Annons

”Spotify styrs av tillväxt – Telia av kassaflöde”

Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners
Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners Foto: Daniella Backlund

Varför rasar ett bolag på börsen trots rejäla vinstlyft, och varför rusar ett annat trots till synes dåliga siffror. SvD har talat med två sparekonomer om vad man som småsparare ska fokusera på när storbolagen dundrar in med sina rapporter.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank

Foto: Allis NettréusBild 1 av 1

Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank

Foto: Allis NettréusBild 1 av 1

Det kan vara svårt att hänga med i svängarna när aktiebolagen kommer med sina kvartalsrapporter.

Vilka parametrar är det som styr var kursen ska ta vägen – och vilka siffror är det som proffsen tittar på?

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, är en nyckel till att förstå kursreaktionerna att sätta sig in i proffsens förväntningar på bolagen.

– Kassaflöde och utdelning är jätteviktigt för ett bolag som Telia, men nästan ointressant i Spotify där allt handlar om hur stor tillväxten är, säger Joakim Bornold.

Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank
Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank Foto: Allis Nettréus

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tycker att det är viktigt att titta på hur det gick för bolaget under det senaste kvartalet, men hon menar att fokus bör ligga på framåtblickande faktorer.

– Ändras prognoserna för framtiden, hur ser det ut med orderingången och efterfrågan från kunderna, säger Maria Landeborn.

Landeborn och Bornold är eniga om att det är en bra idé att hålla utkik efter en mer djupgående analys på den efterföljande presskonferensen.

– I Volvos fall steg till exempel aktien efter konferensen där vd gav mer detaljer om orderläget, säger Joakim Bornold.

Maria Landeborn konstaterar att just kursreaktionen på Volvos rapport, där aktien först föll för att sedan stiga och avsluta på plus, visar hur svårt det kan vara att avgöra om en rapport är bra eller dålig.

I olika branscher tittar man ofta på olika nyckeltal. När bankerna rapporterar på onsdag så kommer det stora fokuset att ligga på räntenettot, det vill säga skillnaden mellan kostnaden för inlåning och intäkterna på utlåningen.

– Ser man en press på den siffran så kanske inte en bättre vinst än väntat räddar aktiekursen, säger Joakim Bornold.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons