Annons

Pekas ut av Trump efter dåden: ”Vi är inte oroliga”

Donald Trump beskyller datorspel för att  delvis ligga bakom USA:s många masskjutningar.
Donald Trump beskyller datorspel för att delvis ligga bakom USA:s många masskjutningar. Foto: Evan Vucci/TT

President Donald Trump beskyller datorspel för att delvis ligga bakom USA:s många masskjutningar. Men Trumps argument står i vägen för åtgärder som kan ha verklig betydelse, anser Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens två masskjutningar i USA, där minst 31 personer dödades, höll president Donald Trump ett anförande där han bland annat pekade ut våldsamma datorspel som en orsak till de återkommande masskjutningarna i landet.

– Vi måste stoppa glorifieringen av våld i vårt samhälle, vilket inkluderar våldsamma dator- och tv-spel. Det är för enkelt för ungdomar i dag att vara del av en kultur där man hyllar våld. Vi måste stoppa det här med en gång.

När de amerikanska börserna stängde på måndagen hade tre av de största spelutvecklarna i USA gått ned mellan 4 och 6 procent. På tisdagen steg dock Take Two Interactive med närmare 8 procent medan de andra två, Activision Blizzard och Electronic Arts, återhämtade sig något.

Per Strömbäck, talesperson för datorspelsbranschen, påpekar att det är svårt att veta vad den amerikanska presidenten har för konkreta planer.

Men han är inte särskilt orolig efter Trumps tal.

– Yttrandefrihetsskyddet är väldigt starkt för spel och andra konstnärliga uttryck i USA. Företagen och branschen har också redan gjort de åtgärder som de kan tänka sig med åldersrekommendationer, föräldrainställningar och konsumentupplysningar.

Annons
Annons

Dessutom uppger Strömbäck att det inte finns något stöd för teorin om att fiktivt våld har någon koppling till ett våldsamt beteende.

– Det gör att om det skulle bli någon seriös utredning är det svårt att tänka att det skulle resultera i något annat än vad tidigare utredningar på området gjort. Nämligen att branschen redan gör vad som krävs.

Han anser snarare att Trumps argument står i vägen för åtgärder som kan ha verklig betydelse.

Debatten var väldigt stark i Sverige för femton år sedan.

Statens medieråd presenterade 2011 en forskningsöversikt där de samlat in samtliga artiklar om våldsamma datorspel och aggression som publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter sedan 2000.

Enligt översikten finns det ett statistiskt samband mellan aggression, vilket innefattar till exempel tankar, associationer, språkbruk samt känslor, och våldsamma dataspel. Men man fann samtidigt inget stöd för att spel orsakar ett våldsamt beteende.

– Debatten var väldigt stark i Sverige för femton år sedan. Nu har den klingat av och kommer egentligen upp bara i samband med amerikanska masskjutningar, säger Per Strömbäck.

I oktober 2018 publicerades en studie om relationen mellan dataspelsvåld och fysisk aggression i den vetenskapliga tidskriften PNSA, som ges ut av den amerikanska motsvarigheten till den svenska Vetenskapsakademin.

Där dras slutsatsen att spelandet av våldsamma datorspel är förenat med ökade nivåer av fysisk aggression över tid.

Studiens huvudförfattare Jay Hull kommenterade resultatet för USA Today.

– Effekten är relativt liten, men statistiskt tillförlitlig. Effekten existerar.

En annan studie från 2011, i SSRN, drar slutsatsen att våldsamma datorspel minskar våldsbrotten i samhället. Det beror på att effekten av att vara hemma och spela datorspel, i stället för att ställa till med problem, är starkare än effekten som spelet har på ens beteende.

Jämför man siffror för olika länders datorspelskonsumtion och antalet dödsskjutningar går det inte att utläsa något samband, enligt den amerikanska nyhetssajten Vox.

Den amerikanska datorspelsbranschen, ESA, påpekade också att i andra samhällen där spelandet är populärt ser man inte samma tragiska nivåer av våld som i USA. Hittills har över 250 människor dött i masskjutningar i USA i år.

Det är heller inte första gången som Trump skuldbelägger datorspel i samband med en masskjutning. Efter skolskjutningen i Parkland, Florida 2018 talade han om att våldet i datorspel formar unga människors tankar.

Det ledde till ett möte i Vita huset mellan presidenten och företrädare för spelbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons