Stadens natur livsviktig:  ”Får inte asfaltera”

Världens storstäder växer och grönskan minskar. Samtidigt är naturen livsviktig för både människor och djur. Hur ska det gå ihop?

Under strecket
Publicerad

Hur går det med naturen när städerna växer? Juniorreportrarna Agnes, 11, och Ester, 8, intervjuar stadsodlingsexperten Ulrika Flodin Furås, 51.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4

”Jag visste inte att det finns en växt som smakar lakrits. Den var god –  om man gillar sötlakrits”, säger Ester som smakar på spansk körvel.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 4

Aubergine är toppen att odla i staden!

Foto: Tomas OneborgBild 3 av 4

Insekter älskar stadens växter. Det här biet gillar gurkört.

Foto: Tomas OneborgBild 4 av 4

Hur går det med naturen när städerna växer? Juniorreportrarna Agnes, 11, och Ester, 8, intervjuar stadsodlingsexperten Ulrika Flodin Furås, 51.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

”Jag visste inte att det finns en växt som smakar lakrits. Den var god –  om man gillar sötlakrits”, säger Ester som smakar på spansk körvel.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2
Hur går det med naturen när städerna växer? Juniorreportrarna Agnes, 11, och Ester, 8, intervjuar stadsodlingsexperten Ulrika Flodin Furås, 51.
Hur går det med naturen när städerna växer? Juniorreportrarna Agnes, 11, och Ester, 8, intervjuar stadsodlingsexperten Ulrika Flodin Furås, 51. Foto: Tomas Oneborg

Det byggs hus och vägar som aldrig förr. Både i Sverige och världen blir städerna bara större och större. Över hälften av jordens befolkning bor i en stad.

Juniorreportrarna Agnes och Ester är systrar och bor i lägenhet ­utanför Stockholm. Båda gillar att vara i naturen.

– Vi bor ganska nära en park där det är mycket träd och så, berättar Ester.

– Och så finns det en skog som heter Lillängsskogen. Jag tycker om att klättra i träd, säger Agnes.

De berättar att det snart ska byggas hus i skogen bredvid deras skola, där de brukar bygga kojor.

Agnes och Ester träffar Ulrika Flodin Furås på Naturhistoriska riksmuseet. Ulrika är stads­odlingsexpert och jobbar med ­utställningen Odla staden som handlar om naturen i staden.

”Jag visste inte att det finns en växt som smakar lakrits. Den var god –  om man gillar sötlakrits”, säger Ester som smakar på spansk körvel.
”Jag visste inte att det finns en växt som smakar lakrits. Den var god –  om man gillar sötlakrits”, säger Ester som smakar på spansk körvel. Foto: Tomas Oneborg

Aubergine är toppen att odla i staden!

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Insekter älskar stadens växter. Det här biet gillar gurkört.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Agnes: Vad ska man tänka på för att bevara den natur som finns i staden?

– Viktigast är att inte asfaltera. Gör man det så förstörs matjorden. Man kan också hjälpas åt att vattna och odla och kanske bygga lite smartare, säger Ulrika.

Ester: Det blir fler invånare och då behövs det mer hus. Vad händer med naturen då?

– Det är en jättestor konflikt ­mellan de som bor i staden och de som vill ha någonstans att bo. Man måste tänka på att både bygga bostäder och att bevara naturen.

Agnes föreslår att man skulle kunna bygga broar över gröna ytor, och det tycker Ulrika är en utmärkt idé.

Aubergine är toppen att odla i staden!
Aubergine är toppen att odla i staden! Foto: Tomas Oneborg

Utställningen på museets gård är full av alla möjliga sorters ­växter, och bin och andra insekter flyger runt bland dem. Det finns också ett insektshotell, eftersom det kan vara svårt för insekterna att hitta platser att bo på i staden.

Ester: Vilken insekt har ­svårast att bo i stan? Vilken vill helst vara på landet?

– Jag tror att alla insekter finns i stan, för det finns så många olika slags miljöer, säger Ulrika.

Hon berättar att den natur som finns i stan är mer varierad än den som finns på landet. Det kallas biologisk mångfald.

Insekter älskar stadens växter. Det här biet gillar  gurkört.
Insekter älskar stadens växter. Det här biet gillar gurkört. Foto: Tomas Oneborg

Ett sätt att ta hand om naturen och öka den biologiska mångfalden är att odla. Sedan är det förstås väldigt gott att äta sådant som man odlat själv. 

Många saker behöver odlas i början av sommaren. Men det är faktiskt inte för sent för den som känner sig odlingssugen.

– Rädisor är bra för de växer hela säsongen, och man hinner äta upp dem innan det blir kaaaallt, säger Ulrika.

Annons
Annons
Annons
Annons