Annons

Stalins och Hitlers pakt lever än

Foto: TT

Det är undertecknandet av Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Stalin och Hitler som vi ska minnas i dag på 80-årsdagen.

Under strecket
Publicerad

Samtidigt som Hitlers arméer marscherade in i Paris i juni 1940, rullade Stalins Röda armé in i Riga efter att dessa två hade kommit överens om att dela Europa mellan sig. De hade givit varandra fria händer och det första offret var Polen som delades och raderades från kartan.

Pakten handlade om non-aggression mellan dessa två diktaturer och Hitler fick Stalins hjälp att invadera våra grannländer Danmark och Norge samt de neutrala Nederländerna, Luxemburg och Belgien ända in i Frankrike.

Diktatorerna stödde också varandra genom ett omfattande handelsutbyte med matleveranser och militär hjälp. Sovjet fick framförallt tysk militär utrustning, stridsvagnar, flygplan och bandvagnar.

I utbyte drevs tyska stridsvagnar med sovjetiskt bränsle, de tyska bomberna innehöll sovjetiskt krut och kulorna mot brittiska soldater i Dunkerque var mantlade med sovjetisk kopparnickel. Bara med Stalins aktiva stöd kunde Hitler agera västerut så som han gjorde. Även Stalins härjningar i Europas östra delar möjliggjordes av Hitlers aktiva stöd.

Stalin hoppades på att kriget mellan Hitler och Frankrike/England skulle pågå så länge att de arbetande klasserna där skulle göra uppror och att Stalin skulle gripa in till deras stöd med syftet att skapa ett kommunistiskt Europa under sovjetiskt styre.

Det är undertecknandet av Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Stalin och Hitler som vi ska minnas i dag på 80-årsdagen, den 23 augusti 1939. Nu 80 år senare ser vi hur pakten delvis fortfarande gäller, trots att Sovjet fallit och en rad länder återfått sin självständighet.

I paktens hemliga paragrafer beskrevs hur Europa skulle delas upp i ”intressesfärer” där bland annat Estland, Lettland och delar av Litauen och Polen ingick i Rysslands sfär. Detta är något som Ryssland fortfarande eftersträvar.

MART MAANDI är medietränare. mart@maandi.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons