Annons

Ola Rollén röt ifrån mot åklagare efter bildvisning

Ett språkligt missförstånd inledde första dagen av rättegången mot Hexagons vd Ola Rollén i sal 317 i Oslo Tingsrett. Situationen reddes ut, men senare under dagen blev känslorna desto mer upprörda när åklagaren var nära att lägga fram ett dokument som försvaret anser ska vara hemligstämplat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Domaren Per Fleisje (till höger) under starten av rättegången.

Foto: TT

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Försvarsadvokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort hälsar på åklagaren Marianne Steensen Bender inför måndagens start på rättegången.

Foto: Junge Heiko/TT
Foto: Junge Heiko/TT

Domaren Per Fleisje (till höger) under starten av rättegången.

Foto: TT
Domaren Per Fleisje (till höger) under starten av rättegången.
Domaren Per Fleisje (till höger) under starten av rättegången. Foto: TT

OSLO Det är en självsäker åklagare Marianne Bender som presenterar det ena beviset efter det andra i rättegångssal 317 i Oslo tingsrätt. Det handlar om e-post SMS, bandade telefonsamtal och en mobiltelefonbild av några punkter som skrivits ned med en spritpenna på en whiteboard.

Den norska åklagaren försöker nagla fast Ola Rollén till olika dokument som enligt henne visar att han hade insiderinformation när han köpte aktier i biometriföretaget Next. Det handlade både om villkoren för att han skulle gå in som storägare och ett avtal med en ny stor kund som Next skulle få.

Rättegången inleddes dock med ett språkligt missförstånd:

– Erkjenner du straffeskyld etter tiltalen? frågade domaren Per Feisje.

På svenska betyder det ”erkänner du att du är skyldig i förhållande till åtalet”, men Rollén uppfattade det som ”känner du till att du är åtalad?”

Annons
Annons

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

– Ja, svarade Rollén, för att snabbt ändra det till nej, när domaren påpekade detta.

– Jag ber om ursäkt för min norska. Ni får ha tålamod, sa Ola Rollén.

Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Missförståndet kan tolkas som en förvarning om att det kan bli en krävande rättegång för honom. När åklagaren Marianne Bender inledde sin presentation av fallet ”i ett nötskal” talade hon till en början långsamt och tydligt, men det dröjde inte länge innan hastigheten gick över i turbofart.

Av och till vänder Marianne Bender sig till domaren och poängterar att detta är information som borde vara intressant för andra aktieägare. För den part i målet som inte kommer att vara representerade alls, är de aktieägare som den 6 och 7 oktober 2015 sålde 284 341 aktier till Rolléns cypriotiska bolag Iskossala för ca 46 norska kronor styck. Några dagar senare hade aktiekursen skjutit i höjden med 83,5 procent till 89 kronor.

Ett exempel på åklagarens dokument är ett mejl från styrelseordföranden i Next, Jan Erik Fondal, som redan den 22 september 2015 informerade den övriga styrelsen om att ett avtal om en ny stor kund skulle offentliggöras inom kort. Internt i Next hade kunden kodnamnet ”Jupiter”. Det handlade om det stora amerikanska dataföretaget Dell. Men det var oklart vilket datum kontraktet skulle skrivas under.

Annons
Annons

Försvarsadvokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort hälsar på åklagaren Marianne Steensen Bender inför måndagens start på rättegången.

Foto: Junge Heiko/TT

– Så fort det finns ett konkret förslag så kommer ni att få ”insider-status”, varnade styrelseordföranden den övriga styrelsen.

Det skedde drygt två veckor innan förhandlingarna med Ola Rollén avslutades den 8 oktober. Enligt åklagaren hade Rollén fått information om att det fanns en ny stor kund och att Next räknade med att avtalet skulle driva upp aktiekursen. Det förhindrade inte Rollén från att försöka köpa upp till 950 000 aktier i Next på Oslo Börs, en större post än vad som tidigare varit känd. Så många aktier lyckades han inte köpa.

Försvarsadvokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort hälsar på åklagaren Marianne Steensen Bender inför måndagens start på rättegången.
Försvarsadvokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort hälsar på åklagaren Marianne Steensen Bender inför måndagens start på rättegången. Foto: Junge Heiko/TT

Ola Rollén förklarade sig icke skyldig när åklagaren Marianne Bender inledningsvis hade läst upp hela åtalet mot honom i sal 317 i Oslo tingrett. På Rolléns begäran har det införts förbud mot att fotografera honom i eller på väg till och från rättssalen. Det är en 20 dagar lång rättegång som kommer att hållas, om man räknar antalet rättegångsdagar. En dag i veckan är parterna lediga – i realiteten för att kunna förbereda svar på det som kommer fram under rättegången.

Ola Rolléns försvarsadvokat Christian Hjort hävdar att Rollén ska frikännas, eftersom han enligt försvaret inte hade tillgång till den information åklagaren hävdade att han hade. Om rätten ändå skulle komma fram till att han hade den informationen, hävdar försvaret att den inte är att anse som insiderinformation.

Annons
Annons
Foto: Junge Heiko/TT

– Ingen av de punkter som finns i åtalet är att anse som insiderinformation. Men Ola Rollén ska frifinnas även om han hade den informationen, sa Christian Hjort.

Foto: Junge Heiko/TT

Den första riktiga bataljen mellan åklagarna och försvaret uppstod när Marianne Bender ville visa ett dokument där det framgick vilka andra personer som investerat i den fond som Ola Rollén grundat.

Ingenting är emellertid så enkelt som att han själv köpte aktier på Oslo Börs. Det skedde genom en familjestiftelse som gav besked till ett cypriotiskt företag som bad en fondmäklare i SEB att köpa aktierna. Och de skulle inte köpas för Rollén personligen, utan för en fond han startat med 2 miljarder kronor i kapital från en lång rad andra investerar. Det är namnen på dem han vill hålla hemligt.

Både han och advokaten ropade högt för att stoppa åklagaren. Frågan om den informationen kan ges i öppen rätt eller inte kommer att avgöras senare. Dom i målet kommer inte förrän efter jul, enligt domaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons