Annons

”Står svartsjuka mellan oss och barnbarnen?”

Foto: James Frank/REX/TT

Står svärdottern i vägen? Farföräldrarna vill träffa sina barnbarn oftare och ber om råd. ”Jag undrar hur relationen ser ut mellan er och er son”, skriver Jenny Jägerfeld.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag skriver för att få råd om hur jag ska gå vidare med vår relation till vår sons familj.

Vi har två barnbarn i låg- och mellanstadieålder. Under flera år då barnbarnen gick på förskola hämtade vi dem en gång per vecka och vi åt även middag tillsammans. Nu när de har blivit äldre blir det tyvärr inte så ofta vi ses.

Vår son och hans fru arbetar heltid och på helgerna har barnen sina aktiviteter. Ofta när vi frågar om vi kan träffas får vi till svar att de har fullt upp i helgen.

Det är alltid på deras villkor när och hur vi ska träffas.

Vi funderar på om det kan bero på att vår svärdotter är svartsjuk och absolut inte vill att barnbarnen ska tycka bättre om att vara tillsammans med oss. Vi gör alltid någonting tillsammans med barnbarnen då vi träffas och de trivs bra med oss, det märker man ganska väl.

Ser du någon bra lösning som skulle kunna göra att vi får få träffa våra barnbarn lite oftare?

Jag undrar hur relationen ser ut mellan er och er son. Brukar han själv höra av sig?

Jenny Jägerfeld: Jag förstår att ni tycker det är sorgligt att inte få träffa barnbarnen så mycket som ni skulle önska. En nära relation mellan far- eller morföräldrar och barnbarn kan vara väldigt betydelsefull för båda parter. Far- och morföräldrar kan också ofta vara till stor hjälp för föräldrarna, precis som ni var tidigare när barnen var yngre och ni hämtade på förskolan.

Annons
Annons

Men det är trots allt barnens föräldrar som bestämmer hur deras och barnens tid ska disponeras. Nu vet jag inte hur ofta ni faktiskt ses, om det är ett par gånger om året eller varannan vecka. Vad som upplevs som sällan i en familj upplevs som ofta i en annan.

Kanske ligger förklaringen till att ni inte får träffa dem så mycket som ni önskar främst i det praktiska. Er son och svärdotter arbetar heltid, och har två barn som ofta har aktiviteter på helgerna. För dem, som för så många andra barnfamiljer, är tid en bristvara. När de väl har en lugnare helg kanske de prioriterar att vara ensamma tillsammans med barnen eller träffa sina vänner.

Men förklaringen kan även ligga i er relation. Ni har funderingar kring om det är svärdottern som är svartsjuk och därför bromsar, och kanske har ni belägg för detta som du inte skriver om, men jag undrar hur relationen ser ut mellan er och er son. Brukar han själv höra av sig? Föreslår han någonsin att ni ska ses, själva eller med barnen? Berättar han vad som pågår i hans liv? Om inte, vad tror du det är som gör att han förhåller sig så? Alla behöver förstås inte berätta om de mest personliga detaljerna i sitt liv för sina föräldrar, man kan ha en god relation ändå. Men det skulle kunna ge en fingervisning om statusen på er relation.

Många tycker att far- och morföräldrarna lägger sig i deras sätt att uppfostra.

Jag har förstås ingen aning om hur er relation ser ut, men kanske vore det bra om ni funderade lite över er egen roll i det hela. Några av de vanligaste klagomålen människor har vad gäller de egna föräldrarna är hur de förhåller sig till barnbarnen. Många tycker att far- och morföräldrarna lägger sig i deras sätt att uppfostra. Antingen att far- och morföräldrarna är för stränga och hårda, eller tvärtom, att de är för tillåtande och därför kritiserar eller diskvalificerar reglerna som föräldrarna har upprättat.

Annons
Annons

Många far- och morföräldrar kan tycka att de med sin erfarenhet vet vad som är bäst, och vill därför gärna förmedla det. Men vad som anses bäst förändras hela tiden. För många är det också så att det kostar på att träffa de egna föräldrarna eftersom olika typer av olösta konflikter kommer upp till ytan när man ses.

Tror du att det skulle vara möjligt att fråga er son rakt ut om det är något som har hänt, något som ni har gjort eller sagt, som gör att de inte vill ses lika ofta längre? Var i så fall beredd att lyssna på svaret. Det kan förstås kännas obekvämt och svårt att ta initiativ till ett sådant samtal, men det brukar vara värt besväret.

Beroende på vad er son säger kan ni sedan fundera på om det är något i relationen ni kan och vill ändra på.

Kanske tycker han att ni hörs för ofta eller att ni ringer vid fel tidpunkt, som vid middagstid eller när barnen ska läggas? Kanske vill han själv komma med förslag på hur och när ni ska ses? Kanske har det som ni har menat som konstruktiva råd istället uppfattats som kritik? Kanske tycker han att ni frågar för lite om hur han har det i livet, eller tvärtom, att frågorna är för påträngande?

I så fall är det bara att acceptera läget och försöka lägga tiden på andra meningsfulla relationer.

Var gärna intresserade, men utan att komma med oombedda råd. Kanske har det något med relationen mellan er och svärdottern att göra? Om man kommer från olika familjekulturer kan värderingar och tankar kring barn och uppfostran vara väldigt olika.

Berätta gärna hur stolta ni är över er son och er svärdotter eller vilka bra föräldrar ni tycker att de båda är. Alla barn vill känna sig validerade av sina föräldrar, oavsett ålder.

Kanske tycker er son och svärdotter att relationen mellan er och dem är helt fin och oproblematisk, men är ändå nöjda med inte ses mer än ni gör i dag. I så fall är det bara att acceptera läget och försöka lägga tiden på andra meningsfulla relationer och aktiviteter.

Om man har levt mycket för sina barn och barnbarn och främst känt sig bekräftad som människa i den rollen kan detta vara en svår omställning. Men då är det extra viktigt att försöka utveckla en identitet bortanför rollen som mamma/pappa eller mor-/farförälder.

Även om det inte alltid passar att ni ses hela familjen tillsammans så skulle du ju kunna fråga om det finns något ni kan göra som kan avlasta för er son och er svärdotter, som samtidigt innebär att ni kan träffa barnbarnen mer. Som att komma hem till dem efter skolan och fixa mellanmål eller middag innan föräldrarna kommit hem?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons