Moderatledaren Ulf Kristersson är pressad.
Moderatledaren Ulf Kristersson är pressad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Splittring i M: ”Delar av partiet går sin egen väg”

Om Ulf Kristersson missar regeringsmakten riskerar han att SD-vänliga väljare flyr partiet. Samtidigt blir splittringen inom Moderaterna tydlig när allt fler lokala samarbeten med Sverigedemokraterna blir klara. Kanske kan en tid i opposition läka partiet?

Uppdaterad
Publicerad

Han står på scenen med en tennflöjt i handen. Till publikens jubel spelar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson låten ”I’ll tell me ma” tillsammans med det irländska bandet Irish Pitch.

Det är den 6 augusti 2011 och medlemsfest i Sölvesborg efter Jimmie Åkessons sommartal. Det har gått ett år sedan partiet kom in i riksdagen.

Musikern som lär SD-ledaren att spela flöjt heter Emelie Pilthammar. Hon är moderat och sitter i kommunfullmäktige i Sölvesborg – i stolen intill Jimmie Åkesson.

”Sitter med supertrevliga @jimmieakesson på möte i #Sölvesborg :)”, twittrar hon vid ett annat tillfälle.

Men 2011 är hennes hållning till Sverigedemokraterna minst sagt kontroversiell i Moderaterna. Samma höst går hennes partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldt, till hårt angrepp mot Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt. Han menar att Juholt inte gör tillräckligt mycket motstånd mot Sverigedemokraterna.

– Han är inte besjälad, säger moderatledaren.

Hösten 2018 bildar moderaten Emelie Pilthammar ett historiskt styre i Sölvesborg tillsammans med KD, ett lokalt parti och Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon – en nära vän till Pilthammar som dessutom är Jimmie Åkessons sambo.

Emelie Pilthammar har då nyligen blivit gruppledare efter en strid med en partikamrat som kallar SD-samarbetet ”sorgligt”.

Annons

– Jag har inte fått hurrarop direkt, men en del grattis. Ingen har fördömt det, säger hon om reaktionerna från partikamraterna.

Det var mer liv när hon besökte SD-fester under Fredrik Reinfeldt-tiden säger hon.

En historisk bild. Loggorna för M och SD på samma pressträff där Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD) berättade att de ska dela på makten med KD och det lokala SoL-partiet.
En historisk bild. Loggorna för M och SD på samma pressträff där Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD) berättade att de ska dela på makten med KD och det lokala SoL-partiet. Foto: Johan Nilsson/TT

Fembarnsmamman Emelie Pilthammar har varit aktiv i Moderaterna i 20 år – lika länge som Sverigedemokraterna har suttit i Sölvesborgs kommunfullmäktige.

Man kan nog säga att hon inte är en typisk moderat.

Hon är barfota även i offentliga sammanhang. Bär gärna haremsbyxor. Skulle vilja ha dreads jämt. Och vill avkriminalisera cannabisbruk.

Sölvesborg är en liten kommun där alla känner alla, menar hon. Den lokala M-toppen spelar även i blåsorkestern i Socialdemokraternas tåg på 1 maj.

– Jag har alltid gått min egen väg. För mig är det viktigt att skilja på vad man tycker politiskt och vem man är som person.

Annons

Emelie Pilthammar ser stora möjligheter till samarbete mellan M och SD.

– Till och med Israel och Palestina pratar med varandra, men i riksdagen fungerar det inte. För mig kan man prata med alla, säger hon och lägger till:

– Jag tror att samarbete kommer att bli accepterat i framtiden. I förlängningen påverkar det här rikspolitiken.

Men det finns också en inte obetydlig minoritet som överhuvudtaget inte kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Även i skånska Hörby får SD posten som kommunstyrelsens ordförande. I en rad andra kommuner får partiet för första gången inflytande i varierande utsträckning – ofta men inte alltid på grund av Moderaterna.

– Det är välkänt att vi inte samverkar, samarbetar och förhandlar med Sverigedemokraterna. Det är en policy som gäller även i våra kommuner, var beskedet från M-ledaren Ulf Kristersson när han nyligen reste runt i södra Sverige.

Samtidigt är han pressad från en otålig del av partiet – och sina väljare. Andelen moderata väljare som kan tänka sig att SD-ledaren Jimmie Åkesson släpps in en M-ledd regering ökar kraftigt i takt med att regeringsförhandlingarna fortsätter att kärva. Från en tredjedel för en månad sedan till nära hälften i DN/Ipsos senaste mätning.

Annons

– Men det finns också en inte obetydlig minoritet som överhuvudtaget inte kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. Den är ganska starkt representerad i Stockholm, vilket är ett styrkebälte för Moderaterna, säger statsvetaren Tommy Möller.

Moderaterna föll snabbt i opinionen efter Anna Kinberg Batras besked i januari 2017 om att partiet skulle börja samtala med SD. I början av hösten avgick hon.
Moderaterna föll snabbt i opinionen efter Anna Kinberg Batras besked i januari 2017 om att partiet skulle börja samtala med SD. I början av hösten avgick hon. Foto: Tomas Oneborg

Han menar att spänningarna inom Moderaterna rör både SD-frågan och konflikten mellan liberaler – varav många kom in i partiet under Fredrik Reinfeldt – och konservativa.

Räddningen för Ulf Kristersson när det gäller splittringen är om han lyckas ta sig till regeringsställning, tror Möller.

– Generellt sluts leden när man har regeringsansvar och statsministerposten och man blir mer lojal mot ledningen.

Siffrorna från SR/Novus pekar tydligt på splittringen inom Moderaterna:

Annons
  • 26 procent av M-väljarna tycker att socialkonservativa SD är näst bäst.
  • Ungefär lika många, 22 procent, tycker att liberala C är näst bäst.
  • Runt hälften sympatiserar med SD eller KD och strax under hälften med C eller L.
Flera M-ledamöter ska ha argumenterat för att partiet borde stödja Björn Söder i talmansomröstningen. Han fick 20 röster från ledamöter utanför SD – när han stod mot en C-kandidat.
Flera M-ledamöter ska ha argumenterat för att partiet borde stödja Björn Söder i talmansomröstningen. Han fick 20 röster från ledamöter utanför SD – när han stod mot en C-kandidat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är inte bara rapsfälten som vajar gula i Skåne. Sverigedemokraterna har färgat södra Sverige gult på valmyndighetens kartor. Det var här som motståndet mot decemberöverenskommelsen var som starkast inom Moderaterna och det är här som viljan att samarbeta med SD är som störst.

Här har ledningen i partiet, som varit känt för sitt toppstyre, mist sin auktoritet. En lång rad skånska M-toppar – med Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman i täten – har velat se samarbete med SD även på riksplanet och därmed skrota partiledningens policy.

Annons

– Den har överlevt sig själv och borde omarbetas. Jag är rätt övertygad om att man så småningom kommer ändra riktlinjer, har Lars-Ingvar Ljungman sagt.

Splittringen inom Moderaterna märks även på det personliga planet, menar Ulrica Schenström, ordförande för Moderatkvinnor med en plats i partistyrelsen.

– Jag märker till och med i privata relationer att folk tenderar att gå åt det ena eller andra hållet i sin syn på politiken.

Ulrica Schenström tillsammans med dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra på väg till riksmötets öppnande 2016.
Ulrica Schenström tillsammans med dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra på väg till riksmötets öppnande 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ulrica Schenström menar att den så kallade ”Skånedoktrinen” om att ta hjälp av SD är problematisk.

– Det är uppenbart att delar av partiet går sin egen väg. De går inte efter de riktlinjer som partiet stakat ut och då kan man hissa en orosflagg för vartåt saker och ting kommer att gå, säger hon och lägger till att hon är optimist:

Annons

– Jag är övertygad om att vi kommer att klara detta men det kräver att någon pekar på problemen och skiljaktigheterna.

Samtidigt menar Ulrica Schenström att splittringen egentligen inte handlar om SD – även om frågan tvingat fler att ta ställning. I grunden finns just konflikten mellan liberaler och konservativa – en konflikt som Schenström tror riskerar att eskalera.

Medan regeringsförhandlingarna pågår avvaktar falangerna.

– När det är klart kommer ju diskussionerna att börja kring hur vi ska ha det, säger Ulrica Schenström.

Ur kaos kommer ordning.

Splittringen kan bli påtaglig i EU-valet nästa år. Ska partiet föra en EU-positiv debatt, eller en EU-skeptisk som delar av partiet vill?

Om det blir ett extraval finns risken att tappa till C och L, men samtidigt skulle det kunna bli en utmaning som samlar partiet, menar Schenström.

Hon ser även fördelar med att vara i opposition. En utmaning som tvingar partiet till samling, skulle kunna leda till en nödvändig omorganisering.

– Ur kaos kommer ordning.

Hennes partiledare, den vane löparen Ulf Kristersson har försökt hålla god min när han, förföljd av ett smått kaosartat medieuppbåd, småjoggat i riksdagens kulvertar på väg från en ändlös rad möten med talmannen Andreas Norlén.

Annons

Men frågan är hur stor irritationen är över att allianskollegorna C och L kan göra att han går miste om makten och därmed sätts under press av sitt eget parti – något han till skillnad från sin företrädare Anna Kinberg Batra bara känt en liten pust av än så länge.

Ulf Kristersson jagas av ett stort antal journalister och fotografer i riksdagens källargångar.
Ulf Kristersson jagas av ett stort antal journalister och fotografer i riksdagens källargångar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Moa Berglöf, tidigare talskrivare till Fredrik Reinfeldt och som nu lämnat Moderaterna, tror att få sympatiserar med SD:s politik, men att en del till varje pris vill ha tillbaka de väljare som flytt dit.

– Jag tror att det finns en stor splittring, säger hon.

Om Ulf Kristersson misslyckas att få regeringsmakt – hur hårt blir trycket mot honom från de inom partiet som ville samarbeta med SD?

– Det kommer att ses som ett svek. Att alliansen hade chansen att avsätta Löfven och bilda en borgerlig regering men inte tog den kommer att bli svårt för Kristersson att hantera, säger Moa Berglöf.

Om talmannens förslag får nej fyra gånger i kammaren blir det extraval. Och där väntar också stora risker för M-ledaren Ulf Kristersson. Partiet riskerar att blöda åt båda hållen – en del går till C och en del till SD, menar Moa Berglöf. Själv hoppas hon att partiet tänker om.

Att fortsätta med strategin, att försöka ta väljare från SD utan att samarbeta, lockar inte om det visar sig att den inte leder till regeringsmakt.

– Jag tror att man har större chans att behålla de väljare som lutar åt C än att behålla de som lutar åt SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att samarbetena på kort sikt mest irriterar M-ledningen, men menar att politikerna på riksplanet borde ta intryck av dem.
SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att samarbetena på kort sikt mest irriterar M-ledningen, men menar att politikerna på riksplanet borde ta intryck av dem. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Mellan Raderna – Talmannen

En historisk bild. Loggorna för M och SD på samma pressträff där Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD) berättade att de ska dela på makten med KD och det lokala SoL-partiet.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 6

Moderaterna föll snabbt i opinionen efter Anna Kinberg Batras besked i januari 2017 om att partiet skulle börja samtala med SD. I början av hösten avgick hon.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 6

Flera M-ledamöter ska ha argumenterat för att partiet borde stödja Björn Söder i talmansomröstningen. Han fick 20 röster från ledamöter utanför SD – när han stod mot en C-kandidat.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 3 av 6

Ulrica Schenström tillsammans med dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra på väg till riksmötets öppnande 2016.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 4 av 6

Ulf Kristersson jagas av ett stort antal journalister och fotografer i riksdagens källargångar.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 6

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att samarbetena på kort sikt mest irriterar M-ledningen, men menar att politikerna på riksplanet borde ta intryck av dem.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 6 av 6