Annons

Förbud gäller från midnatt – riskerar fängelsedom

Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).
Rikspolischef Anders Thornberg, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen meddelar nu ett stopp för sammankomster för mer än 500 personer, beslutet börjar gälla inom några timmar. Det berättade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens under onsdagskvällen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) inleder med att beklaga sorgen för anhöriga till den person som avled tidigare idag, till följd av coronaviruset. Han tackar all personal i sjukvården som arbetar med att hantera krisen.

– Pengar ska inte vara ett problem vid smittspridningen, säger Stefan Löfven.

Regeringen säger sig vara redo att skyndsamt fatta ytterligare beslut för att skjuta till mer resurser om det behövs.

Regeringen har också på ett extrainsatt möte nu under kvällen, efter ett förslag från Folkhälsomyndigheten, fattat beslutet att begränsa sammankomster med mer än 500 deltagare. Beslutet gäller från och med midnatt och fattas inom ramen för ordningslagen.

– Läget är allvarligt, säger Stefan Löfven.

Förbudet gäller bland annat demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster, konserter, danser, idrottsevenemang, mässor och gudstjänster. Även tivolin och marknader berörs, däremot inte folksamlingar i köpcentrum eller i kollektivtrafik.

Den som bryter mot bestämmelserna riskerar att dömas till böter eller fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson.

Annons
Annons

Läget har hunnit bli betydligt tyngre sedan statsministern stod i samma lokal ett dygn tidigare och höll presskonferens. Sverige har nu, som rapporterats om under eftermiddagen, fått sitt första dödsoffer i covid-19 och regeringen har alltså beslutat om förbud för folksamlingar med mer än 500 personer.

SvD intervjuade socialminister Lena Hallengren efter pressträffen.

Många undrar varför förbjuds konserter och idrottsevenemang men skolor och stora köpcentra kan hålla öppet som vanligt. Hur förklarar du skillnaden?

– Folkhälsomyndigheten är den som gjort rekommendationen, men man är orolig för den smittspridning som sker när människor reser från många olika ställen, och när man står nära varandra under en längre tid. Att man går till skolan och träffar samma personer som man träffar varje dag bedöms inte vara lika riskabelt, säger Lena Hallengren.

Men om jag tar tunnelbanan till ett köpcentrum ska jag ju trängas med okända?

– Det är viktigt att förstå att det också finns en begränsning om människor ska kunna ta sig till sitt arbete om samhället ska kunna fungera. Det vore ytterligare en skärpning om man stänger av alla möjligheter till kommunikation. Det är en viktig del av avvägningen att samhället fungerar.

Lena Hallengren kunde inte ge besked om hur länge beslutet ska gälla eller om det kan komma ytterligare begränsningar.

– Det är folkhälsomyndigheten som gör den bedömningen.

Varför kom beslutet först nu när Frankrike och Danmark fattat motsvarande beslut flera dagar tidigare?

– Vi måste ju basera vårt beslut på hur situationen ser ut i Sverige och det var egentligen först igår som folkhälsomyndighet ansåg att det fanns risk och indikationer på en smittspridning i samhället och då inom man snabbt med en hemställan till regeringen och vi kunde fatta ett beslut.

Flera experter har varnat för att sjukvården kommer att hamna under mycket hård press om situationen förvärras. Men Lena Hallengren är ändå trygg att vården kommer att klara trycket.

– Det är inte så att det står personal och vara väntar, eller vårdplatser som bara väntar. Utan när vi hamnat i ett så här allvarligt läge, kommer det att krävas att man förändrar hur man arbetar. Det kommer att krävas ansträngningar för att det ska fungera.

Men bedömer du att vi klarar ett läge som det i Italien?

– Vi klarar en sådan situation om vi arbetar tillsammans. Men det är klart att det kommer att vara ansträngt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons