Annons

”Märkligt att påstå att Alliansen inte är död”

Det råder delade meningar om huruvida Alliansen är död. Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor betraktar samarbetet som avslutat – men det gör inte Annie Lööf och Jan Björklund.

– De vill förstås inte tillstå att det var de som slutligen satte spiken i kistan, säger statsvetaren Marja Lemne.

Under strecket
Publicerad

Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).

Foto: Tomas Oneborg

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Foto: Stockholms universitet

Ella Bohlin (KD).

Foto: Lars Pehrson

Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).

Foto: Tomas Oneborg
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C). Foto: Tomas Oneborg

Centerpartiet och Liberalerna har bestämt sig för att stödja en S-MP-regering och släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Beskedet innebär slutet för Alliansen på nationell nivå, anser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Centerledaren och Liberalernas partiledare är dock inte beredda att dödförklara samarbetet. Jan Björklund har kallat Alliansen för ”pausad” medan Annie Lööf i fredags sa att den fortfarande "finns i allra högsta grad".

Statsvetaren Marja Lemne, lektor vid Södertörns högskola, håller inte med Björklund och Lööf, men förstår samtidigt att de inte vill dödförklara Alliansen.

– De vill förstås inte tillstå att det var de som slutligen satte spiken i kistan. Jag skulle vilja säga att Alliansen var död redan när man gick till val i höstas. Till skillnad från tidigare val, sedan Alliansen bildades, gick partierna inte till val med ett stort sammanhållet program. Jag skulle tro att det tar många år att reparera det här.

Annons
Annons

Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Foto: Stockholms universitet

Ella Bohlin (KD).

Foto: Lars Pehrson
Marja Lemne,  lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola. Foto: Stockholms universitet

Även om Moderaterna och Kristdemokraterna nu ställs utanför regeringssamarbetet tror Marja Lemne att partierna kan gynnas i opinionen:

– Nu när C och L har bytt sida är det troligt att de kommer att förlora röster. Då kan en del gå till Kristdemokraterna och Moderaterna.

Christian Sonesson (M) är kommunalråd i Staffanstorp, där allianspartierna fick 58 procent av rösterna i valet i höstas. Trots det valde M att i stället samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu betraktar Christian Sonesson Alliansen som död även på nationell nivå.

– Den som inte accepterar att Alliansen är död är lite som en japansk soldat som springer runt på en Söderhavsö och tror att andra världskriget fortfarande pågår. Det blir väldigt märkligt.

Han säger att samarbetet har försvagats under en längre tid.

– Decemberöverenskommelsen var ett första steg där Alliansen valde att göra avkall på sin oppositionella roll och därmed sin makt i riksdagen.

Ella Bohlin (KD).
Ella Bohlin (KD). Foto: Lars Pehrson

Ulf Kristersson har lämnat en liten öppning för att samarbetet kan komma att återupptas inför valet 2022. En som hoppas att det blir så är Ella Bohlin (KD), regionråd i Stockholm.

– Jag är fostrad i alliansandan och har upplevt två mandatperioder med alliansregeringar. Jag hoppas att Alliansen kommer att återuppstå till 2022. Jag är övertygad om att borgerlig samverkan är garanten mot en socialistisk regering.

Hon tycker inte att det finns något att vinna på ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi har absolut ingen värdegemenskap. Det handlar om frihetliga värden och människors lika värde. Jag ser det som helt utsiktslöst och meningslöst.

Christian Sonesson (M) tror tvärtom att Moderaterna skulle tjäna på att samarbeta med SD även på nationell nivå.

– Jag är av åsikten att man ska kunna samarbeta med SD i de frågor där man känner att man politiskt ligger nära varandra och där man kan få igenom politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons