Annons

Per Gudmundson:Staden måste få utvecklas, men varsamt

Marmorhallarna som de är tänkta, med tunnelbaneuppgång.
Marmorhallarna som de är tänkta, med tunnelbaneuppgång. Foto: Tomorrow AB
Under strecket
Publicerad

Fri sikt mot gamla Freys Hyrverk planeras.

Foto: Tomorrow AB Bild 1 av 1

Konditori Valand öppnade på Surbrunnsgatan i april 1954. Under sex decennier hade det samma ägare. Tiden stod stilla. Väggpanel i teak, matchande bord. Svart slipat terrazzogolv. Röda lampetter från Svenskt tenn. Skinnklädda stolar. En neonslinga i konditoridelen signalerade ”varma smårätter” och ”buffet”. Till och med läskkylarna intakta.

Förra året tog det slut. En ny ägare klev in. Folk protesterade, men planerna låg fast. Den nye rev ut allt. Och om två veckor öppnar Java Whiskers, ”Stockholms första kattcafé”, där gästerna får sällskap av Barbie, Bodil, Birk, Bruno, Björn och Nelson från katthemmet Solgläntan i Vallentuna.

Det är möjligt att detta är en lysande affärsidé. Men som boende i stadsdelen känns det ändå som om något har gått förlorat. En bit av Vasastans själ, som kanske inte är omedelbart förnimbar för en nyinflyttad entreprenör med vurm för hemlösa katter.

Tänk nu att någon köper Stureplan. Ett investmentbolag från Abu Dhabi, mer exakt, utan närmare kännedom om platsens betydelse. Med storslagna planer på förnyelse.

Annons
Annons

Fri sikt mot gamla Freys Hyrverk planeras.

Foto: Tomorrow AB Bild 1 av 1

Stadens invånare har gått med hjärtat i halsgropen. Precis alla har en relation dit. Sturebadet. Sturehof. Hedengrens böcker. Brobergs cigarrer. Att förvandla hela kvarteret till byggarbetsplats i uppåt ett decennium, för att, ja vadå? Några tusen kvadratmeter mer kontorsyta och tvåplans shopping mall?

Onsdagens besked från det grönblå styret i Stockholm (SvD Debatt i går), befriar stockholmarna från en stor del av oron.

Flera av de planerade rivningarna stoppas. Och det nybyggda blir lägre än i tidigare ritningar. Bygget tas i etapper, så att stadsliv och affärsverksamheter kan fortgå utan alltför stora hinder.

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) var nöjd när han, Björn Ljung (L) och Fredrik Lindståhl (C) mötte pressen för en visning på onsdagen, med stadsbyggnadskontorets tjänstemän i följe.

Det nya förslaget – det är ännu inte klubbat politiskt – innebär knappast någon skövling. Det funktionalistiska parkeringshuset på Grev Turegatan, där det säljs exklusiva sportbilar i bottenvåningen i dag, försvinner. Restaurang Tures flyttar in under tak, då dess glasveranda ger plats åt ett öppet torg som gör mer rättvisa åt Freys Hyrverks ståtliga byggnad från 1900. Ett 1980-talshus tas bort.

Fri sikt mot gamla Freys Hyrverk planeras.
Fri sikt mot gamla Freys Hyrverk planeras. Foto: Tomorrow AB

Fördelarna för stockholmarna är flera. Det som är kvar av Ostermans marmorhallar (idag en sorgligt undangömd övertäckt innergård som man kan råka upptäcka om man dricker kaffe på Espresso House) kommer att öppnas upp som en ny arm av Sturegallerian. Hit flyttar också en tunnelbaneuppgång, vilket befriar kvarteret från skamfläcken bredvid restaurangen TGIF.

Även mot Humlegårdsgatan blir det som ett nytt rum, med Sturebadet delvis frilagt i fonden, och inte som nu en bakdörr till gallerian genom en klädaffär.

Dessutom vill man rekonstruera de förr rikligt utsmyckade fasaderna på Bångska palatset – med sfinxer på taket och allt – och Stureplan 2. Bygget kommer visserligen fortfarande att ta sju år, minst. Och sista ordet är långtifrån sagt. Men kanske kan man ändå känna hopp? Det ser vettigt ut, särskilt i jämförelse med vad som kunde ha drabbat oss.

Det tycks som om man har lyssnat.

Har vinden äntligen vänt? På bara ett år har man backat om att ödelägga Pålsundet, undanröjt hotet om Nobel center på Blasieholmen, stoppat Apples flaggskeppsbutik i Kungsträdgården – och nu kraftigt reviderat ombyggnaden av kvarteren vid Stureplan. Staden måste utvecklas varsamt, inser man numera.

Förresten. En grupp privatpersoner köpte in nästan hela Valands inredning, väggpanel och allt. De missade bara ett par stolar.

Så förr eller senare lär det återuppstå.

Stockholm ger sig inte så lätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons