopp på Malmbanan till februari

Ett malmtåg har spårat ur vid Gäddmyr mellan Kiruna och Gällivare. Arkivbild.
Ett malmtåg har spårat ur vid Gäddmyr mellan Kiruna och Gällivare. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett malmtåg har spårat ur mellan Kiruna och Gällivare. Trafiken väntas inte kunna återupptas förrän i början av februari.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det är de sista vagnarna som spårat ur medan de främre står kvar på rälsen. LKAB har tillsammans med Trafikverket åkt ut för att göra en inspektion och få en första överblick, säger Ann-Marie Mäki, kommunikatör på gruvdriftsjätten LKAB.

Urspårningen skedde vid Gäddmyr på onsdagskvällen. Av totalt 68 vagnar har 16 av de längst bak åkt av. Den preliminära bedömningen är att trafiken inte kan återupptas förrän den 2 februari.

Sträckan trafikeras också av Norrtåg, som arbetar för att få in ersättningstrafik för persontågen.

Urspårningen har inga jättestora konsekvenser för LKAB eftersom den inte påverkar huvudflödena Kiruna–Narvik, och Malmberget–Luleå, säger Ann-Marie Mäki.

Det har under dagen även förekommit spårfel på andra orter i landet.

I Lerum är det störningar till och från Göteborg. Bland annat berörs tåg till Skövde, Jönköping och Stockholm under hela torsdagen.

– Vissa tåg ersätts med bussar. Man får räkna med längre restid än vanligt. Räkna med förseningar under hela torsdagen, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Prognosen är att felet är åtgärdat klockan 6 på fredagsmorgonen.

I Hovsta i Örebro kommun spårade ett tåg ur, vilket påverkade tåg till Örebro, Stockholm och Göteborg. Där rullar trafiken som vanligt nu, enligt Trafikverket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons