Annons

Spionanklagelser mot Vietnam

Vietnams ambassad skickade i veckan personal till Civil Rights Defenders (CRD) internationella konferens utanför Stockholm, uppger människorättsorganisationen. – Man får utgå från att de skulle spionera på vietnamesiska deltagare här, säger CRD:s chef Robert Hårdh.

Under strecket
TT
Publicerad

De icke inbjudna vietnameserna, en man och en kvinna, kom till konferensen i tisdags. Där delade de på sig och försökte ljuga sig in, enligt CRD. De var välklädda och talade bra engelska.

Brittis Edman, programchef för Sydostasien vid CRD, konfronterade kvinnan.

– Hon sade att hon kom från en exilgrupp som jag inte kände till. När jag frågade om namnet viskade hon ett otydligt namn till svar.

Kvinnan ändrade sedan sin historia flera gånger. När Hårdh konfronterade mannen vid registreringen blev han ställd, uppgav att han var från en kulturförening men gick sedan ut.

På parkeringen gick kvinnan in i en bil där mannen redan satt. Edman fotograferade parets bil. Den hade inga diplomatskyltar – men är registrerad på Vietnams ambassad i Älvsjö i södra Stockholm, visar Transportstyrelsens register utifrån det registreringsnummer TT fått ta del av.

CRD utgår från att Vietnam fick upp ögonen för dess årliga konferens i fjol, då organisationens pris gick till den vietnamesiska bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh.

Flera länder bedriver så kallad olovlig underrättelseverksamhet i Sverige, vilket är otillåtet enligt den så kallade Wienkonventionen. Det kan medföra diplomatiska förvecklingar mellan Sverige och den sydostasiatiska diktaturen.

Helena Sångeland, chef för UD:s Asien- och Oceanienenhet, känner till uppgifterna från CRD. UD har dock inte agerat eftersom det är fortfarande är oklart vilka personerna är, vilket blir polisens sak att reda ut, säger hon.

Mats Eriksson, kommunikatör på Stockholmspolisen, säger att även polisen har fått uppgifter om händelsen. Polisen ska nu kontakta CRD.

– Om något brott har begåtts så ska vi upprätta en anmälan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons