Annons

Sparkonto till fem barn – mamman: Så går det ihop

Familjen Hådell: Mamma Sussie, pappa Joakim, Bango 15 år, Bianca 14 år, Vincent 11 år, Jack 4 år, Jesper 2 år.
Familjen Hådell: Mamma Sussie, pappa Joakim, Bango 15 år, Bianca 14 år, Vincent 11 år, Jack 4 år, Jesper 2 år. Foto: Foto: Miguel Marin

Konsten att spara till fem barn är att lägga upp ett bra system och börja engagera tidigt – både när det gäller veckopeng och sparande. Det är fembarnsmamman Sussie Hådells bästa knep.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Om barnet vill gå på flera olika sporter så får det betala för det självt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Ända sedan barnen föddes har deras mamma Sussie Hådell sparat åt dem. Motivationen och inspirationen har hon fått från sin egen mamma.

– Jag har alltid lärt mig av min mamma att man ska spara pengar så att det finns att ta av den dag man behöver. Hon är emot att låna pengar mer än till ett boende, och det sitter lite i ryggmärgen, säger Sussie Hådell.

Hon förklarar att även om syftet med barnsparandet framför allt handlar om trygghet, så finns det några konkreta sparmål – men inte förutsättningslöst.

– Barnen är lovade att få sitt körkort så länge de inte dricker alkohol, använder tobak eller tar droger innan de klarat uppkörningen. Det är bra motivation för dem och tydliga mål, anser hon.

Familjen Hådell består av mamma Sussie, pappa Joakim, Bango 15 år, Bianca 14 år, Vincent 11 år, Jack 4 år och Jesper 2 år.

Sussie Hådell berättar att 200 kronor per månad och barn sparas, men att det även händer att större insättningar görs vid enskilda tillfällen, till exempel när familjen sålde en lägenhet med bra vinst. Då fick barnen en större summa på kontot.

Annons
Annons

Om barnet vill gå på flera olika sporter så får det betala för det självt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Fyraåriga Jack brukar köpa lördagsgodis, eller kanske en leksaksbil.

Alla pengarna investeras i fonder, och de har ökat på bra, tack vare att fonderna utvecklats väl.

– Barnen tycker att det är roligt att följa med, och de är väl medvetna om sina fonder och vill då och då se efter hur mycket de är värda. Det ger oss också tillfälle för oss att prata om skatt på vinsten, till exempel hur man deklarerar och vad skattepengarna går till.

När det kommer till veckopeng så tycker Sussie Hådell att det är viktigt och positivt att lära barnen att själva ta hand om sina pengar, och veckopengen är det första steget.

Familjen har ett åldersanpassat system för att det ska bli så rättvist som möjligt. När barnet börjar förstå vad pengar är, får det 5 kronor i veckopeng gånger sin ålder.

– Jack som är fyra år får 20 kronor i veckan som han brukar köpa lördagsgodis för, eller kanske en leksaksbil. Han tycker att det är väldigt spännande.

Om barnet vill gå på flera olika sporter så får det betala för det självt. Arkivbild.
Om barnet vill gå på flera olika sporter så får det betala för det självt. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När barnen fyller tio år så får de månadspeng, men enligt samma system. Tioåringen får alltså 200 kronor i månaden.

– När man får månadspeng behöver man lära sig att planera så att pengarna räcker hela månaden, annars får man stå utan i slutet.

Föräldrarna i familjen betalar för en sport per termin för varje barn.

Annons
Annons

Enligt Sussie Hådell uppskattar hennes barn att få den större pengen. De tycker att det är roligt att se hur den snabbt kan växa, ifall den sparas i stället för att spenderas.

Från 13 års ålder så får barnen sitt barnbidrag på 1 250 kronor, och i samband med det ett eget konto med ett betalkort.

Hon förklarar att barnbidraget ska räcka till 50 kronor av mobilräkningen, kläder och fritidssysslor – som till exempel bio eller fika med en kompis.

Föräldrarna betalar för en sport per termin för varje barn. Om barnet vill gå på flera olika sporter så får det betala för det självt.

Det är bra att de inte får för mycket, då är det lätt att de tappar sugen.

Innan barnen börjar få månadspeng och barnbidrag pratar de tillsammans om själva innebörden av sparandet, hur man sparar och hur man gör en budget. Det kan exempelvis handla om hur mycket som ska sparas till vinterkläder.

– Vi har även pratat om smarta köp. Om vissa saker som går jättebra att köpa billigt och begagnat, och sådant som är värt att lägga mer pengar på, till exempel vinterskor. Min dotter har även kommit på att hon kan sälja det hon inte vill ha längre på loppis och då få in några extra kronor.

Sussie Hådell upplever att systemet fungerar väldigt bra. Hon kan inte se något negativt med att barnen tidigt får lära sig att ta hand om sin ekonomi. Barnen ber sällan om mer pengar, och hon ger dem inte det heller när de frågar.

– Jag tycker att det är bra att de inte får för mycket, då är det lätt att de tappar sugen. Det är bättre att de känner att pengarna inte riktigt räcker, då ökar motivationen att söka ett extrajobb eller att hjälpa en granne med deras barn, gå ut med hunden eller liknande.

Efter reklamen visas:
Expertens tips: Så sparar du till ditt barn
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons