Annons

Skakades av antisemitism – nu sågas SSU:s ”fredsplan”

Philip Botström är ordförande för SSU.
Philip Botström är ordförande för SSU. Foto: Lars Pehrson

Antisemitism, falangstrider och protestavhopp har skakat SSU inför årets kongress. Rivaliserande distrikt ska nu tvingas samarbeta för att brygga över den djupa klyftan mellan höger och vänster. Men det nya förslaget stöter på motstånd högt upp i Socialdemokraternas partistyrelse.

Under strecket
Publicerad

Medlemmar i SSU demonstrerar i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

Alva Dahn hoppade av sitt uppdrag i protest.

Foto: Maja Suslin/TT

Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU.

Foto: SSU

Helgens SSU-kongress i Karlstad kommer att bli lugn. En ny förbundsstyrelse ska väljas, men inga personstrider lär blossa upp. Valberedningens förslag har tagits fram med lika många från höger som vänster i förbundet. Så har det varit allt sedan borgfreden, eller ”1:1” som den också kallas, slöts i mitten av 00-talet. Men det är på väg att förändras.

– Poängen med ”1:1” har varit att känsliga förhandlingar ska ske i mindre och slutna rum, före en kongress. Det är bättre än öppet krig, men det är inte fred. Det har snarare cementerat falangstriderna, säger en uppgiftslämnare.

Det har alltid bråkats i Socialdemokraternas ungdomsförbund, mellan vänster och höger. Valfusk, friserade medlemsantal, negativa kampanjer och öppna personstrider har burit SSU framåt. Och har under åren flyttat med upp i moderpartiet, in i riksdag och regering.

Årets förslag från förbundsstyrelsen om skärpningar i migrationspolitiken och asylprocessen väntas möta starkt motstånd på kongressen. Men det är inte där ungdomsförbundets stora strid står. Om du frågar SSU-are är problemet i stället att för lite politik växer fram i kölvattnet av den ständiga striden mellan höger och vänster. Nu gör förbundsstyrelsen ett försök att få bukt med problemet som är mer ambitiöst än på 30 år.

Annons
Annons

Medlemmar i SSU demonstrerar i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

– Det handlar om hur vi ska kunna jobba bort gamla strukturer som finns i arbetarrörelsen, Socialdemokraterna och i SSU. Som gör att många lämnar och tröttnar på politiken helt i onödan. Systemet har syftat till att upprätthålla en kultur i respektive falang. Där väntas man tycka ungefär likadant, bete sig likadant och bygga kontakter med likasinnade. Det blir destruktivt, säger Philip Botström.

Medlemmar i SSU demonstrerar i Stockholm.
Medlemmar i SSU demonstrerar i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

De geografiska indelningarna med 26 distrikt kommer med förslaget fortfarande att finnas kvar. Men det som till stor del gör att SSU i dag cementeras i höger och vänster, är att kursverksamheten styrs av respektive distrikt, som i sin tur styrs av var sin falang. Nu väntas kongressen rösta för att fyra samordningsregioner, som innehåller både höger- och vänsterdistrikt, ska ordna gemensamma kurser och dela på personal.

Men förslagen som skapar enighet i SSU är enligt SvD:s källor långt ifrån okontroversiella i moderpartiet. Flera partidistrikt ställer sig kritiska, liksom delar av partistyrelsen.

– Man är nog rädd att det har konsekvenser för hur partiet ser ut längre fram. Att det ska påverka maktbaser i partiet om SSU-distrikt samarbetar där partiet inte gör det, säger en uppgiftslämnare.

Inför årets kongress har SSU gjort en stor organisationsförändring säger ordförande Philip Botström.

Annons
Annons

Alva Dahn hoppade av sitt uppdrag i protest.

Foto: Maja Suslin/TT

– Det är något som ingen generation före oss har gjort. Vi slutade attackera varandra öppet mellan falangerna i och med 1:1, men politiskt har det inte gett en bredare idédebatt, utan tvärtom skapat två ännu djupare åsiktsfållor, säger Philip Botström.

Alva Dahn hoppade av sitt uppdrag i protest.
Alva Dahn hoppade av sitt uppdrag i protest. Foto: Maja Suslin/TT

För den som tror att SSU-falangstriderna ligger vilande, tror fel. Den borgfred som slöts 2005 ledde förvisso till ett lugnare klimat på kongresserna, men tiden däremellan blev alltmer fientlig, olika distrikt emellan. Om man tillhörde Stockholms län pratade man inte med SSU-are från Stockholms stad. En kompis i ett annat distrikt kunde betyda problem med den egna distriktsstyrelsen, och leda till oroliga frågor från mer central nivå. Kunde distriktet fortfarande förväntas hålla den utstakade linjen?

Riktigt lika illa är det inte i dag enligt SvD:s källor, men fortfarande är det uteslutet att ett distrikt skulle samarbeta med ett annat, som har andra politiska prioriteringar.

Kommunpolitikern Alva Dahn från Nacka hoppade nyligen av sitt uppdrag som delegationsledare, i protest mot att hon inte fanns med på valberedningens förslag för ny förbundsstyrelse. Hon ser det som hände som en konsekvens av de patriarkala maktstrukturer som finns i SSU, men också i resten av samhället, snarare än brist på egen kompetens. Helgens kongress hade blivit hennes fjärde, nu åker hon i stället till Kroatien på semester.

Annons
Annons

Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU.

Foto: SSU

– Hade vi haft en valprocess där 1:1 inte fanns, hade jag varit på den här kongressen. Om det hade funnits en öppnare process i stället för de här förhandlingarna i slutna rum. Det finns inte en cell i min kropp som tvivlar på det, säger hon.

Det senaste årets turbulens i SSU har vid en första anblick sett ut att handla om något annat än falangstrider mellan höger och vänster. Det är bara delvis sant.

Skåne-distriktet, traditionellt ett vänsterdistrikt, har till viss del tagits över av en falang SSU-are, men det är inte högern. I stället har den nya falangen rötterna i ungdomsrörelsen Reacta, och flera är engagerade i den muslimska reformrörelsen Ahmadiyya.

Medlemmar i SSU Skåne har bland annat uttalat sig antisemitiskt i sociala medier, och bjudit in en salafistisk predikant, känd för att ha predikat i radikala kretsar, som tidningen Kvällsposten var först med att avslöja. Det ledde till att en handfull SSU-profiler i Skåne fick avgå.

Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU.
Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU. Foto: SSU

Men oroligheterna i det viktiga Skåne-distriktet har också använts som verktyg i den gamla striden mellan höger och vänster. Enligt dokument som Kvällsposten tagit del av ska ”skogshögern”, den falang ordföranden Philip Botström tillhör, ha använt sig av Skåne-falangen i förhandlingar med vänstern efter att falangens odemokratiska metoder avslöjats. Enligt de läckta dokumenten har högern hotat vänstern med att släppa in den tidigare ordföranden Mansour Ahmed i sina förslag till förbundsstyrelsen, om man inte fick igenom sina sakpolitiska krav. På frågor om de påstådda förhandlingarna har ägt rum svarade förbundssekreteraren Andrea Törnestam att distrikten förhandlade om både sakpolitik och personval, som det görs inför alla kongresser.

– Det har under lång tid funnits ett falangsystem som inte alltid har gynnat organisationen, sa Andrea Törnestam till Kvällsposten.

Och så sluts cirkeln, i den eviga striden mellan vänster och höger ändå. SSU-ordförande efter SSU-ordförande har lovat samma sak:

Bryt upp falangerna!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons