Annons

Städerna med störst risk för bostadsbubbla

München toppar årets lista.
München toppar årets lista. Foto: Marie Reichenbach/TT

Risken för en hysteriskt uppblåst bostadsbubbla växer i euroländerna. I farozonen befinner sig bland annat München, medan temperaturen sjunker i Stockholm, enligt schweiziska storbanken UBS.

Under strecket
Publicerad

Oktoberfestparaden i tyska Müchen, som toppar årets lista över städer med störst risk för bostadskrasch.

Foto: Matthias Schrader/AP/TTBild 1 av 1

1 / 3

Oktoberfestparaden i tyska Müchen, som toppar årets lista över städer med störst risk för bostadskrasch.
Oktoberfestparaden i tyska Müchen, som toppar årets lista över städer med störst risk för bostadskrasch. Foto: Matthias Schrader/AP/TT

BONN Bayerska metropolen München med 1,5 miljoner invånare – och företag som BMW och försäkringsbjässen Allianz – toppar årets lista med mer än en fördubbling av fastighetspriserna och hyror som stigit med 40 procent på tio år, följt av Toronto, Hongkong och Amsterdam.

Stockholm, som 2017 låg på plats två efter en ”spektakulär fastighetsboom” mellan 2000 och 2017, har nu halkat ner till plats 12 av sammanlagt 24 snabbväxande städer runt om i världen.

UBS lyfter fram de skärpta amorteringskraven som huvudorsak till att bostadsmarknaden i Stockholm har svalnat avsevärt och att prisnivån nu i snitt ligger 10 procent under toppen för två år sedan.

Annons
Annons

Temperaturen på bostadsmarknaden sjunker i Stockholm.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

2 / 3

Temperaturen på bostadsmarknaden sjunker i Stockholm.
Temperaturen på bostadsmarknaden sjunker i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Däremot är risken för fortsatt fallande priser låg, skriver bankekonomerna och pekar på de negativa räntorna, det begränsade utbjudet och en ”oattraktiv, överreglerad hyresmarknad” som på medellång sikt begränsar risken för bostadsägarna.

Avmattningen i världskonjunkturen och den växande osäkerheten har i stora delar av världen dragit ner prisutvecklingen. Bland annat i Vancouver, San Francisco och Sydney. Även London har kylts ner betydligt – och befinner sig för första gången på fyra år inte längre i bubbelzonen.

Det stora undantaget är euroländerna, där Frankfurt och Paris i år är nykomlingar på bubbellistan och där Amsterdam – vid sidan av München – har uppnått en farligt hög prisnivå med årliga prisstegringar på nästan 10 procent sedan 2015.

Med skyhöga priser och tuffare amorteringskrav blir det enligt UBS nu allt svårare för hushållen att uppfylla bankernas finansieringskriterier.

Annons
Annons

Prisnivån i Hongkong är hög.

Foto: Vincent Yu/AP/TTBild 1 av 2

På UBS globala bubbelindex har Stockholm gått från plats två till plats tolv på bara två år.

Foto: UBS Wealth ManagementBild 2 av 2

3 / 3

Prisnivån i Hongkong är hög.
Prisnivån i Hongkong är hög. Foto: Vincent Yu/AP/TT

I Hongkong behöver en genomsnittlig inkomsttagare 21 årslöner för att köpa en lägenhet på 60 kvadratmeter. I Paris behövs 15 årslöner och i London 14 årslöner, medan det i Stockholm räcker med i snitt sex årslöner.

Bubbelrapportens huvudförfattare, Matthias Holzhey vid UBS Global Wealth Management, varnar därför för att de goda tiderna för fastighetsinvesterare och hushåll som hoppas på värdestegringar kan vara över.

”Reala prisstegringar kan inte längre tas för givna”, lyder den nyktra slutsatsen.

På UBS globala bubbelindex har Stockholm gått från plats två till plats tolv på bara två år.
På UBS globala bubbelindex har Stockholm gått från plats två till plats tolv på bara två år. Foto: UBS Wealth Management
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons