Annons

”Stänga gränserna bör inte vara svaret”

Alliansen måste komma med trovärdiga svar på de utmaningar som finns idag. Det skriver företrädare för Fria Moderata Studentförbundet i en replik till Balder Jonsson, Heimdal.

Under strecket
Publicerad

Hugo Selling, André Frisk

Foto: Sofia Arkestål, Tomas Nihlen/Tomlin studioBild 1 av 1

Hugo Selling, André Frisk

Foto: Sofia Arkestål, Tomas Nihlen/Tomlin studioBild 1 av 1
Hugo Selling, André Frisk
Hugo Selling, André Frisk Foto: Sofia Arkestål, Tomas Nihlen/Tomlin studio

REPLIK | INVANDRINGEN

Sveriges borgerliga politiker har misslyckats med att leverera konkreta, trovärdiga förslag på människors oro och samhällets utmaningar. De måste lyssna på de problem folk upplever och sedan komma med liberalkonservativa svar. Men det är inte det Balder Jonsson, ordförande Heimdal, gör när han talar för en mer restriktiv invandring (SvD Debatt 27/8).

Politiker har ett ansvar att förvalta folkets förtroende. Det handlar om att leverera policyförslag och möta de problem som finns – inte ge efter för specifika krav. Det misstaget begick Reinfeldt när han började föra borgerligheten till vänster. Samma misstag begår debattören när han skriver att ”Alliansen inte kan ignorera väljarnas tydliga viljeyttring”.

Det är ett snabbt hopp att i sin argumentation gå från att ”58 procent av det svenska folket vill ha en mer restriktiv invandringspolitik” till att motivera sitt förslag om att stänga till gränserna för människor som söker en bättre framtid med att ”välfärdstaten måste klara sina åtaganden”. Är det välfärdstaten som sådan Jonsson vill bibehålla, eller gränserna som sådana som bör stängas? Om det vore det första skulle både förslag om att arbeta sig in i välfärdsstaten eller likt våra danska grannar drastiskt sänka ersättningen för människor som kommer hit vara alternativa lösningar.

Annons
Annons

Argumentation ska inte bygga på vad som är populärt, utan vad som är rätt. Det i kombination med en förståelse för de problem människor ser är ett vinnande koncept när det kommer till att både vinna makt och mark för sina idéer. Här bör vi blicka tillbaka på det arbete Gösta Bohman utförde under sin tid, och hur han såg på högerns roll:

Den väg vi moderater nu och framdeles måste utstaka är en helt annan än kollektiviseringens, den tilltagande politiseringens och stillaståendets väg. Sverige skall arbeta sig ut ur problemen med människornas hjälp. Inte genom att kommendera dem och styra dem utan genom att stimulera dem att ta initiativ och bära ansvar.

Vi kan inte ge enkla svar utan måste ta oss an roten till problemet. Sverigedemokraterna försöker sätta en agenda som går ut på att alla problem löser sig om vi bara stänger till gränserna. Ingen som tror på en dynamisk ekonomi eller på personligt ansvar – och med det rättigheter – kan köpa den lösningen.

Det finns en oro i Sverige rörande integration och migration. Den är i grunden kostnadsfokuserad och kopplad till allmän trygghet. Här har svensk höger många svar, debattören nämner tydligare försörjningskrav som en lösning, det och en gemensam plattform vore en god idé. Men låt oss inte ramla in på vägen av snabba svar och lösningar.

Hugo Selling

viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

André Frisk

viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons