Annons

Anhöriga till "hjärnan" bakom terrordåd döda

Polis bevakar kyrkan S:t Sebastian i Colombo en vecka efter sprängdåden.
Polis bevakar kyrkan S:t Sebastian i Colombo en vecka efter sprängdåden. Foto: Eranga Jayawardena

Tre familjemedlemmar till den man som misstänks vara hjärnan bakom bombattackerna mot flera kyrkor och hotell i Sri Lanka är döda. De dödades i fredagens polisräd mot en terrorcell.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
En vecka efter terrorn - kyrkorna stängs

15 personer dog när polis och militär stormade mot de misstänkta terroristernas tillhåll i närheten av staden Kalmunai på östkusten. Pappan och två bröder till Mohamad Zahran Hashim, som uppges ligga bakom bombdåden, var tre av dem som dödades, uppger poliskällor och anhöriga för nyhetsbyrån Reuters.

Mohamad Zahran Hashim, som grundade den lokala extremiströrelsen National Tawhid Jamaat (NTJ), dog när han utlöste en självmordsbomb på ett av hotellen som attackerades.

Säkerhetsläget i landet är fortsatt högt en vecka efter dåden. 10 000 soldater landet över deltar i sökandet efter medlemmar av de två lokala islamistgrupperna NTJ och Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) som tros ligga bakom dåden. Över 100 människor har gripits och i lördags kriminaliserade presidenten de två extremistgrupperna.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig attacken och hävdar att man har dödat 17 poliser under dådet. De har inte visat något bevis som stödjer deras påståenden.

Högmässorna i Sri Lanka ställdes in under söndagen en vecka efter att 253 människor miste livet i flera samordnade bombningar mot kyrkor och hotell.

Ärkebiskopen i staden Colombo höll ändå en högtidlig specialmässa i en kyrka i närheten av hans bostad som direktsändes i de lokala tv- och radiokanalerna.

– Man kan inte döda någon i Guds namn. Det här är en fruktansvärd tragedi, sade ärkebiskopen under ceremonin.

Såväl president Maithripala Sirisena, premiärminister Ranil Wickremesinghe och den förre presidenten Mahinda Rajapaksa deltog i mässan och tände ljus för att hedra offren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons