Annons

Spotifys börsinträde en nagelbitare: ”Kulturkrock”

Det är den största svenska börsnoteringen sedan Telia. Men det ovanliga sättet som Spotify väljer att äntra börsen på bäddar för en riktig nagelbitare vid börsöppningen.

– Det har aldrig hänt att ett så stort bolag gör en direktnotering, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Lars Pehrson

”Det har aldrig hänt att ett så stort bolag gör en direktnotering, så det är extraordinärt”, säger Joakim Bornold sparekonom på Nordnet

Foto: Lars Schröder/TT
Foto: Lars Pehrson
Foto: Lars Pehrson

På tisdag noteras det svenska streamingbolaget Spotify på New York-börsen. Händelsen har föregåtts av en intensiv mediebevakning i såväl Sverige som USA.

– Att Sverige lyckats producera ett globalt bolag som är värderat till nästan 200 miljarder på bara tio år, det är jättestort – det är noteringarnas Zlatan, säger Joakim Bornold.

Inträdet på börsen sker under mycket ovanliga former – nämligen genom en så kallad direktnotering. Vid en traditionell notering säljer bolaget aktier innan börsinträdet så att det finns ett referenspris att utgå ifrån. Men vid en direktlistning öppnar börsen utan att någon vet utgångspriset.

– Den som sätter sig och hoppas att aktien ska dra igång 15.30 kommer nog bli besviken. Jag förväntar mig att det kommer ta en timme eller två innan handeln går igång och vi faktiskt får ett pris, säger Joakim Bornold.

Annons
Annons

”Det har aldrig hänt att ett så stort bolag gör en direktnotering, så det är extraordinärt”, säger Joakim Bornold sparekonom på Nordnet

Foto: Lars Schröder/TT

Hur ska man tänka kring aktien?

– Det kan gå precis hur som helst första dagen. Man ska vara beredd på att aktiepriset kommer att fluktuera ganska kraftigt under de första dagarna.

Även om det alltså kan bli en del turbulens i början tror Bornold att aktien kommer gå bra i längden.

– Jag tror att det kommer bli en lyckad notering, inte minst eftersom att intresset är så stort, säger han.

”Det har aldrig hänt att ett så stort bolag gör en direktnotering, så det är extraordinärt”, säger Joakim Bornold sparekonom  på Nordnet
”Det har aldrig hänt att ett så stort bolag gör en direktnotering, så det är extraordinärt”, säger Joakim Bornold sparekonom på Nordnet Foto: Lars Schröder/TT

En direktnotering är billigare för bolaget jämfört med en traditionell börsnotering men Joakim Bornold tror att det även finns andra skäl till att Spotify väljer den ovanliga noteringsvarianten.

– Jag tror inte man vill åka runt på de här långa investerarresorna man behöver göra för att sälja in bolaget. Jag tror man skippar det först och främst av det skälet, säger han.

Resorna ingår i den ökade exponering av bolaget som ett börsinträde innebär – något Joakim Bornold tror att grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon inte är intresserade av.

– Jag tror att de har en motvilja mot att notera men att det finns ett gäng övriga huvudägare som helt enkelt tvingat igenom det, säger han.

Så sent som i somras sa Martin Lorentzon att skriverierna om att Spotify skulle vara på väg till börsen var tagna ur luften.

– Det finns inga planer på det, även om media tycker det är väldigt roligt att skriva om det. Men det är ju media - man får väl ta dem med en nypa salt., sa han till SR.

Något Joakim Bornold kommenterar så här:

– Det var uppenbarligen en lögn eftersom de nu noteras. Och det lär han ha känt till vid det tillfället för det tar tid att notera ett bolag.

Joakim Bornold säger att grundarnas medieskygghet kommer innebära problem när Spotify blir ett börsbolag.

– Att inte ställa upp och vara tillgänglig för media för ett bolag av deras storlek kommer bli problematiskt. Det blir en jättestor kulturkrock, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons