Annons

Sparkad generalmajor kan gå till Arbetsdomstolen

Officersförbundet begär en arbetsrättslig förhandling om generalmajoren Anders Brännström som fick sparken av ÖB Micael Bydén i förra veckan.

Utgångspunkten är att Brännström ska ha tillbaka sitt jobb. Om parterna inte kommer överens kan ärendet gå till Arbetsdomstolen (AD).

Under strecket
Publicerad

Sparkade generalmajoren Anders Brännström. Här på en medaljceremoni för den svenska Afghanistanstyrkan 2013.

Foto: IBL Bild 1 av 2

ÖB Micael Bydén.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Sparkade generalmajoren Anders Brännström. Här på en medaljceremoni för den svenska Afghanistanstyrkan 2013.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Sparkade generalmajoren Anders Brännström. Här på en medaljceremoni för den svenska Afghanistanstyrkan 2013.
Sparkade generalmajoren Anders Brännström. Här på en medaljceremoni för den svenska Afghanistanstyrkan 2013. Foto: IBL

– Vi tycker att det har gjorts arbetsrättsliga fel och det måste då redas ut i en förhandling med Försvarsmakten. Det är steg ett och sedan får man se vad den förhandlingen ger. Antingen förstår Försvarsmakten att de har gjort fel eller så får de försöka övertyga oss om att det inte är så. Det är tveksamt om de lyckas med det, säger förbundsdirektören Peter Löfvendahl till SvD.

Förbundets begäran skickades till Försvarsmakten på fredagen – en vecka efter att generalmajoren Anders Brännström, tidigare arméchef, kallades upp till ÖB Micael Bydén och fick beskedet att han var bortplockad från den nyinrättade tjänsten som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning vid Högkvarteret.

Enligt Brännström var ÖB:s förklaring att han vid olika tillfällen framträtt i media med åsikter om Försvarsmakten som inte uppskattades, senast i anslutning till Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Dels om arméns förmåga, dels om hotbilden mot Sverige. Tidigare har han hävdat att ”Sverige kan vara i krig inom några år” och pekat på att han var maktlös i rollen som arméchef.

Annons
Annons

ÖB Micael Bydén.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

ÖB Micael Bydén hävdade, i ett inlägg på bloggen Försvarsmakten kommenterar, att ”det finns en historik kring händelser” som låg till grund för beslutet att flytta på generalmajoren.

– Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.

ÖB Micael Bydén.
ÖB Micael Bydén. Foto: Lars Pehrson

Senare återkom ÖB med ett förtydligande på bloggen där han betonade ”laget före jaget”.

Samtidigt hävdade Bydén att ”det är självklarhet för mig att ha en öppen debatt och fri diskussion runt om i organisationen”. Inlägget fick motsatt effekt, tolkades som ett sätt att strypa frispråkiga uttalanden och rörde upp känslorna i förvarskretsar.

Anders Brännström har nu bestämt sig för att ta strid för det jobb han anser sig ha rätt till.

– Vi vill att han ska få den befattning som han hade. Sedan finns det arbetsrättsliga skadestånd, som man får om man har blivit flyttad på fel sätt. I en tvist kan man antingen återställa felet eller så blir det en annan utgång, säger förbundsdirektören Peter Löfvendahl.

Försvarsledningen har hävdat att ”det formella beslutet” att ge Brännström tjänsten ännu inte hade tagits?

– Eftersom vi påkallar förhandlingen anser vi att Anders Brännström har fått den här befattningen och det finns ett antal starka indikationer på det.

Vad händer om ni inte kommer överens med Försvarsmakten?

– Då är nästa steg att stämma i Arbetsdomstolen, det är i så fall ett beslut som vår förbundsstyrelse tar, säger Löfvendahl till SvD.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har anat politiska påtryckningar bakom ÖB:s beslut och lämnat in en KU-anmälan mot försvarsminister Peter Hultqvist.

Hultqvist har avfärdat det och hävdat att han har ”rent mjöl i påsen”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons