Annons

Städare sägs upp oftare än andra

Städare varslas om uppsägning upp till tre gånger oftare än andra yrkesgrupper. Korta kontrakt gör att anställda lever med ständig rädsla för att bli av med jobbet.

Under strecket
Publicerad

Lokalvårdare med städvagn.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Lokalvårdare med städvagn.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
Lokalvårdare med städvagn.
Lokalvårdare med städvagn. Foto: Janerik Henriksson/TT

En granskning som Kommunalarbetaren, Sekotidningen och Fastighetsfolket har gjort visar att städare oftare blir varslade om uppsägning än andra yrkesgrupper på arbetsmarknaden, samtidigt löper de mindre risk för att faktiskt bli av med jobbet.

Det handlar om att personalen varslas när städföretagets kontrakt håller på att löpa ut. Om företaget sedan vinner upphandlingen blir det inga uppsägningar.

Städare som Kommunalarbetaren, Sekotidningen och Fastighetsfolket har pratat med vittnar om försämrade villkor efter upphandlingarna som till exempel att färre personer tvingas göra samma jobb och att arbetstiden sänks.

Arbetsgivarna hävdar att det är upphandlingarnas utformning som tvingar fram varslen.

– Ofta meddelar beställaren tre månader innan om de vill fortsätta kontraktet. Det gör att man som företagare måste säga upp sina anställda i förväg eftersom vissa kan ha uppsägningstid på sex månader, säger Ari Kouvonen som är näringspolitisk expert på Almega till Fastighetsfolket.

Både arbetsgivarna och facket tror att längre kontraktstider skulle kunna vara en lösning på varselpoblemet men de som köper städtjänster föredrar korta kontrakt för att kunna pressa priserna, hävdar de.

Kommunalarbetaren, Sekotidningen och Fastighetsfolket har pratat med städare runtom i landet. En del av dem har blivit varslade om uppsägning så ofta som vartannat år.

Samtliga beskriver en stor oro och ovisshet.

En kvinna som städat på samma ställe sedan 1995 och som nyligen blivit varslad och uppsagd berättar för Fastighetsfolket att varje gång hon blivit varslad har hon fått jobb hos det företag som tagit över uppdraget.

– Från början var vi 30 stycken och de behöll fem, så 25 blev arbetslösa medan de tog in helt nya, säger kvinnan till tidningen.

Hon vågar inte framträda med sitt namn eftersom hon är rädd att riskera möjligheterna att få en ny anställning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons