Annons

Statsvetare: ”Paniken kan börja sprida sig i M”

KD:s Ebba Busch Thor utmålas som en vinnare och Ulf Kristersson som en förlorare efter söndagens tv-sända partiledardebatt. ”Det är inte mycket en moderat har att glädja sig över”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare Ulf Kristersson i SVT i samband med söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Moderaternas ledare Ulf Kristersson i SVT i samband med söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Moderaternas ledare Ulf Kristersson i SVT i samband med söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Moderaternas ledare Ulf Kristersson i SVT i samband med söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Söndagens debatt i SVT:s Agenda kom att ha inrikespolitiskt fokus istället för klarlägganden inför EU-valet som programförklaringen löd. Det var samtidigt första gången som partiledarna drabbade samman utanför riksdagen sedan januariavtalet upprättades.

Ebba Busch Thor (KD) tog stor plats i debatten:

– Hon är väldigt kraftfull och ettrig. Hon tar i från tårna i sin argumentation och säger snabbt emot, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Jonas Hinnfors pekar på att KD-ledaren lyckas ena partiet:

– Hon attraherar väljare med traditionella värderingar, som inte i första hand är grundade på att gå i kyrkan. Det är en ingen jätteliten väljargrupp. KD:s tidigare ideologiska splittring upplevs också betydligt mindre, säger han.

Annons
Annons

Kontrasten till borgerliga kollegan Ulf Kristersson (M) beskrivs som stor:

– Han är mer en resonerande person, som vill vända och vrida på ett problem under lugna former. Men han har svårare att ena partiet bland konservativa och mer liberala riktningar. Vem ska vägas tyngst? säger Jonas Hinnfors.

I SvD:s sifoundersökning från april ökade KD med 2,8 procentenheter upp till 12,2 procent, medan M backade med 1,4 procentenheter ner till 16 procent.

Finns möjligheten att KD kan bli borgerlighetens största parti?

– Historiskt sett har borgerligheten skiftat ledande parti. Som Centern på 70-talet och dåvarande Folkpartiet före det. Det är inte alldeles självklart varför det skett. Det är möjligt att vi håller på att se något liknande. KD står på tröskeln, säger Jonas Hinnfors.

Är Ulf Kristersson hotad som partiledare?

– Hade man inte bytt partiledare så nyligen kunde det varit så. Än så länge hör man lite, även om partiet enligt traditionen ser lätt på att byta ledare. Det är inte mycket en moderat har att glädja sig över, säger Jonas Hinnfors.

Vad tror du sker?

– Blir det ett katastrofalt EU-val kan paniken börja sprida sig. Partiet har startat en idékommission som ska jobba på lång sikt. Men det kan också innebära en stagnation.

Statsvetaren noterade att varken KD eller M på något sätt närmade sig SD – eller tvärtom:

– Jag hade trott att Jimmie Åkesson skulle flörta med dem i den konservativa gruppen. Istället visade debatten att SD står självt. Åkesson gjorde inga närmanden, säger Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors noterade från tv-debatten att Annie Lööf och Stefan Löfven klarade sig bra:

– Löfven har länge pratat om att det är omodernt med blockpolitik. Och att det gäller att ge och ta. Han var entusiastisk och såg ut att trivas förbluffande bra. Löfven lade snabbt fokus på andra, positiva saker men distanserade sig inte helt i svåra frågor, som arbetsrätten.

Och Annie Lööf?

– Hon agerade elegant och påpekade att kompromisser, som med vårdnadsbidraget, har funnits förr även i den borgerliga alliansen, säger Jonas Hinnfors.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotade återigen regeringen med ett misstroendevotum:

– Risken är att han driver det för långt. Att hotet inte blir trovärdigt, säger Jonas Hinnfors.

Efter reklamen visas:
Så påverkar EU din vardag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons