Annons

Sprickan: De kan inte enas om hoten mot nationen

CIA-chefen Gina Haspel och USA:s nationella underrättelsesamordnare Daniel Coats delar inte samma bild av vad som är det egentliga hotet mot landets säkerhet med presidenten.
CIA-chefen Gina Haspel och USA:s nationella underrättelsesamordnare Daniel Coats delar inte samma bild av vad som är det egentliga hotet mot landets säkerhet med presidenten. Foto: Jose Luis Magana/AP & Jacquelyn Martin/AP

President Donald Trump är återigen på kollisionskurs med sina underrättelsemyndigheter och federala polis. När CIA och FBI vittnade i ett utskott om hoten mot nationen nämnde de Nordkoreas kärnvapen och terrorgruppen IS – som båda avskrivits av Trump. Däremot bedöms inte USA:s gräns mot Mexiko innebära ett hot.

Under strecket
Publicerad

Gränsen mot Mexiko är ett av de områden där presidenten och hans underrättelsemyndigheter inte delar samma hotbild.

Foto: Gregory Bull/AP Bild 1 av 1

I juni 2018 efter toppmötet i Singapore med Kim Jong-Un twittrade Trump att ”det finns inte längre ett kärnvapenhot från Nordkorea”.

Och i december slog presidenten fast att ”vi har besegrat IS i Syrien”, samtidigt som han deklarerade att tvåtusen amerikanska trupper ska tas hem från sin stationering där.

Presidenten ifrågasätter rutinmässigt även att Ryssland försökt påverka presidentvalet i USA 2016 genom att kalla den federala utredningen om saken för ”häxjakt”.

Annons
Annons

Gränsen mot Mexiko är ett av de områden där presidenten och hans underrättelsemyndigheter inte delar samma hotbild.

Foto: Gregory Bull/AP Bild 1 av 1

Men Trumps världsbild går på tvärs med de bedömningar som USA:s underrättelsemyndigheter, som CIA med flera, och federala polis FBI gör. I tisdags levererade CIA-chefen Gina Haspel, FBI-chefen Christopher Wray samt USA:s nationella underrättelsesamordnare Daniel Coats och militärens underrättelsechef Robert Ashley en uppdaterad rapport om hoten mot USA till senatens underrättelseutskott.

Deras lista innehåller både Kim Jong-Uns kärnvapen, ryska försök att påverka amerikansk politik och Islamiska staten (IS).

– Vår bedömning för närvarande är att Nordkorea försöker ha kvar sin förmåga inom massförstörelsevapen, sa Coats enligt nyhetsbyrån AP.

Ett nytt toppmöte mellan Trump och Kim uppges vara på planeringsstadiet, men varken datum eller plats har presenterats.

Gränsen mot Mexiko är ett av de områden där presidenten och hans underrättelsemyndigheter inte delar samma hotbild.
Gränsen mot Mexiko är ett av de områden där presidenten och hans underrättelsemyndigheter inte delar samma hotbild. Foto: Gregory Bull/AP

Och IS innebär alltjämnt ett hot i särskilt Irak, enligt USA:s underrättelsechefer.

– De är fortfarande farliga, sa Haspel på en direkt fråga om IS nuvarande kapacitet. Enligt CIA-chefen kontrollerar IS ”tusentals” krigare i Irak och Syrien, där inbördeskriget pågått i snart åtta år.

Vad som däremot inte nämns är idén att USA skulle hotas av situationen vid gränsen mot Mexiko. Trumps krav på en ny gränsmur för 5,7 miljarder dollar ledde till ett 35 dygn långt budgetstillestånd i januari, den längsta så kallade ”shutdown” i USA:s historia. Presidenten hotar utlysa ett nationellt nödläge vid gränsen i februari om kongresspolitikerna inte ger honom pengarna.

Annons
Annons

Även om Iran går CIA med flera emot presidenten när de konstaterar att kärnenergiavtalet fungerar trots att USA brutit det. I maj 2018 beslutade Trump att överge den internationella överenskommelsen med Iran som skulle säkra att regimen inte utvecklar kärnvapen. Beslutet baserades på argumentet att avtalet ”var det sämsta jag sett” enligt presidenten.

Dock fortsätter Iran att samarbeta med avtalets övriga parter, enligt underrättelsemyndigheterna, vilket leder till att det potentiella kärnvapenhotet från Iran för tillfället är lågt.

Trump gick till motangrepp på Twitter på onsdagen och kallade sina egna underrättelsechefer ”extremt passiva och naiva” angående Iran. ”De har fel!”, hävdade presidenten utan att redogöra varifrån han hämtar sin information.

Trump twittrade även om ”tre separata flyktingkaravaner” på väg mot USA:s södra gräns, i det fallet med källhänvisning till tv-programmet ”Fox and friends” på Fox News som presidenten ofta ger intervjuer till.

Annons
Annons

Både vad gäller den militära närvaron i Syrien och det nära 18 år långa kriget i Afghanistan – USA:s längsta krig – gör underrättelsemyndigheterna bedömningen att USA har svårt att dra sig ur. Senatens republikanska majoritetsledare, Mitch McConnell, föreslår nu lagstiftning som garanterar att USA är kvar så länge som islamistiska extremistgrupper som IS och al-Qaida utgör ett hot, enligt tidningen New York Times.

Ett sådant lagförslag skulle gå tvärt emot vad Trump gett order om, och det är oklart om presidenten skulle välja att underteckna det.

Presidenten har nyligen hamnat på kollisionskurs med ledare i sitt eget parti även om Ryssland och annan utrikespolitik. Tidigare i januari röstade republikaner i representanthuset emot Vita husets försök att lätta på ryska sanktioner. Och republikanska politiker försökte nyligen blockera presidenten från att dra sig ur Nato, den nordatlantiska försvarsalliansen som Trump kritiserat flera gånger.

Efter reklamen visas:
Trump vid södra gränsen: Behövs en mur
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons