Annons

Starkt stöd för skotsk självständighet

Nästan 60 procent av alla skottar vill nu ha självständighet, visar en opinionsmätning i spåren av Storbritanniens brexitomröstning.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Nicola Sturgeon.

Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1

Nicola Sturgeon.

Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1
Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: Jane Barlow/AP

Enligt mätningen, som publiceras i The Sunday Post, säger 59 procent av de tillfrågade att de är för att Skottland ska bryta sig loss från Storbritannien, betydligt fler än de 45 procent som röstade för självständighet i en folkomröstning 2014.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon har öppnat för en andra folkomröstning om självständighet och sagt att hon vill ha "omedelbara diskussioner med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats i EU".

I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU, jämfört med 48 procent i Storbritannien som helhet.

Sturgeon förklarade under lördagen att det skulle vara "demokratiskt oacceptabelt" att skottarna ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja.

Att EU-omröstningen har splittrat Storbritannien är tydligt på flera plan. Över 2,5 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att hålla en andra folkomröstning om EU-medlemskapet, i hopp om att åtminstone tvinga parlamentet att behandla frågan.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har utsett den belgiske diplomaten Didier Seeuws till chefsförhandlare om brexit.

Seeuws var fram till 2014 kabinettschef för Herman van Rompuy, Donald Tusks belgiske föregångare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons