Annons

Städerna som slår tillbaka: Förbjuder ansiktsigenkänning

Ansiktisigenkänning kan göra att varenda steg du tar identifieras och spåras. Nu förbjuds tekniken i flera amerikanska städer.
Ansiktisigenkänning kan göra att varenda steg du tar identifieras och spåras. Nu förbjuds tekniken i flera amerikanska städer. Foto: Imaginechina / TT

Rädsla för statlig övervakning – därför har tre städer i USA förbjudit ansiktsigenkänning. Mardrömmen är att bli som Kina, som bygger en ”digital diktatur” och kan spåra varenda steg som både befolkning och företag tar.

Under strecket
Publicerad

Ansiktsisigenkänning kan göra att varenda steg du tar, varenda beslut och handling – kan identifieras och spåras.

I maj i år röstade San Francisco igenom att förbjuda lokala myndigheter att använda tekniken. En månad senare gjorde Somerville i Massachusetts samma sak, och ytterligare en månad senare stod Oakland på tur.

– Ansiktsigenkänning och övervakning är väldigt kontroversiellt i USA, speciellt när det handlar om att polisen ska använda det, säger Ian Higham, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

Kontroversen grundar sig främst i att man starkt tror på individens rätt mot staten, och att många amerikaner litar mer på privata företag – än polisen och staten, säger Higham.

– Det var därför inte så många brydde sig när Apple lanserade telefoner med ansiktsigenkänning. Oron handlar mer om att staten ska kunna övervaka befolkningen.

Higham jämför med hur det ser ut i Sverige där det på nätet lätt går att hitta personers privata kontaktuppgifter, födelsedatum och foton på var de bor. Det inte alls lika accepterat i USA, säger han.

Annons
Annons

– Det gör att ansiktsigenkänning känns ännu mer främmande för amerikaner än svenskar eller andra européer.

Efter reklamen visas:
Så ska Kina övervaka sina medborgare

I amerikanska städer som San Francisco och Sommerville – där ansiktsigenkänning förbjudits – är många rädda för hur tekniken kan komma att utvecklas. Skräckexemplet är kanske att bli som Kina.

– Jag tror att man blir allt mer rädd för auktoritarism i USA och ser på Kina som ett land man inte vill bli som, säger Ian Higham.

SvD har tidigare berättat om hur kinesiska medborgare och poängbedöms av staten, med hjälp av ansiktsigenkänning. Ett komplext nätverk av över 200 miljoner övervakningskameror ser till att det inte finns ett enda oövervakat skrymsle att gömma sig i.

Tekniken används på flera håll i världen. Japan tillkännagav i fjol att den ska användas vid de olympiska spelen i landet nästa år för att minska köerna vid säkerhetskontroller.

I USA finns teknikens motståndare främst hos landets vänster-sympatisören, enligt Ian Higham. Den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders har föreslagit ett totalförbud mot att polisen ska få använda tekniken i sitt arbete.

– Det är kopplat till att man är rädd för att polisen ska använda ansiktsigenkänning för att identifiera och deportera migranter, men också tysta meningsmotståndare, säger Higham.

Även Nils Henckel, jurist på svenska Datainspektionen anser att tekniken kan användas på ett integritetskränkande sätt:

– Det är en väldigt effektfull teknik om man vill kontrollera sin befolkning och ger väldigt långtgående möjligheter till att kartlägga folks liv, säger han.

I Sverige skiljer sig situationen från både Kina och USA. Här är det lagligt att att exempelvis ha kameror som anonymt identifierar kön, ålder eller rörelsemönster. Men när det i stället handlar om att identifiera fysiska karaktärsdrag som kopplas ihop med en individ – är lagstiftningen mer komplicerad, säger Nils Henckel.

– För att kunna behandla biometrisk data måste man uppfylla vissa krav i dataskyddsförordningen, GDPR. Uppfyller man inte de kriterierna så är ansiktsigenkänning i Sverige förbjudet, säger han.

Ett färskt exempel på Sveriges hantering av frågan är hur en gymnasieskola i Skellefteå i augusti fick böta 200 000 kronor, efter att ha använt ansiktsigenkänning för att registrera elevers närvaro.

Även i Sverige har Datainspektionen börjat märka att personer är oroliga över den nya teknikens frammarsch.

– Tittar man på klagomål som vi får in så finns det flera som uppmärksammar det här. Det finns en rädsla för att tekniken används på fel sätt, säger Nils Henckel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons