Annons

SS-vakt i rätten: ”All död har hemsökt mig”

Rättegången mot en 93-årig tysk före detta SS-vakt i det nazistiska koncentrationslägret Stutthof har påbörjats i Hamburg, skriver nyhetsbyrån AP.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Före detta SS-vakten.

Foto: Daniel Bockwoldt/PoolBild 1 av 1

Före detta SS-vakten.

Foto: Daniel Bockwoldt/PoolBild 1 av 1
Före detta SS-vakten.
Före detta SS-vakten. Foto: Daniel Bockwoldt/Pool

– Minnena från allt lidande och all död har hemsökt mig genom hela mitt liv, säger han och ber om ursäkt till offren.

Det finns inga bevis för att han ska ha direkt deltagit i något mord under andra världskriget. I stället åtalas han för 5 230 fall av delaktighet till mord i egenskap av vakt.

Mannen riskerar ett straff på mellan sex månader och tio års fängelse.

Han säger i rättegången att han ber offren om ursäkt och att han placerades i Stutthof mot sin vilja då han diagnosticerats med en hjärtåkomma.

93-åringen har varit öppen mot utredare och berättat om hur han hört skrik från gaskamrar och att han sett hur kroppar förts till krematorier.

Mannen har uppgett att han enbart tjänstgjorde som vakt på arbetsfälten utanför lägret och att han aldrig avfyrade sitt vapen. En gång ska han enligt egen utsago ha låtit en grupp fångar smuggla tillbaka kött från en död häst in i lägret.

Rättegången fortsätter på fredag.

Stutthof var beläget 34 kilometer från den polska staden Gdansk. Lägret var i drift från den 2 september 1939 till den 9 maj 1945. Cirka 85 000 människor mördades.

De största grupperna var judar (cirka 50 000) och polacker, huvudsakligen från Danzig, Pommern och Kujawy. Därutöver fängslades personer med olika nationaliteter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons