Annons

”Sprängdådet i Linköping ligger utanför mönstret”

Antalet sprängningar i landet har ökat, visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men explosionen i Linköping sticker ut. ”En sådan stor detonation ligger utanför mönstret”, säger kriminolog Sven Granath.

Under strecket
Publicerad

Ett tjugotal personer skadades lindrigt. Fönster och balkonger i uppemot hundra lägenheter slogs ut av den kraftiga explosionen i Linköping den 7 juni.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Ett tjugotal personer skadades lindrigt. Fönster och balkonger i uppemot hundra lägenheter slogs ut av den kraftiga explosionen i Linköping den 7 juni.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Ett tjugotal personer skadades lindrigt. Fönster och balkonger i uppemot hundra lägenheter slogs ut av den kraftiga explosionen i Linköping den 7 juni.
Ett tjugotal personer skadades lindrigt. Fönster och balkonger i uppemot hundra lägenheter slogs ut av den kraftiga explosionen i Linköping den 7 juni. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Det har varit en våldsam början på veckan i Malmö med flera sprängningar, ett bombhot och en dödsskjutning inom loppet av ett dygn. Och efter explosionen i Linköping i fredags har polisen nu hållit över 300 förhör och fått in ett hundratal tips i utredningen, uppger TT.

Ännu på tisdagskvällen fanns ingen gripen efter den explosionen, men polisen utreder ett eventuellt samband med en annan explosion som inträffade två dagar tidigare. I övrigt har polisen varit sparsam med detaljer kring den pågående utredningen.

Senaste veckans explosioner och våldsbrott i de båda städerna är – med förbehåll för att flera omständigheter ännu är oklara i Linköpingsfallet – exempel på grovt våld och användning av så kallade explosiver som enligt polisen ökat i omfattning under de senaste åren.

Annons
Annons

Tillvägagångssättet i både Linköping och dubbelexplosionen i Malmö tycks i stora drag följa samma mönster. Det menar Sven Granath, kriminolog och analytiker på Polismyndigheten.

– Att placera sprängladdningar utanför bostadshus, entréer och restauranger på det sättet som det gjorts i både Linköping och Malmö är ganska typiskt.

Men att explosionen i Linköping ägde rum vid klockan nio på morgonen säger också något om vem som kan ha utfört det misstänkta sprängdådet, enligt Sven Granath.

– Det som är avvikande för explosionen i Linköping är också att den var så kraftig. En sådan stor detonation, liksom att den dessutom inträffade på dagen ligger utanför mönstret.

Han säger att det är tänkbart att ”amatörer” ändå ligger bakom explosionen.

– Man ska veta att det kanske inte är så professionellt gjort som man först kan tro. Det kan vara unga personer som hållit på med det här och inte riktigt vetat vilka sprängmedel man haft att göra med, hur eller när den skulle gå av, säger han.

Även i Malmö jobbar polisen mot klockan efter de två sprängningar som inträffade under samma dygn som en dödsskjutning, ytterligare larm om skottlossning samt ett bombhot på stadens centralstation.

Bombhotet kopplas inte ihop med de andra händelserna i Malmö, och det är enligt TT i nuläget fortfarande oklart om de övriga händelserna hänger ihop.

Klart är att antalet anmälda sprängningar ökat sedan förra året, enligt färsk statistik från Brå. Under månaderna januari till april 2018 anmäldes totalt 49 sprängningar. Fram till april i år har 75 sprängningar anmälts.

Annons
Annons

Region Syd och Region Stockholm sticker inte ut, med totalt 80 respektive 68 anmälda sprängningar under hela perioden januari 2018 till med april 2019.

– Sprängningarna har ökat, det ligger i linje med skjutvapenvåldet som också ökat de senaste tio åren. Ofta handlar det som de nedre leden som ingår i kriminella nätverk, i stor utsträckning om killar mellan 18-24 år. De är impulsiva och vill imponera på andra, säger Sven Granath.

Polisen: Utreder koppling till annan explosion | SvDsvd.seSkadades vid explosionen: ”Fick panik – var som Irak” | SvDsvd.se”Ska känna sig trygg – om man inte är i fel bransch” | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons