Annons

Trycket ökar på Huawei efter spionanklagelserna

Trots varningar för avlyssning har alla svenska telekomoperatörer utrustning från kinesiska Huawei. Nu höjs röster för att Sverige ska göra som USA, Storbritannien och Australien och överväga ett förbud för kinesisk utrustning i näten.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Gripande av Huawei-chef upprör Kina

Trycket ökar nu på den kinesiska telekomleverantören och Ericsson-konkurrenten Huawei. På onsdagen kom nyheten att företagets finanschef Meng Wanzhou gripits i Kanada på begäran av amerikanska myndigheter.

Företaget stängs samtidigt ute från fler och fler viktiga marknader. USA och Australien har sedan länge stoppat Huawei från att leverera utrustning till landets operatörer. Anledningen är en risk för spioneri.

Nu senast har Nya Zeeland infört liknande restriktioner. I Storbritannien har operatören BT beslutat sig för att inte ha med Huawei i sina nya 5G-nätverk. I veckan gick chefen för brittiska MI6, Alex Younger, ut och varnade för riskerna med kinesisk utrustning.

Annons

– I Kina har man ett annat etiskt och juridiskt regelverk. De kan använda och manipulera data i en omfattning som vi bara kan drömma om, säger han i en intervju med tidningen The Times.

I Sverige har Huawei levererat utrustning till alla fyra svenska telekomoperatörer. Det innebär att en stor andel av alla mejl, sms och samtal till och från svenska mobiler går via utrustning från företaget.

Nu höjs röster i Sverige om att det kan krävas en begränsning för Huawei och andra kinesiska leverantörer även här.

Huawei-telefon. Foto: Tomas Oneborg

Försvarets Radioanstalt, FRA, uttalar sig aldrig om enskilda länder eller företag, men bekräftar i allmänna ordalag att det finns reella risker kopplat till utländsk utrustning i telekomnäten.

– Det är något som vi har kunnat verifiera i olika tester, berättar FRA:s tf kommunikationschef Fredrik Wallin och fortsätter:

– Det är något som man bör ta på allvar.

Enligt flera experter finns det i all avancerad it- och telekomutrustning funktioner som kan användas för avlyssning. De finns där för att utrustningen ska kunna underhållas, men enligt Anthony Ferrrante, chef för cybersäkerhet vid konsultföretaget FTI, finns en risk för att funktionen ska användas för fel syften.

– Nätverken i sig utgör en bakdörr, säger han i en intervju med tidningen Politico Europe.

Johan Lagerkvist, Kina-kännare och professor vid Stockholms universitet, understryker att om möjligheten finns att gynna Kina så kommer den också att användas.

– Om Huaweis teknik kan användas för att stärka kinesiska intressen kommer Peking inte att dra sig för att använda den för sina syften, säger han.

Förutom de kända funktioner som kan användas för avlyssning, och som alla nätverk har, finns en misstanke om att kinesiska leverantörer byggt in dolda bakdörrar.

Den brittiska myndigheten UK Evaluation Center gjorde tidigare i år en studie för att se om den kod som Huawei matat in i sina produkter stämde överens med den testversion som man visade upp för kunderna. Enligt UK Evaluation center fanns det skillnader.

Det innebär att Huawei gjort ändringar på vägen, men det är oklart om det handlar oskyldiga buggfixar eller avancerade funktioner för hemlig avlyssning.

Telia Company, som är en av de operatörer som använder utrustning från Huawei, oroas inte över risken för spioneri.

”Vi känner oss trygga med våra nät och med de sätt som de är byggda. Vi har ett ständigt fokus på säkerhet och det gäller för samtliga leverantörer”, skriver företaget i en skriftlig kommentar till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Annons

Huawei-telefon.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons