Annons

Stafettläkaren: ”Många tror att vi täljer guld med kniv”

Arbetsskygga läkare med feta lönekuvert. Det är mångas bild av vad en stafettläkare är. Men enligt hyrläkaren Tero Nevala från Falun är verkligheten en helt annan – och att SKL:s strävan för ett oberoende av hyrpersonal missar målet.

– Jag tycker att SKL ritar om naturen efter kartan, och inte tvärtom.

Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Att stafettläkare skulle vara arbetsskygga krösusar köper inte Tero Nevala, röntgenläkaren från Falun som har varit stafettläkare i närmare fyra år.

– Vi arbetar faktiskt mer än andra. En vanlig vecka jobbar en läkare ungefär 40 timmar plus en jourkväll. När jag jobbar arbetar jag 40 timmar plus tre jourer.

SvD når Tero Nevala under en rast på hans jourkväll, på Örnsköldsviks sjukhus.

Annons

– Många tror att vi frilansare täljer guld med kniv och tjänar jättestora pengar. Men jag har ju varit landstingsanställd, jag vet att det inte är några astronomiska skillnader.

Även om det var vanligare förr så händer det titt som tätt att Tero Nevala får frågan hur mycket han tjänar som frilansare, egentligen.

– Då brukar jag fråga dem: hur mycket kostar du, då? De tänker ofta inte på att ingen arbetsgivare betalar kurser, sociala avgifter eller semester för mig. Det står jag själv för.

Tero Nevala började frilansa i början av 2000-talet. Under de veckor han var jourkompledig passade han då och då på att arbeta några veckor som stafettläkare. Han fick smak för friheten frilansandet erbjöd, och beslutade sig för att frilansa på heltid.

Ännu har han inte fått någon anledning att se tillbaka.

– Så länge landstingen inte kan ge den frihet jag har som hyrläkare är det inte aktuellt att byta tillbaka. Och det kan inte landstingen. Allt ska ske snabbare idag, och det kräver resurser.

Region Västerbotten blir Nevalas tredje landsting i år, han har tidigare arbetat för Gävleborg och Dalarna. Som enmansföretagare kan han inte vara med i landstingens personalupphandlingar, så istället tar han hjälp av vårdbemanningsbolag. Just nu är han anställd via Läkarjouren i Norrland – ett företag som är auktoriserat, vilket innebär att erbjuder konsulterna kollektivavtal.

Skulle du kunna tänka dig att bli anställd via ett icke-auktoriserat vårdbemanningsföretag?

– Det är inte aktuellt för mig. För oss som jobbar heltid är det viktigt med bra avtal och kontinuitet. Andra kanske väljer att jobba med dem om de bara ska jobba några veckor och vill ha bra betalt.

För Tero Nevala är det självklart att stafettläkare kommer behövas även i framtiden – mindre orter i glesbygden kommer alltid behöva ha hjälp med att bemanna läkartjänster och annan vårdpersonal. Och även om han förstår vad SKL vill uppnå med projektet att göra landstingen oberoende från hyrpersonal, så missar SKL lite av poängen.

– Jag är också skattebetalare och vill att det ska vara så låga kostnader som möjligt. Men jag tycker att SKL ritar om naturen efter kartan, och inte tvärtom. Det viktigaste är att det finns tillräckligt med personal där det krävs.

Frihet till trots, det finns såklart även nackdelar med att vara stafettläkare.

– Mina grannar i Falun klagar på att jag aldrig är hemma. Det är en stor nackdel såklart, att man är borta hemifrån mycket. På jobbet märker man också att man kan vara lite ”off” efter att ha varit ledig i några veckor. Man kan ha missat någon ny rutin på arbetet.

Går inte det ut över patienterna?

– Nej, det tycker jag inte. Att man är ledig drabbar ju alla branscher. Jag känner inte att kontinuiteten drabbas nämnvärt det kommer till det viktiga, det vill säga själva sjukvården.

Annons
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons