Annons

Spindelapan dricker hellre grogg än vatten

Spindelapan tycker om sötsaker. Arkivbild.
Spindelapan tycker om sötsaker. Arkivbild. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Apor gillar smaken av alkohol mer än vatten. Men om apan själv får välja dryck så tar den det sötaste alternativet – oavsett alkoholmängd.

Det visar en studie från Linköpings universitet, som enligt forskarna slår hål på idén om att alkoholism har sitt ursprung i primaters påstådda förkärlek till övermogen frukt.

Under strecket
Lisa Andersson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Åtta spindelapor på en fältstation i Mexiko fick agera smakdomare när forskare från Sverige och Universidad Veracruzana ville undersöka vad aporna själva föredrar när de får välja mellan en alkoholfri och en spetsad kost.

Matthias Laska, professor vid institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, är noga med att poängtera att aporna aldrig var fulla eller ens salongsberusade och att ingen av dem for illa vid försöken.

– De hade bara tillgång till alkohol två minuter i taget och det var i väldigt låga doser, säger Matthias Laska.

I det första försöket fick aporna välja mellan rent kranvatten och låga koncentrationer av alkohol. Alkoholhalten varierade mellan 0,5 och 3 procent alkohol, ungefär samma koncentration som kan finnas naturligt i jäst frukt. Aporna valde alkoholen.

– Det har funnits en idé om att primater äter jäst frukt för att få i sig extra kalorier genom alkoholen, men det stämmer inte. Vilda primater äter väldigt sällan jäst frukt, eftersom jäst frukt riskerar att utveckla substanser som är giftiga för dem, säger Matthias Laska.

I det andra testet fick aporna välja mellan en sockerlösning spetsad med alkohol och en utan. Återigen valde spindelaporna spriten.

– Det är inte så konstigt, det är två smaker som de tycker om. Men när de fick välja mellan en högkoncentrerad sockerlösning utan etanol valde de den framför en inte lika söt sockerlösning som innehöll alkohol.

– Detta tyder på att det är sockret de vill åt eftersom det ger energi och inte kalorierna som finns i alkoholen som man tidigare har trott, säger Matthias Laska.

Föreställningen att människans alkoholism skulle ha sin evolutionära grund i att primater äter jäst frukt är märklig, enligt professorn.

– Det är verkligen en helt bisarr tanke och det finns inget i vår studie som stöder det.

Att apor precis som människor dras till sötsaker är däremot tydligt i studien. Därför är det viktigt att de får en varierad kost.

– När det gäller exempelvis primater på zoo så är det viktigt att de inte bara får en massa frukt utan även grönsaker som inte innehåller så mycket socker, säger Matthias Laska.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons