Annons

Demokraterna riskerar splittring – ”dödligt”

Nancy Pelosi och Alexandria Ocasio-Cortez.
Nancy Pelosi och Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Michael Brochstein/TT, Stefani Reynolds/TT

Det pågår en stor öppen konflikt inom Demokraterna i USA, som riskerar att splittra partiet inför primärvalen. På ena sidan står USA:s mäktigaste demokrat, talmannen Nancy Pelosi, som representerar den etablerade delen av partiet.

Under strecket
Calle Sandstedt / Omni
Publicerad

På den andra sidan står det nya progressiva gänget – populärt kallat ”the squad” – med nyinvalda representantshusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez som informell ledare.

– [Konflikten] är så långtgående att det distraherar oss från Trump och har lett till att demokrater skjuter på varandra – det kan vara direkt dödligt, säger demokraten Steve Israel till New York Times.

Bakgrunden till bråket är bland annat debatten inom Demokraterna om hur man bäst ska tackla president Donald Trump och hans styre, rapporterar New York Times. Men det som ”tände elden” var det politiska paketet, med reformer på över 4,6 miljarder dollar för att hantera den humanitära krisen vid gränsen, som röstades igenom av kongressen.

Enligt nyhetsbyrån AP pratar Pelosi och Ocasio-Cortez inte direkt med varandra – men däremot om varandra. Pelosi raljerade i en intervju i New York Times över vad hon kallade ”Twittervärlden”. Det fick Ocasio-Cortez, som byggt sin kampanj i sociala medier, att genast svara syrligt på Twitter.

”The squad” var starkt kritiska till paketet, som de menade legitimerade Trumps migrationspolitiknytimes.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons