Annons

Spricka i L – två av Sabunis närmaste har slutat

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Personliga konflikter och politisk splittring skakar Liberalernas ledning. Två av Nyamko Sabunis närmaste medarbetare har på kort tid slutat. Avhoppen spär på den redan oroliga stämningen i partiet, enligt SvD:s källor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lars Leijonborg – nära rådgivare åt Sabuni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya L-ledaren skjuter de svåra frågorna framför sig, enligt statsvetaren Svend Dahl.

Foto: Tomas Oneborg

Under årets första partiledardebatt på onsdagen är hon inte i kammaren. Nyamko Sabuni saknar riksdagsplats eftersom hon valdes till partiledare i juni 2019. Men ett drygt halvår efter att Liberalerna bytt partiledare väntar många i partiet fortfarande på att Sabuni ska peka med hela handen – åt det ena eller andra hållet.

– Hon har ännu inte lyckats sätta en tydlig bild av vad hennes partiledarskap långsiktigt innebär. Det finns många frågetecken inte minst kopplade till januariavtalet, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Osäkerheten kring vilket parti Liberalerna ska vara framöver har den senaste tiden spätts på, enligt flera av SvD:s källor. Det handlar om dåliga opinionssiffror i kombination med att Nyamko Sabuni har förlorat två av sina närmaste medarbetare på kort tid.

Christer Hallerby var tidigare statssekreterare under Sabunis tid som integrations- och jämställdhetsminister 2006 till 2010. Han utsågs till stabschef efter att hon tillträtt som partiledare. Men efter bara några månader på posten slutade han oväntat och övergick till en rådgivande roll. Ny stabschef är den politiske tjänstemannen Erik Scheller som har plockats in från Liberalerna i Regeringskansliet.

Annons
Annons

Lars Leijonborg – nära rådgivare åt Sabuni.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Christer har velat ta partiet i en riktning som ligger närmare mittfåran, för att hålla ihop partiet. Men han har inte fått gehör för det, säger en källa.

– Han är en person som skulle föra partiet ännu närmare regeringen. Vi som parti skulle bli ännu snällare och tystare än i dag, säger en annan.

Lars Leijonborg – nära rådgivare åt Sabuni.
Lars Leijonborg – nära rådgivare åt Sabuni. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en långsiktig strategi som går på tvärs med en annan stark strömning i Liberalerna. Flera av varandra oberoende källor beskriver en situation där tidigare partiledaren Lars Leijonborg och nuvarande chefen för kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv, Johan Jakobsson, är nära rådgivare åt Nyamko Sabuni. De har i praktiken ingen officiell roll i partiet, men ska ändå ha ett betydande inflytande i Liberalerna.

– Johan Jakobsson är mer offensiv. Han har länge haft bilden att partiet är delat i två och att man måste välja sida. Både hans och Lars Leijonborgs långsiktiga plan lutar åt ett samarbete med M och KD, säger en källa.

Dessutom har pressekreteraren Gabriella Ohlzon, som fungerade som Nyamko Sabunis högra hand under partiledarstriden, också avslutat sin tjänst vid L-kansliet efter kort tid.

– Det handlade om personliga konflikter och stora samarbetssvårigheter, säger en källa.

Avhoppen sker i en skakig tid för Liberalerna, opinionsläget i Sifo/SvD:s decembermätning låg och balanserade på riksdagsspärren på fyra procent. Samtidigt växer missnöjet internt, framförallt i det för partiet viktiga Stockholmsdistriktet.

– Nyamko Sabuni fortsätter att hålla dörren öppen vad gäller regeringssamarbete, trots att vi har ett tydligt beslut på landsmötet för hur vi ska förhålla oss till SD. Hon måste sätta ner foten och vara glasklar, säger en källa.

Annons
Annons

Nya L-ledaren skjuter de svåra frågorna framför sig, enligt statsvetaren Svend Dahl.

Foto: Tomas Oneborg
Nya L-ledaren skjuter de svåra frågorna framför sig, enligt statsvetaren Svend Dahl.
Nya L-ledaren skjuter de svåra frågorna framför sig, enligt statsvetaren Svend Dahl. Foto: Tomas Oneborg

Att Nyamko Sabuni och den nuvarande ledningen drar ut på avgörande besked i regeringsfrågan är ingen slump enligt statsvetaren Svend Dahl. Det handlar snarare om ett återkommande dilemma för Liberalerna.

– För att försöka vara sams är man så otydliga som möjligt. Jag tolkar Nyamko Sabunis strategi som en riskminimeringsstrategi. Hon försöker skjuta svåra frågor framför sig, som nästan helt säkert kommer att leda till interna spänningar, säger han.

Christer Hallerby skriver i ett mejl till SvD att samarbetet med Nyamko Sabuni har fungerat utmärkt och att partistyrelsen kommer att hantera frågan om den långsiktiga strategin under våren. ”Vi har inte kommit så långt i processen att det varit aktuellt med några ställningstaganden eller beslut, följaktligen finns det ingen grund för att vi här skulle landat i olika synsätt” fortsätter han.

Gabriella Ohlzon svarar också skriftligt och menar att det har varit lärorikt och utvecklande att jobba för Nyamko Sabuni. ”Politiken är intressant men jag har aldrig haft som ambition att jobba i den världen utan jag vill stå utanför”, skriver hon.

Enligt Nyamko Sabunis presschef kommenterar partiledaren inte personalärenden men hänvisar till partisekreterarens tidigare uttalande om stabschefens jobbflytt: ”Christer Hallerby har i inledningen av Nyamko Sabunis partiledartid bistått med sin gedigna erfarenhet och övergår nu till en rådgivande roll. Christer kommer fortsatt att vara en nyckelperson för att stödja Liberalernas ledning”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons