Annons

Polisen lägger pussel om ödesdigra dygnet

Exakt vad som hände timmarna före och efter dådet på Drottninggatan är inte klarlagt, och bevisen för att den misstänkte Rakhmat Akilov är synonym med lastbilsföraren på Drottninggatan har ännu inte presenterats av polisen.

Men samlade iakttagelser och polisuppgifter ger en första bild av hur dådet gick till – och hur den misstänkte rörde sig.

Under strecket
Publicerad

Rakhmat Akilov förs bort av polis efter gripandet.

Foto: Lasse AllardBild 1 av 1

1 / 8

Efterlyst sedan i februari

Rakhmat Akilov förs bort av polis efter gripandet.
Rakhmat Akilov förs bort av polis efter gripandet. Foto: Lasse Allard

39-åriga Rakhmat Akilov sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord är från Uzbekistan. Rikspolischefen menar att Akilov är den man som körde lastbilen på Drottninggatan.

Sedan februari i år är Akilov efterlyst av polisen efter att hans ansökan om uppehållstillstånd avslogs i juli förra året. I sin ansökan uppgav han namnet Rahmatjon Kurbonov.

Hans post gick till en adress i Hjulsta där han själv inte bodde. Enligt flera medier ska Rakhmat Akilov istället ha bott i Vårberg och fram till början av året jobbat på ett rivnings- och saneringsföretag. Det finns uppgifter om att han på sin nu nedsläckta Facebook-sida laddat upp två filmer med tydlig koppling till IS. Rakhmat Akilov ska också ha varit vän med flera personer i den islamistiska rörelsen Hizb ut Tahir. Säpo hade underrättelseuppgifter om mannen, men inget de valde att gå vidare med.

Annons
Annons

Polisinsats i Vårberg under lördagen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

2 / 8

Timmarna före dådet

Polisinsats i Vårberg under lördagen.
Polisinsats i Vårberg under lördagen. Foto: Maja Suslin/TT

Polisen är förtegna om vad de vet om Rakhmat Akilovs tid precis före det att dådet utfördes. I lördags gjorde polisen ett tillslag i en lägenhet i Vårberg, söder om Stockholm, där den misstänkte terroristen, enligt Aftonbladet ska ha tillbringat timmarna före terrorattacken. Källor till tidningen berättar att det finns teknisk bevisning som knyter 39-åringen till lägenheten, och han ska bland annat ha kopplat upp sig mot ett trådlöst nätverk knutet till bostaden. Grannar som Expressen talat med säger att det ibland verkade bo flera personer i lägenheten.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

3 / 8

Lastbilen kapas

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Runt 14.50 på fredagseftermiddagen kapar en man en lastbil från Spendrups som parkerat för leverans vid restaurang Caliente på Adolf Fredrik kyrkogata, en tvärgata till Drottninggatan. Medan chauffören befinner sig utanför lastbilen för att lasta av öl till restaurangen tar sig mannen in i förarhytten.

Chauffören försöker stoppa lastbilen genom att ställa sig i vägen men blir tvungen att hoppas undan när mannen är på väg att köra på honom. Chauffören skadas lindrigt.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

4 / 8

Omväg in på Drottninggatan

Foto: Tomas Oneborg

Lastbilen körs först på Adolf Fredrik Kyrkogata för att sedan svänga vänster på Holländargatan innan föraren, via Kammakargatan och åter Adolf Fredriks Kyrkogata, tar sig in på Drottninggatan. Enligt vittnen ska mannen ha haft något som liknar en rånarluva neddragen över ansiktet. Med sig in i lastbilen ska han också ha haft material som skulle ha kunnat sättas ihop till ett farligt föremål.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

5 / 8

Flykt ned i tunnelbanan

Foto: Tomas Oneborg

Efter att han kraschat in i Åhlénsbyggnaden klockan 14.53 tar sig enligt polisuppgifter den misstänkte ut ur fordonet, och ett vittne berättar för Aftonbladet hur han blir omsprungen av en man i trappan ner till tunnelbanans blå linje vid T-centralen. Enligt vittnet har mannen en rejäl reva på höger byxben och ser tilltufsad ut. Han ska också ha hållit en telefon i handen, vid munnen, som en mikrofon.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

6 / 8

Tar tåget mot Arlanda

Foto: Tomas Oneborg

Den misstänkte ska efter dådet ha tagit sig upp på Vasagatan, och sedan tagit Kungsgatan mot Kungsbron och därifrån ner mot Arlanda Express-perongen. Längs sin flyktväg ska han ha lämnat flera blodspår. Det finns uppgifter från flera medier om att han tar tåget till Arlanda och där går av för att sedan ta en buss mot Märsta.

Annons
Annons

Polis i Märsta under fredagskvällen.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

7 / 8

Misstänkt man grips på bensinstation

Polis i Märsta under fredagskvällen.
Polis i Märsta under fredagskvällen. Foto: Maja Suslin/TT

Senare på fredagskvällen grips Rakhmat Akilov av polis på en Circle K-mack i Märsta, som misstänkt för att vara attentatsmannen. Han ska då ha uppträtt förvirrat. Efter gripandet förs han till Stockholm och natten mot lördagen, cirka klockan två anhålls han av vice chefsåklagare Hans Ihrman, misstänkt för terrorbrott genom mord.

Annons
Annons

Märsta. Fredagkväll.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

8 / 8

Akilov begärs häktad

Märsta. Fredagkväll.
Märsta. Fredagkväll. Foto: Maja Suslin/TT

Drygt två dagar senare, på måndagen, begärs Rakhmat Akilov häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord, vilket är den högre misstankegraden. Häktningsförhandling bestäms till klockan 10.00 på tisdagen. Där ska åklagaren lägga fram den bevisning som ska ligga till grund för ett häktningsbeslut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons