Annons

Karin Henriksson:Räkna med att Clinton kommer undvika medier

Nu handlar det om swingstater, uthållighet, budskapen – och fadäser. SvD:s korrespondent Karin Henriksson listar sex avgörande punkter under de drygt två veckor som är kvar till USA-valet den 8 november.

Under strecket
Publicerad
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 7
Foto: Emilio Morenatti/APBild 2 av 7
Foto: John Minchillo/APBild 3 av 7
Foto: Andrew Harnik/APBild 4 av 7
Foto: Andrew Harnik/APBild 5 av 7
Foto: Evan Vucci/APBild 6 av 7
Foto: John Minchillo/APBild 7 av 7
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 2
Foto: Emilio Morenatti/APBild 2 av 2
Foto: Andrew Harnik/AP

Sociala medier

WASHINGTON Sista debatten var sista chansen att nå ut till tiotals miljoner väljare via tv. Men sociala medier är också en mäktig plattform.

I etiketterna om valrörelsen 2016 talas det om Facebook-, Instagram- och Twitter-valet. Trump är tweet-veteran och har 12,6 miljoner följare (knappt 10 för Clinton) men han kunde inte hålla fingrarna i styr en tidig morgon och måste passa sig för liknande övertramp.

Foto: Emilio Morenatti/AP

Särskilt yngre väljare får det mesta av sin information om valet via sociala medier, men statsvetare invänder att det tyvärr ofta är desinformation eller verbala spyor. Flödet från kandidaterna och deras kampanjer kommer bara att tillta de kommande dagarna med risk för övermättnad.

Annons
Annons
Foto: John Minchillo/APBild 1 av 2
Foto: Andrew Harnik/APBild 2 av 2

Undvika misstag

Foto: John Minchillo/AP

Det var ovanligt många så kallade oktoberöverraskningar i år, men en novemberöverraskning skulle bli ännu farligare.

Wikileaks har fler Clinton-mejl i beredskap och troligen fortsätter i synnerhet Washington Post och New York Times att gräva i Trumps affärer.

Men kandidaterna själva måste också vakta sina tungor. Räkna därför med att Clinton undviker medierna och att Trump trampar på i samma fotspår som tidigare med fel och motsägelser.

En fadäs i det här sena skedet skulle naturligtvis skada Clinton mer.

Och presidentkandidaterna vet var de ligger extra illa till:

Tal i swingstater

Foto: Andrew Harnik/AP

Resrutterna ger besked om var kandidaterna tror att de kan vinna – eller var de vet att de ligger illa till. Efter två stopp i Ohio fortsätter Donald Trump till ett gemensamt framträdande med Hillary Clinton på en klassisk middag i New York, Alfred E Smith dinner, på torsdagskvällen.

På fredagsmorgonen beger han sig till North Carolina och Pennsylvania. Hon åker till Ohio. Mobilisering sker av ”stand-ins” som också bearbetar väljare i swingstater. Här har Clinton övertaget: Bill Clinton, Joe Biden, Barack Obama och inte minst Michelle Obama. Vicepresidentkandidaternas dragningskraft torde vara vara ungefär likvärdig.

Annons
Annons
Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 3
Foto: Evan Vucci/APBild 2 av 3
Foto: John Minchillo/APBild 3 av 3

Opinionsstudier

Foto: Andrew Harnik/AP

I presidentvalskampanjerna har man egna – mycket förtegna – opinionsexperter som ofta har en föraning om det faktiska resultatet på valdagen.

Nu handlar det om enstaka valkretsar och enstaka kvarter i enstaka valkretsar. Kandidaterna flyter ovanpå allt detta men den kampanj som har bästa datainsamlingen och flitigaste volontärerna får ett försprång.

Här leder Clinton stort över Trump, i antal kontor, antal reklamdollar, antal medarbetare på ”huvudkontoret”.

Uthållighet

Foto: Evan Vucci/AP

En presidentvalskampanj är det jobbigaste karriärsteget och den tuffaste ”anställningsintervjun” man kan tänka sig.

Den pågår i bortåt ett och ett halvt år och inbegriper resor över en kontinent med flera tidszoner, flera tal om dagen och ibland även kvällstid, träff med pengastinna donatorer bakom stängda dörrar, tv-intervjuer, fotograferingar och, förstås, överläggningar med rådgivare som kanske inte alltid är sams.

Frågetecken har rests om Clintons hälsa och Trump hävdar att hon inte har den uthållighet som krävs. Ett sjukdomsfall för någon av dem skulle inte kunna hemlighållas och att ta ledigt inför nästa utmaning, att faktiskt bli president, är otänkbart.

Kongressen

Foto: John Minchillo/AP

Det talas ju mest om presidentvalet men en parallell kamp pågår om makten i kongressen.

Clintonkampanjen väntas kunna överföra medel till demokrater i valen till senaten och representanthuset, medan oron i andra lägret gäller om Trump kommer att kosta partiet majoriteten.

Den här striden utkämpas mestadels i tv-rutorna och särskilt vackert är det inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons