Annons

Catarina Kärkkäinen:Staffanstorp är inte problemet

Foto: Andreas Hillergren/TT

Problemet är otryggheten, inte symptomen på problemen, eller debatten om symptomen.

Under strecket
Publicerad

Reklamfilmen om Staffanstorp lyckades uppröra många. Jag skriver ”lyckades” eftersom ansvariga vid kommunen med stor sannolikhet hade räknat med uppståndelsen och, med den, den stora spridningen. I filmen ses en mamma och hennes dotter bli utsatta av ett ungdomsgäng i Möllevången i Malmö innan familjen packar ihop sina saker och flyttar till Staffanstorp.

Budskapet är enkelt: När stora delar av Sverige präglas av kriminalitet och utanförskap finns det en plats som fortfarande är trygg. Filmen har kritiserats för att profitera på problemen i Malmö liksom för att bara använda ljushyade skådespelare.

Och visst hade kommunen kunnat representera helheten av sina invånare bättre – till exempel den kvinna med brytning som intervjuades av SVT (12/11) i samband med ett reportage om filmen och sade: ”Staffanstorp är jättebra, jag trivs här. Jag trivs med (...) min dotters förskola. De hänger med invandrarbarn och försöker hålla dem på rätt väg. Jag kanske skulle kunna jobba i Malmö, men aldrig att jag skulle ha barn i Malmö.” Då hade alla enklare kunnat fokusera på det kommunen sade sig vilja belysa.

Annons
Annons

Det förklarar dock inte tonläget hos kritikerna. Moa Berglöf, krönikör Sydsvenskan, skrev på Twitter att filmen var ”det vidrigaste tilltaget jag sett på länge”. Per Svensson från Dagens Nyheter svarade: ”Äkta heimatkunst ... blond und boden.” Det sistnämna kan inte tänkas anspela på någonting annat än de tyska nationalsocialisternas ”Blut und Boden” (blod och jord).

Så fick vi igen en debatt om symptomen på problemen, och om debatten om symptomen, i stället för om problemen.

Man kan ha synpunkter på detaljer i filmen. Men viljan att slippa undan kriminaliteten som finns i många av våra städer är på riktigt. Otryggheten är ett tusenfaldigt större problem än att någon ”profiterar” på den. Eller som Federico Moreno skrev i Kvällsposten: ”Debatten om bilden av Malmö, eller om bilden av bilden av Malmö, är det minsta problemet vi som bor här har.”

I går var Ebba Busch Thor på besök i Staffanstorp, och fick frågor om filmen: ”Jag har väldigt svårt att klandra Staffanstorp för att de försöker vara ett samhälle där det ska vara möjligt att låta barnen promenera hem efter skolans slut.” Det svårt att med trovärdighet agera i svensk politik i dag utan att börja i den änden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons