Annons

Claes Lönegård:Spelar Jimmie Åkesson dum?

Antingen har Jimmie Åkesson dålig koll på vad som försiggår i Sverigedemokraterna. Eller så spelar han dum för att slippa svåra frågor. SvD:s Claes Lönegård går igenom Åkessons återkommande minnesluckor.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson leder sitt parti sedan elva år tillbaka. Men hur bra koll har han på vad som händer?

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Jimmie Åkesson leder sitt parti sedan elva år tillbaka. Men hur bra koll har han på vad som händer?

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Jimmie Åkesson leder sitt parti sedan elva år tillbaka. Men hur bra koll har han på vad som händer?
Jimmie Åkesson leder sitt parti sedan elva år tillbaka. Men hur bra koll har han på vad som händer? Foto: Tomas Oneborg

Till slut har affären med SD–tjänstemannen ”Egor Putilov” och Kent Ekeroths politiska sekreterare – den ena uppsagd, den andra avstängd – nått partiledaren Jimmie Åkesson. Journalisterna har fått icke-svar på sina frågor.

– Jag är inte detaljinsatt och jag har väldigt svårt att uttala mig, sa Åkesson till TT.

– I ärlighetens namn vet jag inte vad som har hänt här, sa han till Expressen.

Den som läste helgens intervju med Jimmie Åkesson i DN kunde konstatera att SD:s partiledare lider av akut kunskapsbrist även i andra frågor. Han kunde varken säga hur stort stöd SD har för sitt krav på en folkomröstning om invandringen – eller huruvida partiet ens driver frågan längre:

– Jag måste säga att jag har dålig koll på det.

Det är långt ifrån första gången som Åkesson förklarar sig ovetande när han ställs till svars för SD:s politik eller saker som hans partikamrater har gjort.

Annons
Annons

Några exempel:

I SVT:s utfrågning inför valet 2014 var det som om han aldrig hade hört talas om det ökända filmklippet där SD-topparna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling öste ur sig rasistiska och sexistiska kommentarer och beväpnade sig med järnrör. Till programledarna – och tittarna – sa han:

– Men snälla berätta, vad är järnrörsskandalen?

Eller den gången SD-riksdagsledamoten Lars Isovaara – berusad efter en krogrunda – felaktigt anklagade ”två okända personer med invandrarbakgrund” för stöld och gjorde rasistiska utfall mot en riksdagsvakt. Och Jimmie Åkesson förklarade:

– Jag vet inte vad som har hänt under det här rånet eller vad som har sagts därefter, så därför vet jag det jag vet, och det jag har förstått just nu är att Lars Isovaara utsatts för ett rån eller en grov stöld utanför riksdagen. Och sen har det hänt något därefter, och vad som har sagts där i detalj det vet inte jag.

En gång är ingen gång. Två gånger kan vara en slump. Men efter tredje gången börjar det likna ett mönster.

Antingen har Jimmie Åkesson dålig koll på vad som försiggår i sitt parti, vilket är illa nog för en partiledare. Eller så spelar han dum för att slippa svara på frågor. Vilket mest av allt är ett problem för väljarna.

I bägge fallen är det ett svaghetstecken av journalistkåren, som inte bättre förmår att utkräva ansvar av partiledaren för Sveriges tredje största parti.

Nu har en SD-tjänsteman upprepade gånger hyllat Rysslands president Vladimir Putin och en annan pekats ut som en säkerhetsrisk med skumma ryska kopplingar. Ändå kan Åkesson relativt lätt passa på alla kritiska frågor.

Kanske är det som sverigedemokrater alltid har sagt, att SD behandlas annorlunda jämfört med andra partier. Det ironiska är bara att partiet vars företrädare förmodligen granskas hårdast också är det parti som kommer undan lättast.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons