Annons
Kommentar

Birgitta Forsberg:Städgubben Casper von Koskull har gjort sitt i Nordea

Casper von Koskulls pudel kan ha räddat Nordea från mediedrev.
Casper von Koskulls pudel kan ha räddat Nordea från mediedrev. Foto: Janerik Henriksson/TT

Han räddade Nordea från ett mediedrev om penningtvätt, men lyckades inte få upp vare sig lönsamheten eller aktiekursen. Nästa vd får en hel del att ta tag i.

Under strecket
Publicerad

När Casper von Koskull stod till svars i finska Yles tv-program A-studio i vintras var det ett avgörande ögonblick. Yle hade avslöjat att hundratals miljoner euro från delvis tvivelaktiga källor hade slussats till Nordeakonton.

Fel svar från von Koskull och Nordea riskerade att hamna i samma mediala torktumlare som Swedbanks dåvarande chef Birgitte Bonnesen.

– Vi var naiva, men läget i dag är mycket annorlunda, sa Casper von Koskull i tv och påpekade att banken under de senaste åren ökat sina resurser på området.

Kort sagt: han medgav att banken varit för dålig på att motverka penningtvätt tidigare, men är mycket bättre nu. En regelrätt pudel.

Inte blev det sämre av att Casper von Koskull talade flytande finska i Yle. Finlandssvensken med det adliga namnet växte upp i olika finländska bruksorter, eftersom hans pappa var pappersingenjör, och gick i finskspråkig skola.

Resultatet av framträdandet var att Nordea och friherren själv klarade sig bra.

Casper von Koskull brukar uppträda som tryggheten själv. Lugn och vänlig, en av näringslivets trevligaste. Han har heller inga problem med att prata om privata saker och visar gärna bilder på sin porträttmålande hustrus konst.

Annons
Annons

När Casper von Koskull fyller 60 år i september nästa år ska han gå i pension. Redan för ett år sedan tippade en av SvD:s källor att han skulle göra just det när han fyllde jämnt. Då SvD skrev den artikeln ville inte Nordea kommentera om Casper von Koskull hade rätt att gå i pension vid 60, fast företrädaren Christian Clausen hade det.

Finlandssvensken fick ta över vd-posten efter att Finansinspektionen bötfällt Nordea för bristande arbete mot penningtvätt. Casper von Koskull var tvungen att städa. Han investerade 7 miljarder kronor 2016–2018 i arbetet mot penningtvätt och nu är det snarare finanspolisen som ligger efter.

Casper von Koskull investerade även tungt i it och skapade en nordisk universalbank genom att sälja verksamheten i Luxemburg, dra ner till ett minimum i Ryssland och han håller på att sälja i Baltikum. Allt i enlighet med den internationella banktrenden att banker drar sig hemåt.

Därmed genomförde Casper von Koskull tre saker han sa att han skulle göra när han tillträdde. Dessutom har han flyttat bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors och även alltså räddat Nordea undan ett potentiellt mediedrev om penningtvätt.

Städningen är klar. Men Casper von Koskull har inte fått rätsida på annat. Banken har dålig lönsamhet, dålig aktiekursutveckling och rankas som rätt dålig av kunderna.

Nordea har hela tiden varit den bank som har gått sämst, jämfört med de svenska bankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Aktien har fallit 30 procent sedan Casper von Koskull tillträdde. Papperet har varit hårt pressat i vår, dels på grund av att en amerikansk myndighet bad Nordea, och SEB, om kompletterande upplysningar gällande Danske Banks penningtvättshärva. Och dels, ja kanske framför allt, på grund av Nordeas svaga intäkter.

Annons
Annons

Vid stämman i våras klev Björn ”Nalle” Wahlroos ner från ordförandeposten. Istället tog Torbjörn Magnusson, som vänt försäkringsbolaget If, över.

Att Torbjörn Magnusson inte skulle göra en fullständig strukturöversyn är osannolikt. Han måste givetvis ställa sig frågan om det går att få hög lönsamhet i en bank som är utspridd i flera nordiska länder, eller om det krävs radikala beslut som en styckning.

Företagsaktivisten Christer Gardell brukar gilla styckningar och han flaggade upp som ägare i Nordea före jul i fjol.

Ändå skulle ett sådant beslut vara svårt att fatta efter att banken i 19 år har byggt pusselbit för pusselbit till att bli en av Europas största banker.

Det här slipper Casper von Koskull kanske att bry sig om. Att Nordea redan nu aviserar att han kommer att gå i pension gör att han riskerar att gå i cirklar som en halt anka och banken kan sätta in en efterträdare redan före september 2020 då von Koskull fyller 60.

Så fort Casper von Koskull lämnar banken flyttar han troligen till London. Där sägs han ha sitt hjärta och där bor hans dotter och son. Efter pensionen kan han göra andra saker han gillar: dricka öl på puben medan han ser sitt Fulham spela fotboll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons