Annons

Elisabet Andersson:”Stängt på grund av sjukdom” – ett slag mot biblioteken

Husbys bibliotek hotas av igenbomning.
Husbys bibliotek hotas av igenbomning. Foto: Noella Johansson/TT

Stockholmare kan inte längre räkna med att biblioteken håller öppet som de ska. För att klara ekonomin under 2019 kan Stockholms stadsbibliotek tvingas stänga filialer vid sjukfrånvaro.

Under strecket
Publicerad

”Stängt p g a sjukdom”. Den lappen förknippar man med kvartersbutiken eller skräddaren. Men stockholmarna får räkna med samma budskap när de går till biblioteket framöver.

Det blåser bistert i biblioteks-Sverige. Nästan var fjärde kommun skär ner på sin biblioteksbudget, enligt en enkät från Biblioteksbladet. I Stockholm kan det bli igenbommade bibliotek framöver.

Efter år av pressad ekonomi, och som lök på laxen nedskärningar från det nya grönblåa styret, är läget kärvt för Stockholms kommunala bibliotek.

Stockholms stadsbibliotek förbereder sig nu på att stänga filialer vid exempelvis sjukdom. För att klara ekonomin under 2019 har ledningen beslutat att antalet korttidsvikarier ska minska radikalt, vilket innebär att framför allt mindre filialer kan stängas vid sjukfrånvaro.

Nu ska det göras prioriteringslistor över vilka bibliotek i Stockholm som ska hållas öppna vid personalbrist. Chefer ska skaffa sig rutiner för att stänga bibliotek.

Generellt gäller att man ska ”stänga utifrån och in” – Husby stängs före Kista, Björkhagen stängs före Medborgarplatsen.

Annons
Annons

Hur hamnade vi här?

Folkbiblioteken är samhällsinstitutioner med mycket högt förtroende bland medborgarna. De erbjuder bred samhällsservice; de ordnar sagostunder på olika språk, de erbjuder läxhjälp, de hjälper människor att navigera i informationsflöden.

I Stockholm, som ju har en växande befolkning, ökade både fysiska besök och utlån mellan 2017 och 2018.

Men försämrad service riskerar såklart att leda till motsatt utveckling. Det kan i sin tur bli en förevändning för nedskärningar och ordmassor om att bibliotek inte längre behövs.

Stockholms stadsbibliotek har under många år kämpat med urholkade anslag. Det är en utveckling som pågått oavsett politisk färg på styret i Stadshuset.

När nya kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) dessutom kom med besparingskrav blev läget prekärt.

Samtidigt behöver vi bibliotekens öppna rum; biblioteken är platser där alla är välkomna, men också fysiska manifestationer av att vi lever i ett samhälle som tror på kunskap, bildningsresor och gemensamma rum.

Vilka är det då som drabbas mest när biblioteken rustas ned? SOM-undersökningar från Göteborgs universitet pekar på att bibliotek är särskilt viktiga för människor med utländskt medborgarskap.

I Stockholm har stadens hållbarhetskommission konstaterat att barn med utländsk bakgrund besöker bibliotek mer än andra barn, och att biblioteken är särskilt viktiga för flickor med utländsk bakgrund.

Biblioteken används mer av dem som växer upp i förorterna vid Järva än i Bromma. Det är helt enkelt stora skillnad i barn och ungas fritidsvanor; alla har inte föräldrar som kan gå tidigare från jobbet för att skjutsa till aktiviteter och lägga tusenlappar på terminsavgifter.

Det faktum att bibliotek används mer av barn som växer upp under svaga socioekonomiska förhållanden gör att frågan om stängda bibliotek handlar om betydligt mer än tillgången till böcker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons