Annons

Stadsjeepar kan slå ut effekten av elbilar

Foto: AP

Det ökade beståndet av jeepar i stadsmiljö riskerar att slå ut den utsläppsminskning som allt fler elbilar kan ge. Det visar en ny rapport från det internationella energiorganet IEA.

Under strecket
Publicerad

Försäljningen av stadsjeepar ökar stadigt. Samtidigt kan den årliga globala elbilsförsäljningen komma att tiodubblas fram till 2030, enligt den nya rapporten.

– Stadsjeeparna kan omintetgöra fördelarna med elbilar, säger Apostolos Petropoulos, analytiker på IEA, till Sveriges Radios Ekot.

Försäljningen av stadsjeepar har ökat stadigt. De står nu för ungefär 40 procent av alla nya sålda bilar i världen – mer än dubbelt så mycket jämfört med för tio år sedan.

I Sverige har försäljningen av stadsjeepar, av den totala nybilsförsäljningen, fördubblats de senaste fyra åren.

– Ökningen av stadsjeepar driver upp oljekonsumtionen och som ett resultat av det så har det också en påverkan på utsläppen av koldioxid, säger Apostolos Petropoulos.

Stadsjeeparna släpper i genomsnitt ut 25 procent mer koldioxid än en medelstor bil.

– De konsumerar en fjärdedel mer energi för att köra samma sträcka. I Sverige är det ungefär 20 procent mer. Stadsjeeparna är den enda orsaken till den ökade efterfrågan på olja till personbilsflottan i världen mellan 2010 och 2018, säger Apostolos Petropoulos.

Stadsjeeparna är svårare att konvertera till eldrift, på grund av storleken, även om flera kända tillverkare gått marknadens efterfrågan till mötes.

– Svårigheten är framför allt att du har en tyngre bil och då har du ett större behov av batterier, konstaterar Apostolos Petropoulos.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons