Annons

Statsminister nobbar besök från USA – reser till Sverige

Islands statsminister Katrin Jakobsdottir väljer Sverige före Mike Pence-besök.
Islands statsminister Katrin Jakobsdottir väljer Sverige före Mike Pence-besök. Foto: John Minchillo/AP och Naina Helén Jåma/TT

Nato-kollegan Island tar emot USA:s vicepresident Mike Pence i september. Men statsminister Katrin Jakobsdottir skippar mötet och åker till Sverige. Hon menar att beslutet inte har något att göra med Trumps utspel om att köpa Grönland.

Under strecket
Publicerad

Katrin Jakobsdottir.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 2

USA:s vicepresident Mike Pence.

Foto: Patrick Semansky / TTBild 2 av 2

Katrin Jakobsdottir.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1

Den 4 september kommer USA:s vicepresident till Island för att bland annat understryka Islands betydelse för Nato och samtala om säkerhetsläget i Arktis.

Men den isländska statsministern väljer att åka till Nordiska fackliga samorganisationens (NFS) kongress i Malmö istället. Kongressen är den 3 september men Katrin Jakobsdottir planerar inte att åka tillbaka för Pence ankomst.

Hennes prioritering har väckt reaktioner i amerikanska medier som menar att detta är ett tecken på ”nordisk solidaritet” efter Donald Trumps utspel om att köpa Grönland.

”Det ska absolut inte ses som ett avvisande”, säger Jakobsdottir till public service-bolaget Rúv.

Historikern Thor Whitehead köper inte den förklaringen.

– Det här har en isländsk premiärminister aldrig tidigare gjort. Jag tvivlar på att någon annan regeringschef i västvärlden skulle åka på en artighetskonferens istället för att välkomna en viktig allierad, säger han till AP.

Katrin Jakobsdottir.
Katrin Jakobsdottir. Foto: Michael Sohn/AP
Annons
Annons

USA:s vicepresident Mike Pence.

Foto: Patrick Semansky / TTBild 1 av 1

Jakobsdottir menar att beslutet har inget att göra med Grönlanddebatten utan snarare att utrikesdepartementet länge haft problem med schemaläggningen då hennes Sverigeresa varit inplanerad sedan länge. Hon underströk också att hon tidigare i år träffat USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Gunnhildur Lily Magnusdottir, docent i statsvetenskap vid Malmö universitet med fokus på bland annat internationella relationer, säger till SvD att man bör vara försiktig att spekulera om Trumps provocerande utspel och inställda Danmarksresa har påverkat Jakobsdottir.

– Det kanske är mer sannolikt att hon inte tar emot Pence eftersom hon och hennes parti, Vänsterpartiet – de gröna, står väldigt långt ifrån Trumps politik, säger Gunnhildur Lily Magnusdottir.

Men även Magnusdottir är tydlig med att det är väldigt ovanligt att en statsminister inte tar emot när en så viktig och mäktig allierad anländer.

– Förmodligen handlar det om att de inte har så många gemensamma beröringspunkter. Jakobsdottir fokuserar mycket på jämställdhetsfrågor exempelvis.

Den isländska statsministerns politiska ambition är att stärka hbtq-personers rättigheter på Island och hon är positiv till abort. Landet har rankats som världens mest jämlika.

USA:s vicepresident Mike Pence.
USA:s vicepresident Mike Pence. Foto: Patrick Semansky / TT

I hennes ställe kommer Islands utrikesminister Gudlaugur Thor Thordarson från Självständighetspartiet, som är ett mitten-höger parti, att ta emot Mike Pence.

Pence är den första amerikanska vicepresidenten som besöker Island, sedan George H.W. Bush var i Reykjavik 1983.

Tidigare i veckan stod det klart att Donald Trump ställer in sitt statsbesök i Danmark, efter att ha fått ett tydligt nej när presidenten hade tankar på att köpa Grönland.

Danmarks avvisande svar blev för mycket för Trump.

”Det var inte särskilt trevligt av danskarna”, sa han, och sköt upp sitt besök på obestämd framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons