Annons

Starka reaktioner efter svindlerianklagelserna

70 stulna miljarder. Avslöjandet att europeiska storbanker i flera år har deltagit i systematisk skattesvindel väcker starka känslor hos både politiker och finansmyndigheter.

– Banker, advokatbyråer och revisionsbolag måste förbättra sin egen styrning, kontroll och även moral, säger Fredrik Olovsson (S).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet, och Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Foto: TTBild 1 av 2

Svenska SEB är en av bankerna som dragits in i den senaste härvan om skattesvindel.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 2 av 2

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet, och Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Foto: TTBild 1 av 1
Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet, och Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott.
Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet, och Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott. Foto: TT

Bankskandalerna haglar tätt. Först penningtvätt in Danske bank, sedan eventuell penningtvätt inom Nordea. Nu senast avslöjandet att en rad europeiska storbanker är inblandade i systematiska skattesvindel där SEB pekas ut.

På politisk nivå riktas nu kritik mot de inblandade bankerna, men även mot finansmyndigheternas brist på tillsyn på bankerna.

– Den tillsyn som funnits från myndigheter har inte varit tillräcklig. De drivkrafter som funnits inom bankerna att tjäna pengar verkar har varit starkare än att följa lagar och regler, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i riksdagens finansutskott.

Fredrik Olovsson betonar att det är journalister och inte myndigheter som grävt fram oegentligheterna. Samtidigt är det hans parti som tillsammans med Miljöpartiet haft regeringsmakten under de sista fyra åren.

Annons
Annons

Svenska SEB är en av bankerna som dragits in i den senaste härvan om skattesvindel.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

– Vi har skärpt lagstiftningen och gett mer resurser. Men det är uppenbart att i en internationaliserad värld måste vi arbeta mer över gränserna, säger Olovsson.

Men har svenska Finansinspektionen kontrollerat nog?

– Den som begår brott försöker förstås dölja det så det är inte enkelt. Men myndigheten har inte kontrollerat i den utsträckning att de upptäckt fel. Myndighetens uppgift är att inspektera och granska.

Även Elisabeth Svantesson (M), ordförande i finansutskottet är kritisk:

– Det är djupt oroande att misstankarna om ekonomiska oegentligheter inte verkar vara koncentrerat till en enskild bank, utan att det verkar som att ett flertal av de stora banker som är aktiva i Sverige nu verkar vara involverade, säger hon.

– Ingen är dömd ännu, men bara omfattningarna av misstankarna skadar förtroendet för branschen och det finansiella systemet, säger Elisabeth Svantesson.

Efter reklamen visas:
Vad innebär cum ex-bedrägerier?

På Skatteverket ser man allvarligt på nyheten om ännu en bankskandal.

– Först och främst vill jag vara tydlig med att vi inte sett något motsvarande i vår verksamhet i Sverige, säger Ulrika Vretendahl, skatteombud på Skatteverket.

Ulrika Vretendahl förklarar att man genom sin omvärldsbevakning bevakat härvan redan innan den blev en nyhet under tisdagen.

– På Skatteverket har vi under en period känt till den internationella utredningen. Vi visste att andra storbanker var inblandade, men kände inte till att SEB skulle bli anklagade.

Vi visste att andra storbanker var inblandade, men kände inte till att SEB skulle bli anklagade.

Svenska SEB är en av bankerna som dragits in i den senaste härvan om skattesvindel.
Svenska SEB är en av bankerna som dragits in i den senaste härvan om skattesvindel. Foto: Janerik Henriksson/TT

I den senaste bankhärvan anklagas en rad storbanker förbigått flera europeiska länders skatteregler genom genom så kallad cum-ex-handel. Enligt Ulrika Vretendahl har mindre liknande fall funnits i Sverige.

– Banken Carnegie har i ett tidigare fall blivit beskattade med kupongskatt enligt bulvanregeln då Skatteverket fann att banken gjorde aktielån för ett en utländsk part skulle undvika kupongskatt.

I fallet med Carnegie rörde det sig om cum cum-handel som är ett tidigare mer väletablerat upplägg av aktiehandel.

Om det något otillbörligt går att belägga gällande SEB så kommer myndigheten beskatta eller brottsanmäla, förklarar Ulrika Vretendahl.

Andra finansmyndigheter är mer fåordiga i sina kommentarer angående bankhärvan. Ekobrottsmyndigheten skriver i ett mejl att ”det blir fel om vi kommenterar den här typen av nyheter”, då det kan påverka en eventuell förundersökning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons