Annons

Sprängfarligt gödsel försvunnet

Att bygga bomber av mineralgödsel är en välanvänd metod bland terrorister. Bombtypen har använts i dödliga attentat världen över, bland annat i Oslo. SvD kan avslöja att flera ton mineralgödsel försvunnit i stölder i Sverige under senare år. Säpo har varit inkopplade i minst ett av fallen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter stölden har en bom satts upp vid Ingelstadsgymnasiet, för att hindra obehöriga att ta sig in på gården, visar Peter Ingemarsson.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Det var säckar av märket Yara som stals vid gymnasiet.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Efter stölden har en bom satts upp vid Ingelstadsgymnasiet, för att hindra obehöriga att ta sig in på gården, visar Peter Ingemarsson.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter stölden har en bom satts upp vid Ingelstadsgymnasiet, för att hindra obehöriga att ta sig in på gården, visar Peter Ingemarsson.
Efter stölden har en bom satts upp vid Ingelstadsgymnasiet, för att hindra obehöriga att ta sig in på gården, visar Peter Ingemarsson. Foto: Tomas Oneborg

För snart fyra år sedan skakades Oslo av ett dödligt bombattentat. Anders Behring Breivik byggde en bomb baserad på konstgödsel som riggades i en skåpbil i regeringskvarteren. Bomben vägde nästan ett ton och orsakade stor skada. Åtta personer fick sätta livet till.

Efter attentatet var löftet från svenska politiker var tydligt. "Vi måste får ordning på hanteringen", var dåvarande justitieminister Beatrice Asks budskap.

Nu kan SvD avslöja att 19,5 ton explosiv mineralgödsel försvunnit i stölder i Sverige de senaste åren. För ett år sedan polisanmäldes en stöld av sex ton mineralgödsel från Ingelstads naturbruksgymnasium utanför Växjö.

När Peter Ingemarsson på Ingelstads naturbruksgymnasium skulle gödsla skolans åkrar upptäckte han att stora mängder hade försvunnit.

Annons
Annons

Gödslet som stals innehöll 22 procent ammoniumnitrat, och uppnår den gräns där det endast är tillåtet för yrkesmässiga att inneha produkten. De åtta säckarna vägde 750 kilo per säck, och hade förvarats utomhus under presenningar.

– Först trodde jag att jag glömt att beställa tillräckligt mycket. Men snart förstod vi att totalt sex ton gödsel stulits. Då kontaktade jag polisen och anmälde, säger Peter Ingemarsson, driftsledare på skolan.

Det dröjde inte länge innan Säkerhetspolisen ringde upp Peter Ingemarsson för fler detaljer kring försvinnandet.

– När Säpo ringde blev jag väldigt förvånad. De förklarade sambandet mellan konstgödsel och terrordåd. Innan dess hade vi inte alls gjort kopplingen. Så det kändes märkligt.

Ett år senare har Peter Ingemarsson hört av varken polisen eller Säpo och polisutredningen är nedlagd. Lastpallarna på gårdsplanen står fortfarande tomma.

SvD:s granskning visar att det skett ytterligare två stölder av mineralgödsel med ammoniumnitrat i Sverige.

I slutet av maj 2010 tog sig okända gärningsmän in genom ett fönster till en maskinhall vid ett jordbruk utanför Tomelilla i Skåne. Gärningsmännen tog med sig ett stort antal verktygsmaskiner. Dessutom stals sex ton mineralgödsel värt 18 000 kronor av en typ som innehåller 27 procent kväve i form av ammoniumnitrat.

– Vi kunde se spåren av en lastbil och har tänkt att det här var ett beställningsjobb. Det kan ju vara så att man stjäl gödsel för att sälja det billigt till en annan bonde. Eller så är det ju nära till färjorna i Ystad, säger Jessica Håkansson som gjorde polisanmälan.

Annons
Annons

Det var säckar av märket Yara som stals vid gymnasiet.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Det var säckar av märket Yara som stals vid gymnasiet.
Det var säckar av märket Yara som stals vid gymnasiet. Foto: Tomas Oneborg

En stöld inträffade i maj 2012 utanför en gård i Uppsalatrakten. Där försvann tio säckar motsvarande 7,5 ton, innehållande 27 procent kväve i form av ammoniumnitrat.

Enligt polisanmälan ska en person ha sett en traktor lasta på gödningssäckar på ett grönt släp mitt på dagen. Utredningen lades ner samma dag som anmälan kom in.

Polisens nationella operativa avdelning i Sverige, Noa, bildades i kölvattnet av Breiviks terrordåd i Norge. Deras arbete går bland annat ut på att öka medvetenheten om terrorbrott hos polisen. Där reagerar man på SvD:s uppgifter om att mineralgödsel stulits.

– Det är oroväckande, det är en av många saker som man inte bara kan vifta bort. Medvetandegraden mot sånt här har ändå ökat hos polisen de senaste två åren, säger Magnus Sjöberg, kommissarie på Noa.

**Myndigheten för samhällsskydd **och beredskap, MSB, har gjort en folder som riktar sig till dem som förvarar stora mängder konstgödsel. I den varnar man särskilt för risken för att mineralgödsel kan användas i terrordåd. ”I flera terrordåd världen över, även i vår omedelbara närhet, har mineralgödsel använts på detta sätt”, skriver MSB.

Mineralgödsel med över 16 procent ammoniumnitrat i vikt får i dag endast innehas av lantbrukare och yrkesmässiga aktörer, det finns alltså inte tillgängligt på marknaden för allmänheten. Syftet är att begränsa ämnet för potentiella brottslingar.

Annons
Annons

Rådet från MSB är därför att gödseln ska förvaras i låsta utrymmen och att stölder ska rapporteras till polisen. Men enligt FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, så är mörkertalet av stölder förmodligen stort, och gödsel förvaras lättillgängligt på många platser i landet.

En av Sveriges främsta sprängämnesexperter finns på FOI, Henric Östmark, han är kritisk till att det är alldeles för lätt att komma över mineralgödsel.

– Det är inte bra att vi inte vet var det tagit vägen eller vad det används till. Det görs heller ingen ordentlig personkontroll över de som arbetar med riskkemikalier, säger Henric Östmark.

Är det lätt att göra en bomb på konstgödsel?

– Breivik lyckades ju. Men det kräver tid, pengar och kunskap. Vi kan aldrig hindra någon från att tillverka bomber, men vi kan göra produkterna mindre tillgängliga. Vi kan göra flera åtgärder för att försvåra tillverkningen, göra processen mer besvärlig och ge polisen mer tid för att hinna upptäcka det.

Säpo vill inte kommentera SvD:s uppgifter:
"När det gäller stölder av jordbruksmateriel är det främst polisen som utreder brotten. Säkerhetspolisen kan bistå i utredningen om det kan finnas misstanke om kopplingar till terrorism", skriver Säpos pressansvarige Fredrik Milder i ett mejl.

Samarbete ska skydda Stockholm i krislägen | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons