Annons

Karin Henriksson:Obama borde ha försökt stoppa Hillary Clinton

Det blir tungt framöver för Demokraterna. I slutet av januari kommer Republikanerna att kontrollera Vita huset och kongressen – och kunna se till att en konservativ majoritet garanteras i Högsta domstolen.

Under strecket
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1
Foto: APBild 1 av 1
Foto: AP

WASHINGTON För några år sedan talade Republikaner lyriskt om partiets permanenta maktinnehav. Demokraterna avvisade det med pekpinnarna riktade mot delstater med växande minoritetsbefolkning, och vänsterdemokraten Bernie Sanders framgångar tidigare i år tydde ju på ökat stöd även bland unga.

Efter rysaren i tisdagens val har den röda, republikanska, färgen brett ut sig över en ännu större del av den politiska kartan. Den så kallade blå väggen höll inte och demokraten Hillary Clinton förlorade i delstater hon räknat med.

Den förväntade svängningen i senatsvalet uteblev. Även om Demokraterna tog minst en stol behöll Republikanerna majoriteten. I representanthuset stämde prognoserna bättre om en krympt, men fortsatt republikanskt övertag.

Annons
Annons

Bland valets vinnare återfinns sannerligen majoritetsledaren Mitch McConnell från Kentucky. Omedelbart efter budet om HD-domaren Antonin Scalias död i februari meddelade McConnell att senaten minsann inte tänkte godkänna någon som Barack Obama ville placera på den stol där domstolens konservativa ankare suttit sedan mitten av 1980-talet. McConnell motstod all kritik och kommer nu lugnt att invänta att den nye presidenten Donald Trump lägger fram förslag på namn på jurister som skulle döma precis som Scalia i frågor som abort, vapen, rösträtt, kvotering med mera.

I analyserna kan konstateras att McConnells motståndare i många år, minoritetsledaren Harry Reid, lyckades med en sista gest. Reid beslöt sig för att gå i pension efter en olycka i hemmet men gjorde allt för att se till att hemstaten Nevada förblir blå och att han får en demokratisk efterträdare, Catherine Cortez Masto, som blir den första ”latina” som får bänka sig i senaten.

Och apropå det var det uppenbarligen fel att inte försöka stoppa Hillary Clinton eftersom läckt e-post tyder på att det fanns tvivel

I det demokratiska partiet, snart utan ledare, måste man slicka såren. Mycket av ansvaret för förluster i både kongressen och ute i delstaterna i de senaste valen måste läggas på Obama som inte vinnlagt sig om att främja återväxten. Och apropå det var det uppenbarligen fel att inte försöka stoppa Hillary Clinton eftersom läckt e-post tyder på att det fanns tvivel på både henne som kandidat och budskapet.

Republikanerna var djupt splittrade efter valet 2012 och sprickorna hade vidgats till öppna sår under den långa valrörelsen. Donald Trump avpolletterade den ena kandidate efter den andre som representerade olika falanger i partiet. Kvar står alltså Trump, några lojala i kongressblocket som slöt upp bakom honom och talmannen i representanthuset Paul Ryan. Republikaner à la till exempel Jeb Bush med en hand utsträckt till latinobefolkningen finns knappt kvar i dag och det kan bli problem i den framtid som Demokraterna talar om.

Paul Ryan är den som, med viss framgång, förhandlat om budgetar och annat med Obama. Om han nu får behålla sin post när den nya kongressen samlas i januari blir det han som ska baxa igenom Trumps dramatiska förslag. Många gånger sådant han uttalat sig emot som ”oamerikanskt”. Konflikter kan nog heller inte uteslutas mellan McConnell, Ryan och övriga toppar i kongressen som är vana vid att styra här och inte skulle välkomna några order från en före detta koncernchef som Donald Trump.

Slitningarna mellan folk i storstäder och på landsbygden tilltog i och med valutgången. Det kommer också att påverka politiken i praktiken eftersom åsikter och livsstilar skiljer sig åt dramatiskt. Donald Trump har, trots hemvisten i en skyskrapa på Manhattan, tilltalat folk i röda delstater med sitt tal om rätten att äga vapen och en mur längs gränsen mot Mexiko.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons