Annons

Fransk tidning: Akademiens nedstigning till helvetet

”Nobelpriset är tills vidare lika futtigt som Akademien är sjaskig”, skriver en tysk tidning. Reaktionerna både i Sverige och i resten av världen är starka efter beskedet att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år. Här har SvD samlat några av rösterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Förra årets Nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro under utdelningen av priset i Konserthuset.

Foto: Henrik Montgomery/TT

1 / 16

Efter reklamen visas:
Akademien ska förnyas

”Svenska Akademien sjaskig”

Förra årets Nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro under utdelningen av priset i Konserthuset.
Förra årets Nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro under utdelningen av priset i Konserthuset. Foto: Henrik Montgomery/TT

I Tyskland, Österrike och Schweiz toppar nyhetssajterna med beskedet från Svenska Akademien. Till och med Bild som annars ligger lågt med kulturnyheter kör meddelandet som en löpande rad över hela sajten med rubriken ”Breaking news”.

Liberala Süddeutsche Zeitung har en lång artikel om bakgrunden och hur skandalen utvecklats. I tidigare artiklar har tidningen beskrivit Svenska Akademin som en tystnadens kartell.

”Nobelpriset är tills vidare lika futtigt som Akademien är sjaskig”, kommenterade häromdagen kulturredaktören Thomas Steinfeld.

Flera tyska tidningssajter, bland annat Spiegel Online, går in på sextrakasserierna och lyfter fram SvD:s avslöjande att även kronprinsessan Victoria ska ha antastats av kulturpersonligheten Jean-Claude Arnault.

Annons
Annons
Foto: Skärmdump från New York Times.

2 / 16

”Svenskarna våndas och skäms”

Foto: Skärmdump från New York Times.

I USA har nyheten letat sig in i alla stora medier, såsom radion NPR (där Katarina Frostenson blev Katarina Fronstein), New York Times och Washington Post. Många tar upp uppgiften om att kulturprofilen ska ha tafsat på Kronprinsessan Victoria.

På New York Times opinionssida finns att läsa en syrlig text om skandalen.

“Vi alla älskar ett pris, en skandal och en chans att skaka våra huvuden när de stora och goda faller i vanära. Så de senaste veckorna har Svenska Akademien stått för fantastisk underhållning”.

Samtidigt övergår artikeln snabbt till att hela Akademiens arbete ifrågasätts. Frågan “varför skulle skandalen påverka hur böcker bedöms?” väcks och skribenten, författaren Tim Parks, menar att priset från början är en märklig, subjektiv utmärkelse.

“När svenskarna våndas och skäms så är kärnan i den här farsen att kritiker insisterar på att ta Nobelpriset seriöst”.

Annons
Annons

”Det är sorgligt. Mycket sorgligt”, säger Abdellah Taïa om Svenska Akademiens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur 2018.

Foto: Lars Pehrson

3 / 16

”I år får vi inte vara med om något mirakel”

”Det är sorgligt. Mycket sorgligt”, säger Abdellah Taïa om Svenska Akademiens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur 2018.
”Det är sorgligt. Mycket sorgligt”, säger Abdellah Taïa om Svenska Akademiens beslut att inte dela ut Nobelpriset i litteratur 2018. Foto: Lars Pehrson

Den fransk-marockanske författaren Abdellah Taïa är besviken över dagens besked:

– Jag var bara 12 år gammal när för första gången hörde talas om Nobelpriset i litteratur. 1988. Det året fick den store egyptiske författaren Naguib Mahfouz priset. Vi var mer än stolta i arabvärlden. Han var den förste arab att föräras detta. Jag minns att rektorn och lärarna på min skola tog sig tid att allvarligt tala med oss om denna händelse; att förklara att detta pris inte är som vilket annat pris som helst. Att det har större tyngd än alla former av officiellt erkännande man kan få från en stat, president eller kung. Detta pris har ett verkligt värde och en verklig genomslagskraft. Mahfouz vann. Vi vann med honom. Och en arabisk röst blir hörd, läst, jorden runt. Sådant är viktigt för att kunna fortsätta kampen för frihet och rättvisa, säger han till SvD och fortsätter:

– Detta år, 2018, verkar det som att den här sortens mirakel inte kommer att inträffa. Det är sorgligt. Mycket sorgligt.

Annons
Annons

Le Figaro.

4 / 16

”En veritabel svensk tragedi”

Le Figaro.
Le Figaro.

Dagstidningen Le Figaro skriver ingående om ”bomben” som släpptes i Stockholm på fredagsmorgonen, om att utdelningen av världens mest prestigefyllda litteraturpris ställs in i år. 

”Skandalen med sexuella trakasserier i Akademiens närhet slukade till slut allt”, skriver högertidningen, som har hög svansföring i kulturfrågor. Artikeln har underrubriken ”våldtäkt och sexuella övergrepp”.

I en annan artikel, med titel ”Nobelakademiens nedstigning till helvetena” – en anspelning på Dantes diktverk Den gudomliga komedin, där författaren nedstiger till sju nivåer av straff i underjorden – skriver Le Figaro att institutionen håller på att trasas sönder, och kallar det hela för ”en veritabel svensk tragedi”.

Den franska tv-kanalen France Culture fastslår i ett inslag om krisen i Stockholm att Akademien nu hamnat långt borta från sin egen slogan ”snille och smak” och att svenskarna skäms för institutionen. Kanalen tror också att Akademien internationellt, på ett symboliskt plan, förlorar legitimiteten att dela ut världens största litterära pris.

Men France Culture dömer ändå inte ut att Akademien, på ett praktiskt plan, kan klara sig och återupprätta sin betydelse i litteraturvärlden:

”Som nobelpristagaren Camus sade i sitt tal i Stockholm år 1957: ’verkliga konstnärer förnekar ingenting, de tvingar sig själva att försöka förstå istället för att fördöma’”.

Annons
Annons

Stefan Löfven.

Foto: Janerik Henriksson/TT

5 / 16

Löfven: ”Det är oerhört tråkigt”

Efter reklamen visas:
Löfven om Nobelbeslutet: Väldigt tråkigt

Statsminister Stefan Löfven (S) beklagar Svenska Akademiens beslut att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt. Det är ett mycket prestigefullt och viktigt pris, för litteraturen och kulturen, så det är oerhört tråkigt, säger han till TT.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Löfven tror att beskedet om det uppskjutna priset skadar bilden av Sverige utomlands.

– Det är absolut inte bra för anseendet. Det är därför det är så viktigt att Akademien nu oförtrutet arbetar vidare för att återupprätta förtroendet. Det tar alltid längre tid än att riva ned ett förtroende, men det är deras uppgift nu att visa sig mogen det, och förhoppningsvis komma tillbaka så att man senare kan dela ut två priser i stället.

Annons
Annons

Jean-Claude Arnault.

Foto: Malin Hoelstad

6 / 16

El País: ”Arnault, litteraturens Harvey Weinstein”

Jean-Claude Arnault.
Jean-Claude Arnault. Foto: Malin Hoelstad

Den spanska tidningen El País publicerade på fredagsmorgonen inte bara nyheten om att nobelpriset ställs in i år, utan också ett långt porträtt av Jean-Claude Arnault. 

Med sitt rubrikval jämställer tidningen Arnault med Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, som misstänks ha begått övergrepp på unga kvinnor under många år i filmvärlden. Det var när vittnesmålen om dessa övergrepp kom ut som kampanjen ”metoo” på allvar satte fart i hela världen.  

El País beskriver i porträttet ingående och med angivna adresser Akademiens ”lyxiga” lägenheter i Paris och Stockholm där Arnault misstänkts ha begått övergrepp, inklusive våldtäkt. Tidningen beskriver också den svenska kulturella eliten och hur de rörde sig kring Arnault och kulturklubben Forum – innan ägaren hamnade i centrum för sexskandalen som startade dagens kris.

”Ett skamligt slut för en man som för inte så länge sedan ansågs vara en pelare i den värld han just raserat”, skriver El País.
I en tredje artikel om jämställdhet berättar den spanska tidningen för sina läsare om hur kvinnor är och har varit underrepresenterade i Akademien, och att det finns skäl att tro att de inte kommer att vara bättre representerade framöver eftersom så många kvinnor nu har lämnat eller vill lämna institutionen i och med krisen. 

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

7 / 16

Alice Bah Kuhnke: ”Förståeligt”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i ett sms till TT att hon har förståelse för beslutet.

"Svenska Akademin har haft stor betydelse under lång tid för det svenska kulturlivet, litteraturen och svenska språket i sak. Det är förståeligt att den senaste tidens händelser får konsekvenser i form av att Svenska Akademien beslutar att skjuta upp beslutet att utse årets Nobelpristagare i litteratur. De är en fristående institution och bär ansvaret för att återbygga förtroendet för sitt arbete. För litteraturen och konsten i stort är allt det som skett också väldigt sorgligt.”

Annons
Annons

8 / 16

”Enda sättet att få ordning i huset”

Både Aftenposten och NRK toppade omedelbart med nyheten om att Akademien har beslutat att det inte blir något litteraturpris i år.

– Deras omdöme har solkats rejält den senaste månaden, sa Agnes Moxnes, som är NRK:s kulturkommentator när hon intervjuades på morgonnyheterna i norsk TV.

– Det här är det enda sättet som de kan räta på ryggen igen och komma tillbaka, genom att ta en paus, så att de kan få ordning och reda i eget hus.

I Danmark får nyheten också stort genomslag. Danmarks Radios Europakorrespondent Anna Gaarselv jämför Nobelskandalen med "en trafikolycka i slowmotion" och kommenterar att skandalen påverkar hela Nobelprisets prestige.

Tidningen Politikens litteraurkritiker Carsten Andersen kommenterar att "Akademien förlänger pinan med ett och ett halvt år".

Annons
Annons

Horace Engdahl, en nära vän med Arnault och som senast härom året lyfte fram honom som ”livsstilsförebild”, är kvar i Akademien.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

9 / 16

”Det bästa de kunde göra”

Horace Engdahl, en nära vän med Arnault och som senast härom året lyfte fram honom som ”livsstilsförebild”, är kvar i Akademien.
Horace Engdahl, en nära vän med Arnault och som senast härom året lyfte fram honom som ”livsstilsförebild”, är kvar i Akademien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

The Guardians bokredaktör Sian Cain är inte förvånad över Svenska Akademiens beslut att ställa in årets Nobelpris i litteratur.

– Det är det bästa som de kunde göra i det här läget. Att de tar ett års paus för att tänka över själva institutionen, speciellt vad gäller tankar på jämställdhet, säger hon till TT.

– Det är ett tecken på att den här väldigt mansdominerade och gamla institutionen kanske tar tid för reflektion och förändrar hur man arbetar.

Hon tror inte att Nobelprisets status skadas av uppehållet utan snarare att det här är det bästa av två svåra alternativ.

Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT

10 / 16

”Nobelstiftelsen och kungen är nöjda”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

I ett mejl till SvD kommenterar akademiledamoten Per Wästberg beslutet att inte dela ut något Nobelpris i litteratur så här:

"Nobelstiftelsen och kungen är införstådda med Akademiens beslut och har förklarat sig nöjda." Det är första gången sedan 1949 som Akademien inte delar ut något Nobelpris i litteratur.

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar beslutet att inte dela ut något Nobelpris i litteratur i år i ett uttalande till TT:

"Jag respekterar Svenska Akademiens beslut att skjuta upp 2018 års Nobelpris i litteratur till 2019. Det visar att Akademien nu avser att fokusera på återupprättandet av sitt anseende."

I onsdags stod det klart att kungen, som är Svenska Akademiens höge beskyddare, ändrat i Akademiens stadgar och infört en ny punkt som gör det möjligt för ledamöter att träda ur på egen begäran. På så sätt ska de avhoppade ledamöterna kunna träda tillbaka och lämna plats för nya.

"Jag har med stor oro följt utvecklingen i Svenska Akademien under den senaste tiden. Det är nu angeläget att ett arbete inleds för att återskapa Akademiens förutsättningar att verka i sina viktiga uppgifter och återvinna sitt förtroende", sade han då.

Annons
Annons

Thomas Steinfeld författare och medarbetare på Süddeutsche Zeitung.

Foto: Staffan Löwstedt

11 / 16

”Nu får de lite tid för att besinna sig”

Thomas Steinfeld författare och medarbetare på Süddeutsche Zeitung.
Thomas Steinfeld författare och medarbetare på Süddeutsche Zeitung. Foto: Staffan Löwstedt

”Vem vill ha ett pris, utdelat av en liten skara människor av tvivelaktig karaktär och med bristande omdömesförmåga?”, skrev författaren Thomas Steinfeld författare och medarbetare på Süddeutsche Zeitungs kulturredaktion i SvD strax innan beskedet kom att Akademien inte delar ut något Nobelpris i år.

Efter beskedet säger han så här i en intervju i radions P1:

”Det är det enda beslutet som i grunden var möjligt. Det kunde inte vara möjligt att fatta ett annat beslut. Att behöva fortsätta när Akademien är så sargat och skadat det skulle inte ha gått. Nu får de lite tid för att besinna sig, och framförallt lite tid att bygga upp respekt igen. Men jag tror inte att det går utan att hela Akademien förändras i sin kärna, det betyder att man behöver en annan sammansättning av ledamöterna.”

Annons
Annons
Foto: Dan Hansson

12 / 16

”Tråkigt förstås, men ett år går fort”

Foto: Dan Hansson

Förläggaren Eva Gedin skriver till SvD att hon tycker att Akademien fattat ett klokt beslut.

"Tråkigt förstås, men ett år går fort. Ge det till två året därpå! Svenska Akademien i sin nuvarande form, med de kvarstående arbetande ledamöterna har missbrukat sitt förtroende, utarmat det. Förtroendet är förbrukat eftersom man inte tidigt, tydligt och enhetligt åtgärdar och hanterar sexuella trakasserier, jäv och läckor -oavsett om det är misstankar eller belagda brott. Och då kan inte arbetet fortsätta som om ingenting har hänt. Kanske bör Nobelstiftelsen helt enkelt allvarligt överväga en annan ordning för val av litteraturpristagare."

Annons
Annons
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

13 / 16

”Finns risk att vi överdriver”

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Förläggaren Dorotea Bromberg, som lyckats pricka in fyra Nobelspristagare, hade både trott och hoppas att det trots allt skulle bli ett Nobelpris i litteratur även i år.

– Det är ett önsketänkande från en förläggare helt enkelt, säger hon.

Dorotea Bromberg tror att det finns en risk för att Akademien överdriver omvärldens insikter om den pågående krisen.

– Jag tror att det finns en risk för att vi i Sverige överdriver omvärldens insikter i hur Akademien hittills fungerat. Därför trodde jag att vi helt enkelt skulle fixa det här i Sverige så att omvärlden trots allt skulle lita på oss, på den akademi vi har och på den kompetens de besitter, oavsett hur många de är.

– Visst har man i Tyskland och USA uppmärksammat det som händer här och gjort sig lite roliga över det, men jag tror inte att någon har ifrågasatt kompetensen när det gäller att dela ut Nobelpriset i litteratur.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

14 / 16

”Vi har hela tiden haft förmågan att dela ut priset”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger till TT att de fattade beslutet efter långa och intensiva diskussioner. Men att det inte ska ses som att de inte skulle vara kapabla att få fram en pristagare:

– Jag vill gärna inskärpa att vi hela tiden haft förmågan att dela ut priset. Vi har kommit långt i arbetet med listan som vi ska ha klart före sommaren, men anledningen är som sagt förtroendet. Vi kommer fortsätta arbetet, men skillnaden är att vi delar ut 2018 års pris 2019 i stället.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Persson/TT

15 / 16

”Vi måste hålla käften”

Foto: Fredrik Persson/TT

Ledamoten Göran Malmqvist har en klar uppfattning om vad som krävs för att återupprätta förtroendet för Akademien.

– Vi måste bli öppnare inför pressen. Vi måste tala om vad vi syssla med. Inte om själva pristagaren, men allt det andra. Dessutom måste vi se till att välja in nya, goda, ledamöter, säger han till TT.

Samtidigt välkomnar han beslutet att skjuta upp priset till nästa år.

– Jag tycker att det är ett jättebra beslut, säger han.

Malmqvist betonar vikten av att pristagarens namn inte läcker ut.

– Vi måste hålla käften. Det ska inte vara så att folk tjänar pengar genom att spela på spelbolag.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT

16 / 16

”Är en katastrof för anseendet”

Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag förstår beslutet, men samtidigt tycker jag att det är en katastrof för Svenska Akademiens anseende, att de inte lyckas hantera det här bättre, säger Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, till TT.

Beskedet om att priset skjuts upp visar att Akademien tar problemen på allvar, anser han.

– De är ju bara tio aktiva ledamöter och då finns det ju stadgar som styr hur de ska kunna agera. Jag antar att man ser det här som en tid för reflektion och rekonstruktion.

Samtidigt är Jens Liljestrand kritisk till att Akademien inte lyckas hantera sin kris på ett sådant sätt som gör att den kan fortsätta fungera.

– Nobelpriset och framförallt Nobelpriset i litteratur är ett av de mest kända svenska varumärkena internationellt, och här har Akademien ett ansvar. För mig är det uppenbart att det är flera personer inom Akademien som är mer inne på att vakta sin egen status och prestige, än att se till att vårda och förvalta Svenska Akademien, vilket gör mig besviken, som litteraturintresserad svensk.

Efter reklamen visas:
Nobelpriset skjuts upp – vad innebär det?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons