Annons

Western starsSpringsteen gör gubbrocken great igen

Bruce Springsteens nya album får högt betyg av SvD:s recensent.
Bruce Springsteens nya album får högt betyg av SvD:s recensent. Foto: Debra L Rothenberg/TT

Bruce Springsteens nya album har ett lyxpådrag som han aldrig har vågat sig på förut. De påkostade orkesterarrangemangen hyllar en tid då hjältarnas stjärnor stod som högst.

Under strecket
Publicerad

Western stars

Artist
Bruce Springsteen
Genre
Country
Musikbolag
Columbia/Sony
År
2019

Betyg: 5 av 6

Det är högsäsong för skojare som berättar skrönor om när Amerika var great. Vad annat kunde Bruce Springsteen göra än att kavla upp ärmarna och visa var Budweiser-kylen ska stå.

Hans nya skiva är en samling countryschlagersånger som utspelar sig i solnedgången. Det är ett konceptalbum om luggslitna westernhjältar som numera får nöja sig med roller i Viagra-reklamfilmer. Klassiska Springsteensånger där han har på sig andra mäns boots, kör andra hjältars bilar, men till smäktande stråkarrangemang

Den här samlingen fallna män har cowboyhatt och kör mellan Arizona och södra Kalifornien. Bara i en enda sång (”Somewhere north of Nashville”) sticker han av till Tennessee, till en gammal låtskrivare som ligger vaken i vargtimmen och tänker på att det kanske var fel saker han offrade när han var ung.

Nu är hans låtar glömda och livet snart slut.  

I videon till titelspåret sitter Bruce Springsteen i en bar med magentafärgat ljus och varvar öl med whiskey. Skäggiga män står framför scenen när han sjunger om sin storhetstid vid filmen, då han blev skjuten av John Wayne. Det dammar runt bilen när han kör ut i öknen, efter en kväll som bara var en dröm där b-skådisar fick liv igen.  

Annons
Annons

I den kvaddade skaran män finns en stuntman som förstört sin kropp för dåliga actionscener som ingen minns, en ensam änkling, liftare med lika dystra öden som människorna på ”Nebraska”, skivan med Springsteens svartvita snapshots från 1980-talsamerika.

Men medan den, liksom Steinbeckinspirerade ”The ghost of Tom Joad”, fick relativt återhållna produktioner har ”Western stars” ett lyxpådrag som Bruce Springsteen aldrig vågat sig på förut. Orkesterarrangemangen är glimrande och dyra, som filmmusiken på den tiden då de trötta hjältarnas stjärnor stod som högst.

Make gubbrocken storslagen igen.

”Western stars” är den snart 70-åriga Bruce Springsteens hyllning till en musikalisk era som han aldrig kunde ge sig hän åt när den pågick som bäst. Det sena 60-talet, när smörsångare som Engelbert Humperdinck trängde sig in bland pophitsen på tv och Jimmy Webb skrev oförglömliga och stråkindränkta ballader till Glen Campbell om män som åkt vilse.

Då var Bruce Springsteen en tonåring som kämpade för att hitta sin stil.

Men den här rika ranchägaren från New Jersey, som tillbringade förra året på en Broadwayscen, passar bra i det påkostade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons