Annons

Amerikanska UD hindrade sparkad chef

Sparkade tillsynschefen Steve Linick har frågats ut i USA:s kongress. Arkivbild.
Sparkade tillsynschefen Steve Linick har frågats ut i USA:s kongress. Arkivbild. Foto: J Scott Applewhite/AP/TT

Ordväxlingen mellan en avskedad tillsynschef på amerikanska utrikesdepartementet och USA:s utrikesminister skärps, sedan förre tillsynschefen hörts i kongressen.

Under strecket
TT
Publicerad

Före detta tillsynschefen Steve Linick sade i en utfrågning i kongressen att han blev motarbetad av UD när han försökte utreda vapenförsäljning till Saudiarabien. Utskriften från utfrågningen blev känd på onsdagen.

Linick avskedades av president Donald Trump den 15 maj.

Avskedandet försvaras av utrikesminister Mike Pompeo, som säger att det var ett "misstag" att låta Linick vara kvar så länge som han var på posten som tillsynschef, och sagt att han inte skötte sin roll som tillsynschef.

Linick i sin tur sade i kongressintervjun den 3 juni att han ville utreda vapenförsäljning på omkring 74 miljarder kronor till Saudiarabien, med amerikansk hänvisning till "nationellt nödläge". Kongressen ifrågasatte försäljningen.

Linick sade också att utrikesminister Pompeo vägrade att sätta sig ned för en intervju och svara på frågor om ärendet.

När Linick avskedades undersökte han även uppgifter om att Pompeo och hans fru utnyttjat skatteavlönade tjänstemän privat, bland annat för hundrastning.

UD svarar på kritiken med att avskedandet inte var en hämndaktion, att Linicks avdelning inte höll den standard som man krävde av den, samt att Linick borde utredas för att ha läckt information.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons