Mikhailo Karkots ska ha varit med och grundat – och sedan lett – en ukrainsk SS-legion som jämnade flera byar med marken. Sedan 1949 har han bott i USA. Bilden är tagen 2013.
Mikhailo Karkots ska ha varit med och grundat – och sedan lett – en ukrainsk SS-legion som jämnade flera byar med marken. Sedan 1949 har han bott i USA. Bilden är tagen 2013. Foto: Richard Sennott/AP

SS-officeren levde dold i USA – avslöjad av egen bok

98-åringen ska ha lett en SS-grupp som brände kvinnor och barn levande. Nu riskerar han livstids fängelse. I 70 år levde Mikhailo Karkots i det fördolda i USA innan en brittisk pensionär fattade intresse för honom.

Uppdaterad
Publicerad

Klockan var sju på morgonen när invånarna i Chlaniów hörde skottlossning. Ukrainska soldater kom marscherande in i den östpolska byn medan de ropade på ukrainska och polska att folk skulle komma ut. Därefter satte de eld på husen medan de systematiskt likviderade barn, kvinnor och män. Många brändes levande.

Mannen som ska ha gett order om massakern var den ukrainske nationalisten Mikhailo Karkots.

40 människor dödades i den polska byn 1944.

– Vi hörde salvor från maskingevär och granatexplosioner. Skott kunde höras inne i byn och utanför den. De försäkrade sig om att ingen skulle lyckas fly, berättade Stanislawa Lipska för sovjetiska utredare 1948.

En del säger att det är för sent att lagföra krigsförbrytare från andra världskriget, men det anser inte jag.

Det är nyhetsbyrån AP som hittade det gamla vittnesmålet som användes 1972 för att döma soldater som deltog i massakern.

Andra dokument visar att soldaterna ingick i den ukrainska Självförsvarslegionen som var underställd SS. Karkots var med och grundade legionen 1943 och han ledde kompaniet som ryckte in i Chlaniów.

Mikhailo Karkots fotograferad 1990 i Lauderdale, Minnesota. Samme man som återfinns överst på listan i SS-arkivet, som ledare för ukrainska Självförsvarslegionens andra kompani.
Mikhailo Karkots fotograferad 1990 i Lauderdale, Minnesota. Samme man som återfinns överst på listan i SS-arkivet, som ledare för ukrainska Självförsvarslegionens andra kompani. Foto: Chris Polydoroff/AP och tyskt arkiv

En av Karkots underlydande, Vasilij Malozjenskij förklarade vid ett förhör 1967 att Självförsvarslegionen fick order att likvidera alla invånare i byn Chlaniów som hämnd för mordet på en SS-officer.

Annons

– Allt skedde som i trans, eldgivningen, skjutandet, ödeläggelsen. Då vi senare marscherade genom den förstörda byn såg jag döda män, kvinnor och barn, sa Malozjenskij till de sovjetiska utredarna.

Karkots och hans legion var också med om att slå ned upproret i Warszawa 1944 och de kopplas samman med en massaker i byn Pidgajtsi som ligger i västra Ukraina. Legionen stormade byn den 3 december 1943. AP intervjuade Heorhiy Syvyi som var nio år gammal den gången. Han och hans far klarade livhanken genom att gömma sig under några grenar. Modern och den fyraårige brodern mördades.

– Då vi kom ut såg vi den pyrande askan efter de nedbrända husen och våra grannar som letade efter döda. Min mor höll min bror intill bröstet. Det var så hon hittades, förkolnad och bränd, berättade Syvyi för AP.

Enligt grannarna, som AP talat med, är Karkots en jovial figur som gick i kyrkan varje söndag.

I början av 1945 inlemmades Självförsvarslegionen i SS Galiciadivision där Karkots fungerade som ställföreträdande chef fram tills Tyskland kapitulerade i maj 1945. Efter kriget gifte han sig och fick två söner. Hustrun dog 1948.

Annons

I april 1949 emigrerade Karkots och de två sönerna till USA där han blev förhörd av amerikanska myndigheter. Soldater och officerare som hade tjänstgjort i den ukrainska Självförsvarslegionen eller Galiciadivisionen i SS tilläts inte invandra till USA. Förhörsprotokollen från den gången visar att Karkots ljög och sa att han aldrig hade varit i det militära under kriget utan han hade arbetat för sin far till 1944. Han hävdade att han därefter satt i ett koncentrationsläger tills kriget var slut.

Gordon Gnasdoskey har varit Mikhailo Karkots granne i flera decennier. Han beskriver Karkots som en hygglig och jovial man. Varken han eller någon annan av grannarna anade att 98-åringen kunde vara en krigsförbrytare.
Gordon Gnasdoskey har varit Mikhailo Karkots granne i flera decennier. Han beskriver Karkots som en hygglig och jovial man. Varken han eller någon annan av grannarna anade att 98-åringen kunde vara en krigsförbrytare. Foto: Richard Sennott/AP

Karkots slog sig ner i Minneapolis i delstaten Minnesota. Där gifte han sig på nytt och fick ytterligare fyra barn. Familjen skaffade sig ett litet hus i nordöstra Minneapolis i ett område med många ukrainare. Karkots försörjde sig som snickare.

Annons

Enligt grannarna, som AP talat med, är Karkots en jovial figur som gick i kyrkan varje söndag. De anade inte att han kunde vara en krigsförbrytare.

I flera decennier kunde Karkots leva obekymrad, men så började en brittisk pensionär fatta intresse för honom. Stephen Ankier har gjort det till sin hobby att tråla igenom historiska arkiv på jakt efter nazistförbrytare. För några år sedan började han granska medlemmar av Galiciadivisionen som emigrerade till Storbritannien efter kriget. Då kom han över en självbiografi som Karkots skrivit.

Juni 2013: En kvinna står vid massgraven efter SS-massakern i byn Chlaniów. Kommissionen för bestraffning av brott mot den polska nationen vill nu ha den som pekats ut som ansvarig, Mikhailo Karkots, utlämnad från USA.
Juni 2013: En kvinna står vid massgraven efter SS-massakern i byn Chlaniów. Kommissionen för bestraffning av brott mot den polska nationen vill nu ha den som pekats ut som ansvarig, Mikhailo Karkots, utlämnad från USA. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Den brittiske pensionären gjorde några sökningar och fick träff på en Karkots som bodde i Minnesota.

I den tidigare okända självbiografin, som kom ut i Ukraina 1995, skriver Karkots att han var med om att upprätta den ukrainska Självförsvarsgruppen tillsammans med SD, den nazityska underrättelsetjänsten och att han tjänstgjorde i SS fram till krigets slut.

Annons

Karkots, som är ukrainare, ska ha anmält sig frivilligt till den tyska armén efter att nazisterna invaderat Sovjetunionen 1941. Han stred på ostfronten i Ukraina och Ryssland och tilldelades Järnkorset för sin insats.

Den brittiske pensionären gjorde några sökningar och fick träff på en Karkots som bodde i Minnesota. Han tipsade nyhetsbyrån AP som gjorde en stor journalistisk granskning av Karkots.

AP-artikeln ledde till att Kommissionen för bestraffning av brott mot den polska nationen började forska i saken. Man drog slutsatsen att 98-åringen i USA är samma person som den ukrainske SS-officer som 1943 och 1944 beordrade att polska byar skulle jämnas med marken.

Åklagaren Andrzej Pozorski strök i en AP-intervju i mars under: Polen vill se Karkots överlämnad från USA för rättegång.
Åklagaren Andrzej Pozorski strök i en AP-intervju i mars under: Polen vill se Karkots överlämnad från USA för rättegång. Foto: Czarek Sokolowski/AP

Nyligen fick den polska kommissionen tillstånd från distriktsdomstolen i Lublin att åtala Karkots för brott mot mänskligheten. Kommissionen ska nu skicka en begäran till USA om utlämning. Om Karkots döms i Polen kan han få livstids fängelse.

Annons

Riksåklagaren Robert Janicki framhåller för The New York Times att det inte är meningslöst att lagföra en 98-åring och han påpekar att krigsförbrytelser inte har någon preskriberingstid. Han tillägger att experter kommer att bedöma Korkats hälsotillstånd.

– En del säger att det är för sent att lagföra krigsförbrytare från andra världskriget, men det anser inte jag. Dessutom kan du ju försöka säga det till en kvinna som, när hon var en liten flicka, gömde sig i åkern samtidigt som hon såg föräldrarna mördas, säger Janicki.

Av olika åsikt: Andriy Karkots säger att hans far är oskyldig. Henryka Jablonska vittnar om hur SS-legionen, på order från Mikhailo Karkots, dödade alla invånare i byn Chlaniów, inklusive hennes far. Att hon själv som 6-åring kom undan berodde på att ”soldatens kulspruta hakade upp sig – vid tre försök”.
Av olika åsikt: Andriy Karkots säger att hans far är oskyldig. Henryka Jablonska vittnar om hur SS-legionen, på order från Mikhailo Karkots, dödade alla invånare i byn Chlaniów, inklusive hennes far. Att hon själv som 6-åring kom undan berodde på att ”soldatens kulspruta hakade upp sig – vid tre försök”. Foto: Richard Tsong-Taatarii/AP och Czarek Sokolowski/AP

Det finns ingenting i de historiska arkiven som bevisar att min far är skyldig till några krigsförbrytelser.

Karkots son, Andriy Karkots, säger att hans far är oskyldig och aldrig har gjort något fel. Han tillägger att fadern lider av Alzheimer och nu bor på ett sjukhem.

– Det finns ingenting i de historiska arkiven som bevisar att min far är skyldig till några krigsförbrytelser, hävdar sonen för AP.

Chefen för nazistjägarna på Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, Efraim Zuroff, menar att de polska myndigheternas beslut att lagföra Karkots skickar en viktig signal, och att man inte kan avskriva sådana här fall för att den som ska åtalas är för gammal.

– Det är mycket vanligt att äldre människor som blir åtalade för brott begångna under andra världskriget gör allt för att verka så sjuka och skröpliga som möjligt, säger Zuroff.

Per Kristian Aale

Aftenposten

Mikhailo Karkots fotograferad 1990 i Lauderdale, Minnesota. Samme man som återfinns överst på listan i SS-arkivet, som ledare för ukrainska Självförsvarslegionens andra kompani.

Foto: Chris Polydoroff/AP och tyskt arkivBild 1 av 5

Gordon Gnasdoskey har varit Mikhailo Karkots granne i flera decennier. Han beskriver Karkots som en hygglig och jovial man. Varken han eller någon annan av grannarna anade att 98-åringen kunde vara en krigsförbrytare.

Foto: Richard Sennott/APBild 2 av 5

Juni 2013: En kvinna står vid massgraven efter SS-massakern i byn Chlaniów. Kommissionen för bestraffning av brott mot den polska nationen vill nu ha den som pekats ut som ansvarig, Mikhailo Karkots, utlämnad från USA.

Foto: Czarek Sokolowski/APBild 3 av 5

Åklagaren Andrzej Pozorski strök i en AP-intervju i mars under: Polen vill se Karkots överlämnad från USA för rättegång.

Foto: Czarek Sokolowski/APBild 4 av 5

Av olika åsikt: Andriy Karkots säger att hans far är oskyldig. Henryka Jablonska vittnar om hur SS-legionen, på order från Mikhailo Karkots, dödade alla invånare i byn Chlaniów, inklusive hennes far. Att hon själv som 6-åring kom undan berodde på att ”soldatens kulspruta hakade upp sig – vid tre försök”.

Foto: Richard Tsong-Taatarii/AP och Czarek Sokolowski/APBild 5 av 5